ECONOMIE | Institutul National de Statistica

Deficitul comercial a depasit deja 3 miliarde de euro in februarie 2021

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2021-04-15 21:49

Deficitul comercial după primele două luni din 2021 a depășit deja 3 miliarde euro, după ce s-a majorat în februarie cu aproape 60% față de luna precedentă, conform datelor publicate de INS.

Ritmul negativ de evoluție a exporturilor lunare (5.786,5 milioane euro, respectiv -2,5% față de aceeași lună din 2020) a contrastat cu majorarea importurilor (7.675,8 milioane euro și +6,1%).

Gradul de acoperire a scăzut după primele două luni ale anului la 81,7%, valoare ceva mai bună decât anul trecut, dar aflată la un nivel îngrijorător.

Minusul consemnat în schimburile de mărfuri la finele lunii februarie este echivalent cu 1,34% din PIB estimat, foarte mult din perspectiva performanțelor consemnate de statele din regiune, care au înregistrat deficite minore sau excedent comercial.

Schimburile cu țările din UE au fost de 8,45 miliarde euro la export și 10,52 miliarde euro la import (75,5% din total la exporturi şi 73,8% la importuri). Pe segmentul de schimburi extracomunitare, s-au înregistrat exporturi de 2,74 miliarde euro și importuri de 3,74 miliarde euro. Au rezultat solduri negative de circa două miliarde euro în schimburile cu ţările din UE şi un miliard de euro pe relaţiile extracomunitare.

Sectorul de mașini și echipamente de transport (singurul pe care îl mai avem pe sold pozitiv semnificativ) a început anul cu performanțe bune iar soldul schimburilor sectoriale a încheiat primele două luni la nivelul de +299 milioane euro, aproape cât valoarea consemnată pe întreg anul trecut (314 milioane euro).

Prin contrast, la categoria care include diverse alte mărfuri manufacturate, începutul de an a fost slab. Cu aproape un miliard euro pe minus și o dublare de la o lună la alta, gradul de acoperire s-a dus la o valoare îngrijorătoare (78%) iar ponderea în deficit a urcat la circa 31%.

Deficitul pe zona de produse alimentare a depășit deja 500 milioane euro după primele două luni ale anului, iar gradul de acoperire sectorial a importurilor din exporturile efectuate a fost de doar 60%. Ceea ce ar trebui să constituie un semnal major de alarmă pentru o țară cu potențialul agricol al României.

Creșterea prețurilor mondiale ale petrolului a contribuit la accentuarea deficitului pe segmentul de combustibili și lubrifianți, unde aveam pe vremuri excedente importante. Problema majoră a deficitului comercial cronic al României o reprezintă, însă, soldul negativ al schimburilor de produse chimice, ajuns deja la aproape 1,5 miliarde euro sau cam jumătate din total.

Taguri: statistici  Institutul National de Statistica (INS)  Macroeconomie  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Institutul National de StatisticaConstructiile dupa doua luni din 2021, sub nivelul de anul trecut

Construcțiile după două luni din 2021 au rămas sub nivelul de anul trecut, deși în luna februarie volumul lucrărilor a crescut, față de aceeași lună din 2020, potrivit datelor publicate de INS. Creșterea a fost consemnată atât pe seria brută (+3,3%), cât detalii

Deficitul comercial a depasit deja 3 miliarde de euro in februarie 2021

Deficitul comercial după primele două luni din 2021 a depășit deja 3 miliarde euro, după ce s-a majorat în februarie cu aproape 60% față de luna precedentă, conform datelor publicate de INS. Ritmul negativ de evoluție a exporturilor lunare (5.786,5 milioane euro, respectiv detalii

PIB 2020, recalculat cu 1,7 miliarde lei in plus. Scaderea economiei in termeni reali, pastrată la 3,9%

Institutul Național de Statistică a majorat rezultatul PIB 2020 cu circa 1,7 miliarde lei dar a păstrat scăderea economică pe anul 2020 la nivelul de -3,9%, conform datelor din varianta provizorie 2 publicate de INS. Valoarea nominală a rămas marginal sub cea din 2019 (1.055.548,8 detalii

Comertul cu amanuntul, pe minus in termeni ajustati sezonier in februarie 2021

Comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a înregistrat în luna februarie 2021 o scădere de 1,2% pe seria ajustată în funcție de zile lucrătoare și sezonalitate. Totuși, situația este ceva mai bună decât în ianuarie iar pe seria detalii

  

Ultimele Comentarii