BANCI | Profil

Rezultatele BRD in T1 2021: creditele noi au crescut semnificativ

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2021-05-07 08:21

BRD Groupe Société Générale si-a prezentat rezultatele financiare in primul trimestru (T1) din 2021, in care se arata ca a fost un inceput de an solid.

Imprumuturile noi acordate persoanelor fizice au crescut semnificativ, iar creditarea companiilor a fost impulsionată de finanțarea dinamică a IMM-urilor.

Seful BRD apreciaza ca anul 2021 va fi, probabil, un an mai bun pentru economia României.

REZULTATELE GRUPULUI BRD ÎN PRIMUL TRIMESTRU AL ANULUI 2021:FINANȚARE ACTIVĂ A REDRESĂRII ECONOMIEI ROMÂNEȘTI ȘI A TRANZIȚIEI CĂTRE SUSTENABILITATE

Evoluția principalilor indicatori financiari și comerciali ai BRD Groupe Société Générale la 31 martie 2021, la nivel consolidat, în conformitate cu Standardele Internaționale de Raportare Financiară (IFRS):

- Activitate dinamică:

 creștere rapidă a creditelor retail nou-acordate, +9% în dinamică anuală

 finanțare solidă a companiilor (+7,8% în dinamică anuală), beneficiind de o creștere susținută pe segmentul IMM-urilor (+25% în dinamică anuală)

 acordarea celui mai mare credit verde de până acum din România, materializând obiectivul de a dezvolta în mod activ finanțarea durabilă și cu impact pozitiv

 cotă de piață de 53% în cea de-a treia emisiune de titluri de stat pentru populație, în cadrul programului Fidelis

 adoptarea pe scară tot mai mare a canalelor digitale, numărul de utilizatori activi unici MyBRD Mobile & MyBRD Net fiind în creștere cu 22% în dinamică anuală

- Venituri reziliente în pofida mediului cu rate scăzute ale dobânzilor, cu un venit net bancar de 759 milioane RON în primul trimestru al anului 2021 (față de 767 milioane RON în primul trimestru al anului 2020)

- Disciplină solidă a costurilor, care nu a afectat programul strategic de investiții în digitalizare

- Rată scăzută a creditelor neperformante; costul net al riscului, 55 puncte de bază

- Profit net de 222 milioane RON (față de 241 milioane RON în primul trimestru al anului 2020)

“Economia României a evoluat peste așteptări în trimestrul patru al anului 2020, produsul intern brut anual înregistrând o scădere mai puțin pronunțată în comparație cu estimările inițiale.

Pe plan sanitar, campania de vaccinare progresează, stabilind premisele pentru o situație controlată. În cazul în care consecințele directe ale pandemiei se diminuează și, în același timp, se asigură o tranziție lină către neutralizarea măsurilor de sprijin, anul 2021 va fi, probabil, un an mai bun pentru economia României.

În pofida măsurilor restrictive încă în vigoare pentru combaterea celui de-al treilea val al pandemiei, BRD marchează un început de an solid.

Creditele nou-acordate persoanelor fizice au crescut semnificativ, iar creditarea companiilor a fost impulsionată de finanțarea dinamică a IMM-urilor. De asemenea, am acordat cel mai mare credit verde de până acum din România, o dovadă a obiectivului nostru de a contribui la dezoltarea unei lumi mai durabile.

În paralel, adoptarea instrumentelor digitale a continuat să accelereze, cu o creștere anuală de 22% a numărului de clienți care utilizează în mod activ canalele la distanță.

Ca atare, BRD a obținut în primele trei luni ale acestui an o performanță care demonstrează adaptabilitatea modelului său de afaceri și adecvarea măsurilor întreprinse ca răspuns la criză. Venitul net bancar a fost rezilient în ciuda scăderii semnificative a ratelor de dobândă, în timp ce costurile au fost controlate strict, fără a afecta investițiile strategice.

Bazându-se pe fundamente puternice, BRD este pe deplin capabilă să își susțină în continuare atât clienții, cât și redresarea economiei românești”, a declarat François Bloch, CEO-ul BRD Groupe Société Générale.

Activitate comercială dinamică

Creditele nou-acordate persoanelor fizice au crescut cu 9% în dinamică anuală, bazându-se atât pe creșterea puternică a creditelor de consum (+19%) cât și a creditelor imobiliare, în afara programelor guvernamentale (plafonul alocat prin programul Noua Casă nefiind disponibil până la finalul primului trimestru). Portofoliul de credite acordate companiilor a înregistrat un avans robust de 7,8% față de finalul lunii martie 2020, determinat de finanțarea dinamică a IMM-urilor (+19,4% în dinamică anuală, inclusiv leasing). Materializând expertiza și angajamentul puternic pentru finanțarea durabilă și cu impact pozitiv, BRD a structurat cel mai important credit verde acordat până acum în România, în valoare de 1,25 miliarde RON.

Creșterea anuală a depozitelor retail a atins 10,1% în dinamică anuală, beneficiind în continuare de înclinația solidă spre economisire declanșată de pandemie. Depozitele companiilor au înregistrat un avans puternic (+8,1% în dinamică anuală), determinat în principal de creșterea de două cifre a resurselor IMM-urilor (+11,2% în dinamică anuală). În paralel, un ritm puternic de revenire este vizibil în activitatea de administrare a activelor, valoarea acestora atingând 4,61 miliarde lei la finalul lunii martie 2021, în creștere cu 27% față de aceeași perioadă a anului trecut, ducând la o cotă de piață de 19,4%* (+1,5 puncte procentuale față de finalul primului trimestru al anului 2020). Mai mult, BRD a intermediat 53% din cea de-a treia emisiune de obligațiuni de stat românești adresată persoanelor fizice, în cadrul programului Fidelis.

Adoptarea accelerată a instrumentelor digitale este reflectată de creșterea puternică a numărului de utilizatori activi unici ai aplicațiilor de mobile și internet banking (763 mii la finalul lunii martie 2021, mai mult cu 22% în dinamică anuală) și de creșterea rapidă a numărului de tranzacții prin intermediul canalelor electronice, +45% în dinamică anuală în primul trimestru al anului 2021. Gradul de penetrare digitală pe segmentul companiilor a atins un nivel foarte ridicat, 99% din tranzacțiile companiilor mari și 96% din tranzacțiile IMM-urilor fiind realizate prin canale digitale.

Performanță financiară rezilientă

Venitul net bancar la nivelul Grupului BRD a atins 759 milioane RON în primul trimestru al anului 2021, cvasi stabil în comparație cu nivelul din primul trimestru al anului 2020 (-1.0% an/an, de la 767 milioane RON în primul trimestru al anului 2020). Veniturile nete din dobânzi au scăzut cu 7,4% în primul trimestru al anului 2021, fiind afectate de ratele de piață mici în primul trimestru al anului (media ratei ROBOR la 3 luni în primul trimestru al anului 2021 fiind de 1,65% față de 3,03% în primul trimestru al anului 2020).

Presiunea asupra veniturilor nete din dobânzi a fost compensată de performanța mai bună a veniturilor nete din comisioane și a altor venituri bancare. Veniturile nete din comisioane au înregistrat un avans de 1,3% în comparație cu primul trimestru al anului 2020, susținut de o contribuție mai mare din activitatea pe piața de capital și de o activitate tranzacțională sporită. Normalizarea contextului de piață (comparativ cu cel foarte advers din martie 2020) s-a tradus prin îmbunătățirea veniturilor din tranzacționare și efecte pozitive din reevaluare, influențând favorabil evoluția altor venituri.

Cheltuielile operaționale au totalizat 438 milioane RON în primul trimestru al anului 2021, +1,9% excluzând contribuția mai mare la Fondul de Garantare a Depozitelor și Fondul de Rezoluție (49,4 milioane RON recunoscută în întregime în primul trimestru al anului 2021, în comparație cu 43,3 milioane RON în 2020). Cheltuielile cu personalul s-au redus cu 5,1% în dinamică anuală în primul trimestru al anului 2021, ca urmare a creșterii automatizării și a câștigurilor de productivitate. Cheltuielile care nu țin de personal au fost determinate de accelerarea investițiilor în transformarea digitală și de costurile sanitare excepționale, în timp ce alte cheltuieli au rămas sub control strict.

Calitatea portofoliului de credite a rămas solidă în primul trimestru al anului 2021, după cum o reflectă rata redusă a creditelor neperformante (la nivelul Băncii, creditele neperformante în concordanță cu definiția ABE), aceasta atingând 3,3% la finalul lunii martie 2021, nivel stabil în comparație cu finalul lunii martie 2020. Costul net al riscului a atins 55 puncte de bază în primul trimestru al anului 2021, fiind legat în principal de portofoliul retail, în timp ce rata de acoperire cu provizioane a fost menținută la un nivel ridicat (73,3% la finalul lunii martie 2021, la nivelul Băncii).

Înglobând toate cele de mai sus, profitul net al Grupului BRD a atins 222 milioane RON în primul trimestru al anului 2021, față de 241 milioane RON în primul trimestru al anului 2020. Rentabilitatea capitalurilor proprii s-a situat la un nivel ridicat de o singură cifră (9% în primul trimestru al anului 2021 față de 11,8% în primul trimestru al anului 2020, scăderea fiind determinată în mare măsură de baza de capital mai mare).

Rata de adecvare a capitalului este ridicată, atingând 31,6% la 31 martie 2021 (BRD individual), în comparație cu 22,6% la 31 martie 2020, ca urmare a încorporării profitului din 2020 (net de dividende conform deciziei AGA, semnificativ limitate în acest an, în linie cu restricția reglementară), rezervelor din reevaluarea instrumentelor de datorie și scăderii cerințelor de capital determinate în principal ca urmare a scutirii temporare a ponderării la risc pentru datoria emisă în moneda unui alt stat membru (implementată prin Regulamentul 873/2020 cu privire la anumite ajustări ca răspuns la pandemia COVID-19).

Rezultatele financiare ale BRD aferente celor trei luni încheiate la 31 martie 2021 sunt disponibile pentru public şi investitori pe site-ul web al băncii, www.brd.ro, începând cu ora 09:00. Copii ale documentelor vor putea fi obţinute, la cerere, gratuit, la sediul central al BRD - Groupe Société Générale, situat în Bulevardul Ion Mihalache nr. 1-7, sector 1, Bucureşti.

(*) cota de piață bazată pe total active sub administrare in fonduri deschide de investiții

Notă: Dacă nu se menționeză altfel, toate variațiile sunt în comparație cu primul trimestru al anului 2020 (pentru elementele aferente contului de profit și pierdere) sau finalul lunii martie 2020 (pentru elementele de bilanț)

CNR în puncte de bază, rata NPL si rate de acoperire cu provizioane, la nivelul Băncii

Taguri: BRD Groupe Societe Generale  banca  rezultate financiare banci  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: ProfilBanca Transilvania lanseaza o campanie de creditare a investitiilor in energia verde

Grupul Financiar Banca Transilvania – prin Banca Transilvania şi BT Leasing – susține investițiile în producerea de energie din resurse regenerabile și eficiență energetică prin lansarea campaniei Luna energetică la BT, care vine cu finanțări între 50.000 de lei detalii

Banca Transilvania creste dobanzile la depozitele in lei

Banca Transilvania crește dobânzile la produsele de economisire în lei pentru persoanele fizice și juridice cu până la 0,65 de puncte procentuale, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Este vorba de depozitele cu dobândă fixă, constituite pe o detalii

Profitul Patria Bank creste cu 20%

Rezultatele financiare ale Patria Bank la 30 septembrie 2021, aferente primelor trei trimestre din an, prezintă un profit net de 7,2 mil. lei, în creștere cu 20% față de aceeași perioadă a anului 2020, survenit în principal din evoluția favorabilă a veniturilor detalii

Clientii Patria Bank pot verifica situatia fondurilor Patria Asset Mangement in aplicatia de internet banking Patria Online

- Un nou modul dedicat pentru asset management a fost implementat în Patria Online – aplicația de internet banking a Patria Bank - Clienții Patria Bank au acum acces prin internet banking la informații despre fondurile Patria Asset detalii

  

Ultimele Comentarii