BANCI | Stirea Zilei

Bancile primesc dosare pentru programul Noua Casa 2021: topul creditelor cu cele mai mici dobanzi

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2021-03-25 21:21

Bancile primesc de maine, 26 martie 2021, dosare pentru noul program de credite ipotecare Noua Casa, garantat partial de stat, cu dobanzi limitate la 2% plus IRCC si avans de minim 5%, a anuntat Fondul de Garantare (FNGCIMM), care a alocat bancilor plafoanele de garantii in valoare totala de 1,5 miliarde lei pentru acest an.

Rata unui credit Noua Casa va fi mai mica in acest an nu doar datorita scaderii IRCC la 1,88%, ci si in urma diminuarii comisionului anual de garantare perceput de FNGCIMM, de la 0,4% la 0,3%.

Astfel, daca anul trecut, cea mai mica Dobanda Anuala Efectiva (DAE) pentru un credit Noua Casa in valoare de 180.000 de lei pe 30 de ani era 4,64%, la CEC Bank, cu o rata lunara de 891 lei si o suma totala de rambursat de 328.395 lei, in prezent acelasi credit are O DAE de 4,03%, cu 0,61 puncte procentuale mai mica.

Rata lunara este 836 lei, in scadere cu 55 de lei, iar sumata totala de rambursat s-a diminuat la 306.771 lei, cu 21.624 lei mai putin.

Creditul Noua Casa al CEC Bank, valabil pentru clientii care-si incaseaza salariul intr-un cont al bancii, are o dobanda variabila, formata din Indicele de Referinta pentru Creditele Consumatorilor (IRCC), in prezent 1,88%, plus o marja fixa de 1,9%, cea mai mica dintre restul bancilor, care practica marja maxima impusa de lege, 2%, astfel ca dobanda totala este 3,88%.

Pentru creditele Noua Casa, bancile nu percep comisioane pentru acordarea sau administrarea creditului, ci doar pentru administrarea contului curent, pentru evaluarea locuintei si pentru asigurarea acesteia.

In aceste conditii, DAE pentru un credit Noua Casa este destul de uniform printre cele 10 banci care acorda astfel de imprumuturi: porneste de la 4,03%, la CEC Bank, si ajunge la 4,39%, cea mai mare valoare, la Unicredit.  (vezi foto)

Comunicatul FNGCIMM:

START LA NOUA CASA 2021 CU COMISION REDUS!

Guvernul Romaniei a aprobat plafonul de garantare a Programului Noua Casa, editia 2021, in valoare de 1,5 miliarde lei, iar prin Ordinul nr.441 din 24.03.2021, Ministerul Finantelor a diminuat comisionul de administrare de la 0,40% la un nivel de 0,30% din soldul garantiei.

In paralel cu procesul legislativ, Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri a finalizat procedura de alocare a plafoanelor anuale ale garantiilor care pot fi emise de catre bancile participante, in functie de ponderea garantiilor acordate de către fiecare finantator in anul precedent.

Plafonul va fi distribuit cu acordul Ministerului Finantelor, urmand ca aplicatia informatica sa fie deschisa pentru cele 14 banci participante in program: BRD-GSG, BCR, Banca Transilvania, CEC Bank, ING Bank, Raiffeisen Bank, OTP Bank, Banca Romaneasca, Unicredit Bank, Garanti Bank, First Bank, Vista Bank, Intesa Sanpaolo Bank si Alpha Bank. De maine finantatorii primesc dosare pentru noul Program.

”Programul Noua Casă isi pastreaza si în anul 2021 principalele avantaje majore, fata de orice alt credit ipotecar: avansul minim, dobanda avantajoasa si garantia de stat. Plafonul de garantare pe care il avem la dispozitie anul acesta, va raspunde solicitarilor a peste 18.000 aplicanti in program. Avand în vedere particularitatile acestui an, Guvernul a decis diminuarea comisionului de administrare, pentru a usura sarcina tuturor romanilor care au apelat la un credit ipotecar cu garantie de stat. Programul Noua Casa este cel mai eficient instrument anticiclic aplicat sectorial de catre Guvernul Romaniei, avand in vedere ca 3 din 4 credite ipotecare, din totalul creditelor acordate de catre sistemul bancar, sunt accesate prin program. In timp ce soldul garantiilor Prima Casa si Noua Casa, aflate in portofoliul FNGCIMM, incepand cu anul 2009, a ajuns la un numar de peste 275.000, cu o valoare totala de 24,5 miliarde lei ce sustin finantari de 50 miliarde lei, rata de default se mentine subunitara, la 0,30%. Prin program sunt sprijiniti cetatenii Romaniei, precum si intregul ecosistem economic creat in jurul acestui program.”- a declarat Dumitru Nancu, Directorul General, FNGCIMM.

In anul 2020, FNGCIMM a acordat prin cele doua programe, Prima Casa sii Noua Casa un numar de 16.102 garantii, pentru credite de aproximativ 3,6 miliarde lei. De la lansarea programului Noua Casa, in trimestrul III 2020, au fost acordate 7.882 garantii, ce sustin finantari in valoare de 1,95 miliarde de lei. La acestea se adauga un numar de 2.188 promisiuni de garantare, emise in anul 2019-2020, in valoare de 299,201,680 lei, din care un număr de 213 promisiuni de garantare, au fost deja onorate pana la 15 martie 2021.

Informatii complete privind conditiile de eligibilitate, documentele solicitate si modul de accesare a programului Noua Casa, editia 2021, sunt publicate pe site-ul www.fngcimm.ro. Pentru accesarea facilă a programului, beneficiarii pot consulta Ghidul Noua Casa. 

Taguri: Programul Prima Casa  credite ipotecare  Programul Noua Casa  credite Prima Casa  credite pentru locuinte  credite imobiliare  Noua Casa  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Ce dobanzi au bancile la creditele de nevoi personale?

Dobanzile practicate de cele mai multe banci pentru creditele de nevoi personale destinate consumului nu mai sunt stabilite la niveluri standard ci sunt personalizate, in functie de mai multi factori, precum incasarea veniturilor in contul bancii sau istoricul de detalii

Topul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

Cum raspunde ANPC la o reclamatie despre o frauda online: cu cuvintele bancii

Clientul unei banci (Unicredit) a fost fraudat online cu 25.000 de lei cu o asa-zisa investitie in actiuni pe site-ul Rominvest. (Atentie! Acest site functioneaza si in prezent, la acest link, https://dimensionaldreamscape.cam, dupa mai bine de o luna de la detalii

Dobanzile la creditele online ale IFN-urilor, plafonate prin lege la 365% pe an, fata de 70.000% cat erau pana acum

Parlamentul a adoptat o lege prin care dobanzile (DAE) la creditele online acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) sunt plafonate la 1% pe zi (365% pe an) in cazul imprumuturilor de maxim 5.000 de lei, 0,8% pe zi (292% pe an) la cele de pana la 10.000 de lei si 0,6% pe detalii

 



 

Ultimele Comentarii