ECONOMIE | Institutul National de Statistica

Preturile din industrie - avans in ritm accelerat pe primul trimestru al anului 2021

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2021-05-10 17:40

Indicele preţurilor producţiei industriale (IPPI) și-au accelerat creșterea în martie 2021, ajungând la 4,84% față de aceeași lună a anului precedent, de la 2,12% în februarie și 0,12% în ianuarie. Datele INS arată o majorare lunară de 1,43 puncte procentuale venită pe canalul pieței externe (de la -0,65% la +4,31% în ultimel două luni) și exacerbată de evoluția cursului pe tendința internă de creștere a prețurilor industriale.

Influența majorărilor se va transmite în următoarele luni către indicele prețurilor de consum pentru populație. La extern, evoluția va ajuta la majorarea încasărilor din exporturi dar va afecta plățile pe partea de importuri, cu observația importantă că se accentuează astfel o presiune în sensul devalorizării leului.

De remarcat, prețurile au urcat cu aproape patru procente pe toate segmentele industriale, cu excepția bunurilor de capital. Costul energiei a avansat din nou cu cea mai mare valoare lunară (+3,35% !), ceea ce va pune o presiune considerabilă asupra indicelui de inflație și/sau a restrângerii altor costuri de fabricație.

Sectorul industrial va da tonul pentru majorarea facturilor în întreaga economie, pe fondul unui volum în creștere dar situat încă semnificativ sub aceeași perioadă din anii anteriori. Reamintim că, potrivit chiar prognozei oficiale, revenirea în expresie fizică a producției industriale ar urma să se producă de-abia în 2022, dată fiind scăderea deja consemnată în anul 2019, înaintea pandemiei.

În context, corelat cu atenuarea treptată a facilităților oferite ca urmare a crizei economice, va urma o perioadă spre finalul anului în curs în care firmele se vor confrunta cu probleme.

Fiind vorba despre supraviețuire și nu de profitabilitate, încasările bugetare necesare pentru reducerea deficitului vor fi afectate pe termen mediu.

Evoluțiile de pe piața externă vor rămâne un factor cu efecte semnificative la intern, prin lanțurile de producție. La revenirea pandemiei, s-a păstrat spre finele anului trecut o scădere a prețurilor industriale. Acum, stimularea pe calea costurilor mai mici cu energia a dispărut, cu efecte ce vor fi mai clare după extinderea vaccinării și ridicarea restricțiilor.

Transmiterea influențelor, decalată în timp cu câteva luni, a contribuit până acum la temperarea indicelui prețurilor de consum în apropierea reperului 3%. De reținut, dacă diminuarea deflatorului PIB a ajutat limitarea contracției economice din 2020, evoluția actuală și efectul de bază vor fi defavorabile pentru 2021.

Pe marile grupe industriale, energia s-a scumpit din nou și, în premieră din 2020 încoace, a trecut în gama cu două cifre peste nivelul atins în aceeași lună a anului precedent ( +11,36%, desigur și prin efect de bază). Creșterea anuală a prețurilor s-a concentrat pe bunurile de folosinţă îndelungată și bunurile de uz curent, ceea ce se va vedea în tendințe inflaționiste la consumul populației.

Pe ramuri industriale, cele mai mari creșteri de prețuri au avut loc la produsele de cocserie și obținute din prelucrarea țițeiului (+30,91%), în industria produselor farmaceutice de bază și a preparatelor farmaceutice (+17,29%) și industria metalurgică (+13,50%). La polul opus, s-au situat industria petrolieră ( -7,46% la extracție și -12,76% la servicii anexe) și fabricarea calculatoarelor și produselor electronice și optice (-3,79%).

Avansul susținut al activității economice și progresele făcute pentru stoparea pandemiei, corelate cu un context internațional de creștere rapidă a costurilor cu energia au creeat premise pentru o creștere a inflației peste valorile anticipate anterior. Rămâne ca eforturile de eficientizare a activității în industrie să țină sub control majorarea prețurilor facturate.

Taguri: statistici economice  Institutul National de Statistica (INS)  Macroeconomie  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Institutul National de StatisticaAvansul PIB pe 2022, confirmat la 4,8%. Rezultatul nominal, cu 3 miliarde euro sub așteptări

Institutul Național de Statistică a anunțat rezultatul provizoriu de creștere economică pe 2022 la valoarea de 1.412.457,4 milioane lei, cu ceva mai mult de 1% SUB valoarea prognozată oficial la 1.427.300 milioane lei și utilizată ca referință pentru alți indicatori detalii

Comerțul cu amănuntul a început anul 2023 cu o creștere de 5,7%

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a scăzut în luna ianuarie 2023 față de luna anterioară cu 22% pe seria brută dar a crescut cu 0,7% pe seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, detalii

PIB: +4,8% pe 2022, după un avans surprinzător în T4

Produsul Intern Brut pe ultimul trimestru din 2022 a crescut cu 4,6% în termeni reali și cu 5% pe seria ajustată sezonier, faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent. Potrivit INS, rezultatul cumulat pe cele patru trimestre ale anului anterior a detalii

Deficitul comercial, majorat cu 44% anul trecut. Acoperirea importurilor cu exporturi, la doar 76%

Exporturile au scăzut în decembrie 2022 la cel mai scăzut nivel lunar de anul trecut, doar 6,7 miliarde euro, iar deficitul comercial a revenit peste pragul de 3 miliarde euro, potrivit datelor publicate de INS. Ritmul de creștere al exporturilor față detalii

  

Ultimele Comentarii