BANCI | Stirea Zilei

Dobanzile la creditele pentru consum si finantarile pentru firme scad la cele mai reduse niveluri din ultimul an

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2021-03-30 20:03

Dobanzile la creditele acordate de banci populatiei pentru consum si firmelor pentru derularea afacerilor au scazut in luna februarie la cele mai reduse niveluri din ultimul an, arata datele statistice publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Astfel, la creditele noi acordate gospodariilor populatiei pentru consum, Dobanda Anuala Efectiva (DAE) medie a coborat in februarie la 9,53%, de la 9,81% in luna ianuarie.

In februarie 2020, DAE la creditele de nevoi personale (pentru consum) era la nivelul de 10%, mai mare cu aproape o jumatate de punct.

BNR a scazut anul trecut dobanda mai mult, cu 0,75%, de la 2% la 1,25% in prezent, insa influenta acesteia asupra dobanzilor la creditele de consum este mai mica, dat fiind ca acestea au in majoritate rate fixe, care nu sunt influentate de fluctuatiile din piata financiara.

Dobanda Anuala Efectiva (DAE) medie la creditele de nevoi personale a scazut in luna martie la 12,49%, de la 12,77% in urma cu o luna, conform topului realizat de Bancherul.ro, care a luat in calcul 24 de tipuri de astfel de imprumuturi din oferta a 15 banci. (vezi aici topul dobanzilor la creditele de nevoi personale)

Un impact mai mare, chiar perfect, al dobanzii de politica monetara, il observam la creditele pentru locuinte, a caror dobanda s-a diminuat pe parcursul ultimului an chiar cu 0,75 puncte, de la 5,75% in februarie 2020 la 5,04% in februarie 2021.

Dobanda Anuala Efectiva (DAE) pentru un credit ipotecar a scazut in luna februarie 2021 la o medie de 5,75%, de la 5,81% luna anterioara, conform topului realizat de Bancherul.ro care include 28 de tipuri de astfel de imprumuturi, acordate de 16 dintre cele mai mari banci. (vezi aici topul dobanzilor la creditele ipotecare)

Insa cea mai mare scadere a dobanzilor s-a consemnat pe parcursul ultimului an la finantarile in lei pentru firme, a caror dobanda medie a ajuns in februarie 2021 la 4,05%, de la 4,59% in luna anterioara.

Cea mai importanta reducere a dobanzii a fost inregistrata la creditele cu valori mari, de peste un milion de euro echivalent in lei, de la 4,50% in ianuarie la doar 3,33% in luna februarie.

In cazul creditelor pentru firme cu valori de pana la un milion de euro echivalent, dobanda medie a ramas la nivelul de 4,6%.

Taguri: dobanzi credite firme  credite ipotecare  credite de consum  Banca Nationala a Romaniei (BNR)  dobanzi credite nevoi personale  credite firme  statistici BNR  credite noi  dobanzi credite  dobanzi credite ipotecare  DAE (Dobanda Anuala Efectiva) credite ipotecare  credite nevoi personale  DAE credite nevoi personale  credite imobiliare  Credite IMM  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul bancilor cu cele mai mici comisioane pentru un cont cu card si online banking

Bancile cu cele mai mici comisioane pentru administrarea unui cont cu card de debit si internet/mobile banking sunt ING Bank, Credit Europe Bank, Banca Transilvania, Libra Bank si CEC Bank, conform topului realizat de Bancherul.ro. Cele mai mari comisioane sunt detalii

Creditarea creste in acelasi ritm cu economisirea

Bancile si-au sporit valoarea creditelor acordate populatiei si firmelor in acelasi ritm cu cresterea sumelor de bani depuse in conturile bancare, in trimestrul trei din acest an, conform datelor statistice furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Concret, detalii

Profitul bancilor, in crestere cu 42%

Profitul net al bancilor romanesti a crescut cu 42% comparativ cu anul precedent, la 10,8 miliarde lei, in primele trei trimestre din 2023, conform indicatorilor publicati de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Imbunatatirea castigurilor s-a datorat cresterii detalii

Restructurarea creditelor, principala soluție în negocierile consumatori-bănci prin CSALB

Restructurarea creditelor a fost principala rezolvare găsită de consumatori și bănci în urma negocierilor desfășurate în acest an în cadrul Centrului de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB), conform unui detalii

 



 

Ultimele Comentarii