ECONOMIE | Analize economice

Productia industriala, in scadere anuala cu 2,3% in ianuarie 2021

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2021-03-17 11:50

România a înregistrat în luna ianuarie 2021 o scădere de 2,3% a producției industriale față de aceeași lună a anului anterior, potrivit datelor comunicate de INS.

Totuși, pe seria ajustată cu numărul de zile lucrătoare și sezonalitate s-a consemnat un declin de numai -0,9%.

Reamintim că în 2020, diminuarea producției industriale cu 9,2% a determinat o scădere a PIB cu două puncte procentuale.

Față de luna decembrie 2020, rezultatul a fost mai slab cu 1,1% pe seria brută dar zero pe seria ajustată.

 

Dacă ne uităm la modul în care a evoluat productivitatea muncii în industrie pe parcursul anului trecut, se poate observa că revenirea din partea a doua a anului a fost destul de consistentă (a ajuns chiar la +8,4% în decembrie 2020) dar nu a reușit să compenseze scăderea abruptă din primele două luni de manifestare deplină a efectelor pandemiei.

În structură pe seria brută, industria prelucrătoare a repetat rezultatul din decembrie și ajuns la două procente sub nivelul din aceeași lună a anului 2020, când industria dădea semne de revenire după declinul din 2019. De remarcat, însă, rezultatul slab din industria extractivă (-13,7%).

Fapt îmbucurător, printre ramurile industriale care au performat în prima lună a anului, cu creșteri de producție între 5% și 10%, se numără fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, fabricarea echipamentelor electrice și fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor.

Astfel, în ianuarie 2021, cifra de afaceri din industrie pe total (piaţa internă şi piaţa externă) a crescut cu 0,5% în termeni nominali față de decembrie 2020.

Creșteri semnificative s-au consemnat la bunuri intermediare (+6,1%) și bunuri de capital (+4,5%), ceea ce a ajutat la obținerea unor rezultate mai bune în schimburile externe.

Scăderile față de luna precedentă s-au manifestat la bunuri de folosință îndelungată (-2,1%, dar +17,8% în raport cu ianuarie 2020), bunuri de uz curent (-12,4%) și în industria energetică (-4,8%).

Perspectiva arată ceva mai bine, deoarece comenzile noi au crescut cu 4% în luna ianuarie 2021 față de luna precedentă și cu +2,5% față de aceeași lună a anului anterior.

Valoarea de ansamblu este susținută pe segmentele bunurilor de folosință îndelungată (+20,9% față de decembrie 2020, respectiv +38,3% comparativ cu ianuarie 2020) și diminuată mai semnificativ de bunurile de uz curent (-5,4%, respectiv -9,4%).

Taguri: Institutul National de Statistica (INS)  Macroeconomie  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analize economiceRomania a inceput anul 2021 cu cel mai mare deficit comercial la nivel regional

România este singura țară din regiune cu deficit comercial major pe prima lună din anul curent, potrivit datelor publicate de Eurostat. Deși declinul exporturilor (-5%) a fost puțin mai mic față de cel al importurilor (-6%), am depășit din nou pragul de 1 miliard euro detalii

Pensia medie pentru limita de varsta a ajuns la 1.829 lei in T4 2020

În ultimul trimestru al anului trecut, pensia medie lunară pentru limită de vârstă a fost de 1.829 de lei, cu 15,3% mai mare decât în același trimestru al anului precedent. Pe total pensii (inclusiv anticipate, invaliditate, urmași), media a ajuns la 1.636 detalii

Dobanda pe termen lung pentru Romania - in scadere la 2,65%, contrar trendului european

Dobânda pe termen lung calculată pentru România a scăzut în luna februarie 2021 la 2,65%, conform datelor publicate de Eurostat. Reamintim că, pe fondul necesarului de finanțare impus de combaterea efectelor pandemiei, acest indicator urcase la 4,83% în luna aprilie detalii

Productia industriala, in scadere anuala cu 2,3% in ianuarie 2021

România a înregistrat în luna ianuarie 2021 o scădere de 2,3% a producției industriale față de aceeași lună a anului anterior, potrivit datelor comunicate de INS. Totuși, pe seria ajustată cu numărul de zile lucrătoare și sezonalitate s-a consemnat un declin detalii

  

Ultimele Comentarii