BANCI | Stirea Zilei

Dobanzile la creditele pentru consum si finantarile pentru firme scad la cele mai reduse niveluri din ultimul an

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2021-03-30 20:03

Dobanzile la creditele acordate de banci populatiei pentru consum si firmelor pentru derularea afacerilor au scazut in luna februarie la cele mai reduse niveluri din ultimul an, arata datele statistice publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Astfel, la creditele noi acordate gospodariilor populatiei pentru consum, Dobanda Anuala Efectiva (DAE) medie a coborat in februarie la 9,53%, de la 9,81% in luna ianuarie.

In februarie 2020, DAE la creditele de nevoi personale (pentru consum) era la nivelul de 10%, mai mare cu aproape o jumatate de punct.

BNR a scazut anul trecut dobanda mai mult, cu 0,75%, de la 2% la 1,25% in prezent, insa influenta acesteia asupra dobanzilor la creditele de consum este mai mica, dat fiind ca acestea au in majoritate rate fixe, care nu sunt influentate de fluctuatiile din piata financiara.

Dobanda Anuala Efectiva (DAE) medie la creditele de nevoi personale a scazut in luna martie la 12,49%, de la 12,77% in urma cu o luna, conform topului realizat de Bancherul.ro, care a luat in calcul 24 de tipuri de astfel de imprumuturi din oferta a 15 banci. (vezi aici topul dobanzilor la creditele de nevoi personale)

Un impact mai mare, chiar perfect, al dobanzii de politica monetara, il observam la creditele pentru locuinte, a caror dobanda s-a diminuat pe parcursul ultimului an chiar cu 0,75 puncte, de la 5,75% in februarie 2020 la 5,04% in februarie 2021.

Dobanda Anuala Efectiva (DAE) pentru un credit ipotecar a scazut in luna februarie 2021 la o medie de 5,75%, de la 5,81% luna anterioara, conform topului realizat de Bancherul.ro care include 28 de tipuri de astfel de imprumuturi, acordate de 16 dintre cele mai mari banci. (vezi aici topul dobanzilor la creditele ipotecare)

Insa cea mai mare scadere a dobanzilor s-a consemnat pe parcursul ultimului an la finantarile in lei pentru firme, a caror dobanda medie a ajuns in februarie 2021 la 4,05%, de la 4,59% in luna anterioara.

Cea mai importanta reducere a dobanzii a fost inregistrata la creditele cu valori mari, de peste un milion de euro echivalent in lei, de la 4,50% in ianuarie la doar 3,33% in luna februarie.

In cazul creditelor pentru firme cu valori de pana la un milion de euro echivalent, dobanda medie a ramas la nivelul de 4,6%.

Taguri: dobanzi credite firme  credite ipotecare  credite de consum  Banca Nationala a Romaniei (BNR)  dobanzi credite nevoi personale  credite firme  statistici BNR  credite noi  dobanzi credite  dobanzi credite ipotecare  DAE (Dobanda Anuala Efectiva) credite ipotecare  credite nevoi personale  DAE credite nevoi personale  credite imobiliare  Credite IMM  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiRaiffeisen Bank a inchis unitatea din Piata Unirii, in centrul Capitalei

Nici macar unitatile bancare situate in centrul marilor orase nu mai sunt de interes pentru banci, care se bazeaza acum tot mai mult pe furnizarea de produse si servicii online. De exemplu, Raiffeisen Bank a inchis recent o unitate situata chiar in centrul Capitalei, in Piata Unirii detalii

Numarul restantierilor raportati de banci si IFN-uri la Biroul de Credit este in scadere, in ciuda crizei coronavirusului

Numarul persoanelor fizice care inregistreaza restante mai mari de 30 de zile la creditele obtinute de la banci si IFN-uri este in scadere, in ciuda crizei coronavirusului, arata datele statistice publicate de Biroul de Credit si de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Astfel, in luna detalii

Ce faci daca nu poti sa platesti ratele la credite, dupa ce le-ai amanat? Ghid lansat de Provident

Clienții care au decis să-și amâne plata ratelor au la dispoziție, începând de astăzi, un Ghid pentru revenirea la plata ratelor. Provident Financial România lansează un ghid care să ajute consumatorii să se pregătească pentru revenirea la plata ratelor, detalii

Ce probleme pot aparea la reluarea platilor dupa amanarea ratelor la credite si cum pot fi rezolvate prin CSALB

Amanarea ratelor la credite in perioada pandemiei coronavirusului, conform moratoriilor statului si masurilor adoptate de banci si IFN-uri, i-a ajutat pe cei care si-au pierdut locurile de munca sau carora le-au fost afectate veniturile. Unii dintre ei, insa, ar putea intampina detalii

  

Ultimele Comentarii