ECONOMIE | Institutul National de Statistica

Preturile din industrie - avans in ritm accelerat pe primul trimestru al anului 2021

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2021-05-10 17:40

Indicele preţurilor producţiei industriale (IPPI) și-au accelerat creșterea în martie 2021, ajungând la 4,84% față de aceeași lună a anului precedent, de la 2,12% în februarie și 0,12% în ianuarie. Datele INS arată o majorare lunară de 1,43 puncte procentuale venită pe canalul pieței externe (de la -0,65% la +4,31% în ultimel două luni) și exacerbată de evoluția cursului pe tendința internă de creștere a prețurilor industriale.

Influența majorărilor se va transmite în următoarele luni către indicele prețurilor de consum pentru populație. La extern, evoluția va ajuta la majorarea încasărilor din exporturi dar va afecta plățile pe partea de importuri, cu observația importantă că se accentuează astfel o presiune în sensul devalorizării leului.

De remarcat, prețurile au urcat cu aproape patru procente pe toate segmentele industriale, cu excepția bunurilor de capital. Costul energiei a avansat din nou cu cea mai mare valoare lunară (+3,35% !), ceea ce va pune o presiune considerabilă asupra indicelui de inflație și/sau a restrângerii altor costuri de fabricație.

Sectorul industrial va da tonul pentru majorarea facturilor în întreaga economie, pe fondul unui volum în creștere dar situat încă semnificativ sub aceeași perioadă din anii anteriori. Reamintim că, potrivit chiar prognozei oficiale, revenirea în expresie fizică a producției industriale ar urma să se producă de-abia în 2022, dată fiind scăderea deja consemnată în anul 2019, înaintea pandemiei.

În context, corelat cu atenuarea treptată a facilităților oferite ca urmare a crizei economice, va urma o perioadă spre finalul anului în curs în care firmele se vor confrunta cu probleme.

Fiind vorba despre supraviețuire și nu de profitabilitate, încasările bugetare necesare pentru reducerea deficitului vor fi afectate pe termen mediu.

Evoluțiile de pe piața externă vor rămâne un factor cu efecte semnificative la intern, prin lanțurile de producție. La revenirea pandemiei, s-a păstrat spre finele anului trecut o scădere a prețurilor industriale. Acum, stimularea pe calea costurilor mai mici cu energia a dispărut, cu efecte ce vor fi mai clare după extinderea vaccinării și ridicarea restricțiilor.

Transmiterea influențelor, decalată în timp cu câteva luni, a contribuit până acum la temperarea indicelui prețurilor de consum în apropierea reperului 3%. De reținut, dacă diminuarea deflatorului PIB a ajutat limitarea contracției economice din 2020, evoluția actuală și efectul de bază vor fi defavorabile pentru 2021.

Pe marile grupe industriale, energia s-a scumpit din nou și, în premieră din 2020 încoace, a trecut în gama cu două cifre peste nivelul atins în aceeași lună a anului precedent ( +11,36%, desigur și prin efect de bază). Creșterea anuală a prețurilor s-a concentrat pe bunurile de folosinţă îndelungată și bunurile de uz curent, ceea ce se va vedea în tendințe inflaționiste la consumul populației.

Pe ramuri industriale, cele mai mari creșteri de prețuri au avut loc la produsele de cocserie și obținute din prelucrarea țițeiului (+30,91%), în industria produselor farmaceutice de bază și a preparatelor farmaceutice (+17,29%) și industria metalurgică (+13,50%). La polul opus, s-au situat industria petrolieră ( -7,46% la extracție și -12,76% la servicii anexe) și fabricarea calculatoarelor și produselor electronice și optice (-3,79%).

Avansul susținut al activității economice și progresele făcute pentru stoparea pandemiei, corelate cu un context internațional de creștere rapidă a costurilor cu energia au creeat premise pentru o creștere a inflației peste valorile anticipate anterior. Rămâne ca eforturile de eficientizare a activității în industrie să țină sub control majorarea prețurilor facturate.

Taguri: statistici  Institutul National de Statistica (INS)  Macroeconomie  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Institutul National de StatisticaPreturile din industrie - avans in ritm accelerat pe primul trimestru al anului 2021

Indicele preţurilor producţiei industriale (IPPI) și-au accelerat creșterea în martie 2021, ajungând la 4,84% față de aceeași lună a anului precedent, de la 2,12% în februarie și 0,12% în ianuarie. Datele INS arată o majorare lunară de 1,43 puncte procentuale detalii

Constructiile dupa doua luni din 2021, sub nivelul de anul trecut

Construcțiile după două luni din 2021 au rămas sub nivelul de anul trecut, deși în luna februarie volumul lucrărilor a crescut, față de aceeași lună din 2020, potrivit datelor publicate de INS. Creșterea a fost consemnată atât pe seria brută (+3,3%), cât detalii

Deficitul comercial a depasit deja 3 miliarde de euro in februarie 2021

Deficitul comercial după primele două luni din 2021 a depășit deja 3 miliarde euro, după ce s-a majorat în februarie cu aproape 60% față de luna precedentă, conform datelor publicate de INS. Ritmul negativ de evoluție a exporturilor lunare (5.786,5 milioane euro, respectiv detalii

PIB 2020, recalculat cu 1,7 miliarde lei in plus. Scaderea economiei in termeni reali, pastrată la 3,9%

Institutul Național de Statistică a majorat rezultatul PIB 2020 cu circa 1,7 miliarde lei dar a păstrat scăderea economică pe anul 2020 la nivelul de -3,9%, conform datelor din varianta provizorie 2 publicate de INS. Valoarea nominală a rămas marginal sub cea din 2019 (1.055.548,8 detalii

  

Ultimele Comentarii

 • Buna seara,doresc să amân ratele pe 5 luni daca se poate din cauza ca nu mai ... detalii

 • Imprumut

  Bună! Am contract de 2 ani și presetell status in Uk am proba de adresa si un salariu in jur de ... detalii

 • Burse trimise către executor

  Rușine Raiffeisen Bank! Cum este posibil sa trimiteți către executor banii ce proveneau din ... detalii

 • Transfer

  Buna ziua..... Nu am gasit pe internet o informatie folositoare si suntem in 2021.... Daca se ... detalii

 • cont

  ... detalii