BANCI | Stirea Zilei

Banca Transilvania vrea sa creasca in acest an creditarea intr-un ritm superior PIB-ului tarii

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2021-03-09 21:23

Banca Transilvania (BT), cea mai mare banca din Romania, isi va stabili ca obiectiv pentru acest an o crestere a volumului de credite acordate firmelor si populatia intr-un ritm superior mediei pietei bancare si a Produsului Intern Brut (PIB).

Prognoza de crestere a PIB-ului pentru 2021 este in jurul a 4-5%, ceea ce inseamna ca Banca Transilvania ar urma sa-si sporeasca volumele de imprumuturi cu un ritm anual de peste 5%, apropiat de cel din anul precedent, cand soldul creditelor brute (inclusiv provizioane) a avansat cu 5,9%.

"Ne asteptam la o evolutie solida a creditarii in acest an, pe baza prognozelor de crestere economica si a masurilor de stimulare a economiei luate de autoritati pentru revenirea din criza coronavirusului. De aceea, vrem sa crestem creditarea mai mult decat media pietei bancare si decat PIB-ul tarii, pentru ca ne permit nivelurile foarte bune ale capitalului si lichiditatii, datorita cresterii depozitelor", a spus directorul general al Bancii Transilvania, Omer Tetik, in cadrul conferintei de prezentare a rezultatelor financiare ale bancii.

"Cererea de credite si evolutia afacerilor din prima parte a anului ne fac sa fim mult mai optimisti decat eram in urma cu un an", a spus seful BT.

BT a fost activa anul trecut in programele guvernamentale de creditare a IMM-urilor, astfel ca banca are o cota de piata de aproape 40% in programul IMM Invest. "De asemenea, in jur de 50% dintre cei care au apelat la cofinantarea programelor cu fonduri europene au apelat la BT, ceea ce arata ca suntem banca preferata pentru IMM-uri, cu 348.000 de clienti de tip IMM", a adaugat Tetik.

El a precizat ca BT are ca strategie si cresterea incluziunii financiare din Romania, care are cea mai slaba pondere in Europa, sub 40% din populatie, printr-o prezenta mai activa a bancii in zonele rurale.

In privinta costului creditelor, seful BT a spus ca marjele de dobanda sunt in scadere, insa banca va incerca sa mentina in acest an o marja neta (diferenta dintre dobanda la credite si cea la depozite) de 3%. In 2020, marja neta de dobanda a BT a scazut la 2,83% la nivel de banca, de la 3,44% in anul anterior.

BT are o lichiditate in crestere, cu un raport credite/depozite in scadere la 50%, de la 56% in anul anterior.

"Peste jumatate dintre depozitele atrase de la clienti sunt in conturi curente cu 0% dobanda si nu avem de gand sa aplicam dobanda negativa", a precizat seful BT.

Doar 3% dintre clienti au recurs la noi amanari ale ratelor la credite

Un semnal incurajator pentru revenirea economiei din criza este dat si de nivelul redus al cererilor pentru noi amanari ale ratelor la credite.

Doar 3% dintre clientii BT au cerut in acest an noi amanari ale ratelor, in plus fata de cei 15% dintre clienti care si-au amanat ratele anul trecut, respectiv in jur de 41.000 de clienti.

Numarul mic al prelungirilor de amanare a ratelor la credite este un semnal ca oamenii dispun de rezerve de lichiditate pentru a rezista crizei.

In consecinta, seful BT spune ca putini dintre clientii bancii vor avea probleme cu reluarea platilor, astfel ca moratoriul nu reprezinta un risc important pentru banca: "Nu ne asteptam la o crestere semnificativa a ratei creditelor neperformante.
Erste Bank a precizat ca in cazul BCR, rata creditelor neperformante la clientii care au recurs la moratoriul de amanare a platilor este de doar 3%, un nivel apropiat de cel standard.

"Inca nu vedem vreo schimbare semnificativa a comportamentului de plata la clientii cu rate amanate, posibil la mijlocul acestui an, in functie de evolutia economiei", a spus Tetik.

Cu toate acestea, Tetik apreciaza ca povara a crizei COVID-19 va fi resimtita mai mult in 2021 decat in 2020.

In consecinta, costul riscului pentru BT va fi in 2021 in jurul a 100 de puncte procentuale (120-130), mai mic decat anul trecut (180 puncte), dar nu la nivelul din 2019 (0,59 puncte).
Si raportul cost/venit este de asteptat sa ramana stabil in acest an.

Criza coronavirusului a determinat tot mai multi clienti ai bancii sa foloseasca aplicatiile online.

"Trebuie sa admitem ca ne-am subestimat clientii in privinta utilizarii serviciilor bancare online. Mai mult de jumatate dintre clientii nostri, 1,7 milioane, folosesc una dintre aplicatii (BT 24, Neo sau BT Pay). BT are 3 milioane de clienti activi. Utilizatorii BT Pay au depasit 1 milion la finalul lui 2020 si vom ajunge la aproape 2 milioane in 2021", a spus seful Bancii Transilvania.

Taguri: BT  Banca Transilvania  Omer Tetik  credite noi  banca  rezultate financiare banci  Credite IMM  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiTopul depozitelor bancare in lei cu cele mai mari dobanzi (actualizat)

Bancile cu cele mai mari dobanzi la depozitele in lei pentru populatie sunt TBI Bank, Intesa, CEC Bank, Eximbank si Patria Bank, conform topului realizat de Bancherul.ro. Toate cele cinci banci platesc pentru un depozit in lei la termen de un an dobanzi de peste detalii

Recomandarile BNR pentru banci in noul context cu dobanzi mari si riscuri ridicate

Razboiul din Ucraina si explozia preturilor si dobanzilor cresc riscurile de operare ale bancilor, care sunt nevoite sa adopte masuri prudentiale, in principal prin intarirea rezervelor de capital din emiterea de obligatiuni sau din profitul neplatit actionarilor sub forma de detalii

Care sunt bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare?

Rata lunara medie la un credit ipotecar pentru cumpararea unei locuinte este in prezent de 2.156 de lei, comparativ cu 1.196 de lei, cat era in vara anului trecut, conform topului dobanzilor practicate de banci la aceste imprumuturi, realizat de Bancherul.ro, pe baza datelor din detalii

La ce banca imi fac un card in euro?

„Vreau sa-mi fac un card in euro. Ce banca imi recomandati?”, intreaba un cititor. Pentru a-i oferi un raspuns adecvat, am facut un clasament al comisioanelor practicate de cele 10 banci care au in oferta carduri in euro. Am luat in calcul urmatoarele tipuri detalii

  

Ultimele Comentarii