ECONOMIE | Institutul National de Statistica

Preturile produselor industriale, majorate brusc in februarie 2021

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2021-04-05 19:23

Preţurile produselor industriale s-au majorat brusc în luna februarie 2021, potrivit datelor publicate de INS.

Indicele care descrie evoluția față de aceeași lună a anului anterior (IPPI) a urcat de la 0,12% la 2,12%, stimulate de creșterea venită pe segmentul pieței externe, urmată de tendința internă, inițial în ușoară scădere pe luna ianuarie.

De remarcat că referința februarie 2020 a fost ultima lună în care nu s-au manifestat efectele pandemiei, ceea ce sugerează un efect de bază defavorabil pentru lunile care urmează.

La intern, influența majorărilor se va transmite în următoarele luni către indicele prețurilor de consum pentru populație. La extern, evoluția a ajutat la majorarea încasărilor din exporturi dar a afectat plățile pe partea de importuri, cu observația importantă că s-a creeat astfel o presiune în sensul devalorizării ușoare a leului.

La intern, influența majorărilor se va transmite către indicele prețurilor de consum pentru populație. La extern, evoluția ar ajuta la majorarea încasărilor din exporturi dar creează o presiune în sensul devalorizării ușoare a leului.

De remarcat, prețurile au revenit pe plus pe toate segmentele industriale, schimbare importantă față de luna precedentă.

Costul energiei a avansat cu cea mai mare valoare lunară (+1,62%), ceea ce pune presiune pe indicele de inflație și implică restrângerea altor costuri de fabricație.

Sectorul industrial va da tonul pentru majorarea facturilor în întreaga economie, pe fondul unui volum situat sub aceeași perioadă din anii anteriori.

Revenirea probabilă în expresie fizică a producției la nivelul din 2018 ar urma să se producă de-abia în 2022, dată fiind scăderea deja consemnată în 2019, înainte să intre în acțiune influența nefastă a epidemiei de Covid19.

Corelat cu momentul în care facilitățile la plată oferite ca urmare a pandemiei vor fi anulate, va urma o perioadă spre finalul anului în curs în care firmele se vor confrunta cu probleme.

Evoluțiile de pe piața externă vor rămâne un factor cu efecte semnificative la intern, prin lanțurile de producție. Al doilea val al pandemiei a păstrat spre finele anului o scădere a prețurilor industriale, dar stimularea pe calea costurilor reduse cu energia va dispare treptat odată cu relansarea economiilor.

De reținut, dacă diminuarea deflatorului PIB a ajutat limitarea contracției economice din 2020, evoluția actuală și efectul de bază vor fi defavorabile pentru 2021.

Pe marile grupe industriale, energia s-a scumpit din nou și a trecut peste nivelul de preț atins în aceeași lună a anului precedent. Creșterea anuală a prețurilor s-a concentrat pe bunurile de folosinţă îndelungată și bunurile de uz curent, ceea ce se va vedea în tendințe inflaționiste la mijlocul anului în curs.

[1]

Pe ramuri industriale, se pot observa creșteri foarte însemnate de prețuri în industria produselor farmaceutice de bază și a preparatelor farmaceutice (+16,78%) și industria metalurgică (+8,24%).

Ieftiniri s-au consemnat în industria petrolieră (cu -11,10% la extracție, respectiv -7,01% la produse finite) și la fabricarea calculatoarelor și produselor electronice și optice (-3,34%).

Taguri: Institutul National de Statistica (INS)  Macroeconomie  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Institutul National de StatisticaProductia industriala, in scadere in iulie 2021 si doar la nivelul din urma cu patru ani

România a consemnat în iunie 2021 o scădere de 1% a producției industriale față de luna anterioară (serie brută). Rezultatul a fost ușor defavorizat de perioada din an și de dispunerea zilelor lucrătoare, valoarea ajustată pentru detalii

Deficitul comercial a depasit din nou pragul de 2 miliarde euro pe luna in iulie 2021. Plusul din sectorul auto pe cale de disparitie, minusul din petrochimie in expansiune

Deficitul comercial a depășit din nou pragul de 2 miliarde euro pe lună în iulie 2021, potrivit datelor comunicate de INS. Minusul de 2.185,6 milioane euro a fost cu aproape o cincime mai mare decât în luna anterioară și foarte aproape de detalii

Vanzarile cu amanuntul, stabilizate in ultimele trei luni, dar peste potentialul de revenire a PIB

Vânzările cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) au înregistrat în luna iulie 2021 o creștere de 6,1% pe seria brută față de luna precedentă, potrivit datelor publicate de INS. Totuși, rezultatul a fost favorizat conjunctural, deoarece pe seria detalii

Salariul mediu creste in iunie 2021, dar avansul puterii de cumparare se diminueaza

Câștigul salarial mediu brut din luna iunie 2021 a fost de 5.779 lei, cu 109 lei mai mult sau +1,5% față de luna precedentă, potrivit datelor publicate de INS. Câştigul salarial mediu nominal net a avansat cu 49 de lei (+1,4%), până la detalii

  

Ultimele Comentarii