ECONOMIE | Stiri economice

Productia industriala, in scadere anuala cu peste trei procente in februarie 2021

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2021-04-27 11:03

România a înregistrat în februarie 2021 o scădere a producției industriale de 3,1% față de aceeași lună a anului precedent, potrivit datelor publicate de INS.

Valoarea ajustată în termeni sezonieri pentru comparabilitate între lunile anului a fost, de asemeni, negativă (-2,6%).

Comparativ cu ianuarie 2021, evoluția în termeni bruți a fost pozitivă (+3,7%) dar s-a datorat dispunerii zilelor lucrătoare (-1,0%, după ajustarea cu sezonalitatea).

Datele din ultimii cinci ani arată un declin al evoluției producției industriale, manifestat deja din anul 2018 încoace, cu mult înainte de a se declanșa pandemia. Practic, industria este departe de a recupera în februarie 2021 valoarea din urmă cu trei ani, iar industria prelucrătoare a obținut o performanță relativ redusă.

Relevant pentru această evoluție este modul în care a evoluat productivitatea muncii în industrie din 2016 încoace, cu un declin început în 2019, înainte de apariția pandemiei, și accentuat pe parcursul anului trecut.

În 2020, revenirea din partea a doua a anului a fost semnificativă dar nu a reușit să compenseze scăderea abruptă din primele luni de manifestare a pandemiei.

Datele disponibile arată o încetinire la doar trei procente a ritmului de creștere a productivității muncii în industrie la începutul lui 2021.

Deocamdată insuficient pentru a reface nivelul din 2019, după tentativa de revenire mai rapidă de la finele anului trecut (+8,4% în decembrie 2020). Asta în pofida creșterii consemnate de industria energetică, deoarece trendul a fost dat de segmentul mare al industriei prelucrătoare.

În structură, datele arată destul de slab pe seria brută, scăderile fiind mai importante în industria extractivă. Industria prelucrătoare a rămas după primele două luni din 2021 la peste trei procente sub nivelul din aceeași perioadă a anului 2020, când industria dădea semne de revenire după declinul din 2019.

 

Puține ramuri industriale au obținut rezultate pozitive în februarie 2021 față de aceeași lună a anului precedent. Printre acestea, s-au numărat fabricarea de construcții metalice și produse din metal, fabricarea echipamentelor electrice, fabricarea calculatoarelor, produselor electronice și optice și fabricarea autovehiculelor de transport rutier.

Taguri: statistici  Institutul National de Statistica (INS)  Macroeconomie  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stiri economicePrognoza de primavara: estimarea oficiala pentru PIB 2021, crescuta la 5%

Prognoza de primăvară a revizuit în creștere estimarea PIB 2021 până la 5%, potrivit datelor comunicate de Comisia Națională de Strategie și Prognoză. Noua valoare nominală luată ca referință este de 1.142,9 miliarde lei, comparativ cu 1.116,8 miliarde lei anterior (+4,3% detalii

Productia industriala, in scadere anuala cu peste trei procente in februarie 2021

România a înregistrat în februarie 2021 o scădere a producției industriale de 3,1% față de aceeași lună a anului precedent, potrivit datelor publicate de INS. Valoarea ajustată în termeni sezonieri pentru comparabilitate între lunile anului a fost, de detalii

Avansul puterii de cumparare a salariilor in februarie 2021, la cea mai mica valoare de dupa impactul initial al pandemiei

Câștigul salarial mediu brut din luna februarie 2021 a fost de 5.497 lei, mai mic cu 30 lei sau 0,9% față de luna precedentă, conform INS. Câştigul salarial mediu nominal net a scăzut la 3.365 lei, sumă echivalentă cu 688 euro. După ajustarea cu nivelul preţurilor (55,2% detalii

Soldul bugetar la doua luni a ajuns deja la -1,14% din PIB. Avansul cheltuielilor, mult peste al veniturilor

Soldul bugetului general consolidat a ajuns deja la circa -12,8 miliarde lei, echivalent cu -1,14% din PIB estimat pentru anul în curs, potrivit datelor publicate de Ministerul Finanțelor. Rezultatul este cu 54% mai mare în termeni nominali față de aceeași perioadă a detalii

  

Ultimele Comentarii