ECONOMIE | Analize economice

Productia de cereale din 2020, in scadere cu 38%

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2021-04-09 19:08

Producţia de cereale boabe anunţată de INS pentru anul 2020 a scăzut puternic, de la circa 30 milioane tone la doar 19 milioane tone (-38%).

Scăderea suprafețelor cultivate (-2,4%) și pandemia au contribuit în mica măsură la această evoluție negativă, marea problemă fiind scăderea randamentelor la hectar.

În pofida unei ponderi relativ reduse a sectorului agricol în PIB, rezultatul de ansamblu a ajuns astfel la -16,7% iar efectul agriculturii asupra evoluției economice de anul trecut a echivalat cu o scădere de 0,7 puncte procentuale a PIB.

Urmare a scăderii puternice de la producţia de porumb boabe, România a pierdut prima poziție la această cultură între țările membre UE în favoarea Franței. La grâu ne-am situat pe locul patru, după Franța, Germania și Polonia, cu doar 6,4 milioane tone.

De remarcat că, în timp ce la noi s-a consemnat o reducere de -38%, polonezii au înregistrat o creștere de aproape 10%.

La plantele uleioase, în pofida rezultatului foarte slab (-35%, cu un recul maxim atins chiar la cea mai importantă cultură, cea de floarea-soarelui, respectiv -42%), am păstrat prima poziție pe plan european, cu ceva mai mult de 2 milioane de tone.

În urma noastră au venit Ungaria, Bulgaria și Spania, cu observația importantă că vecinii de la vest au reușit chiar să crească producția (+2%), la fel ca și la porumb (+1%).

Singurele realizări în acest context destul de sumbru, care explică și importurile și prețurile la anumite produse de larg consum alimentar, s-au înregistrat la recolta de cartofi, majorată cu două procente și la cea de legume, păstrată aproape la același nivel din anul precedent (oricum, insuficient în raport cu resursele naturale și cu cererea de consum).

 

Poziționarea României între statele UE la principalele culturi agricole arată că, în pofida condițiilor natural, rămânem meteodependenți și nu reușim să avem rezultate bune acolo unde nu se lucrează cu tehnologii moderne sau chiar mai puțin moderne dar strict necesare (a se citi sisteme de irigații). Doare suprafețele (încă) mari, cultivate la randamente mediocre, ne mențin în topurile europene.

Taguri: statistici  Macroeconomie  Eurostat  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analize economiceDeficitul bugetar dupa primul trimestru al anului 2021, doar 1,28% din PIB

Bugetul general consolidat a consemnat după T1 2021 un deficit de 14,63 miliarde lei, respectiv 1,28% din PIB estimat pentru anul în curs. Rezultatul este cu aproape o cincime mai bun în termeni nominali și cu un sfert în termeni raportați la PIB faţă de aceeaşi perioadă detalii

Agricultura romaneasca, a doua cea mai mare scadere a venitului agricol pe unitatea de munca

România s-a situat în anul 2020 pe locul doi în UE în privința scăderii venitului agricol pe unitatea de muncă (Agricultural income per annual work unit, abreviat AWU în lb. engleză), potrivit unei analize publicate de Eurostat. Cu o diminuare de 13,8%, detalii

Scumpirea carburantilor a mentinut inflatia anuala peste pragul de 3% in martie 2021

Creșterea anuală a prețurilor s-a diminuat la 3,05% la finele primului trimestru din 2021, conform datelor publicate de INS. Prețurile au majorat în luna martie 2021 cu 0,38 %, în timp ce efectul de bază favorabil (inflație lunară a fost mai mare, respectiv +0,50% detalii

Productia de cereale din 2020, in scadere cu 38%

Producţia de cereale boabe anunţată de INS pentru anul 2020 a scăzut puternic, de la circa 30 milioane tone la doar 19 milioane tone (-38%). Scăderea suprafețelor cultivate (-2,4%) și pandemia au contribuit în mica măsură la această evoluție negativă, marea problemă detalii

  

Ultimele Comentarii