BANCI | Stirea Zilei

Banca Transilvania vrea sa creasca in acest an creditarea intr-un ritm superior PIB-ului tarii

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2021-03-09 21:23

Banca Transilvania (BT), cea mai mare banca din Romania, isi va stabili ca obiectiv pentru acest an o crestere a volumului de credite acordate firmelor si populatia intr-un ritm superior mediei pietei bancare si a Produsului Intern Brut (PIB).

Prognoza de crestere a PIB-ului pentru 2021 este in jurul a 4-5%, ceea ce inseamna ca Banca Transilvania ar urma sa-si sporeasca volumele de imprumuturi cu un ritm anual de peste 5%, apropiat de cel din anul precedent, cand soldul creditelor brute (inclusiv provizioane) a avansat cu 5,9%.

"Ne asteptam la o evolutie solida a creditarii in acest an, pe baza prognozelor de crestere economica si a masurilor de stimulare a economiei luate de autoritati pentru revenirea din criza coronavirusului. De aceea, vrem sa crestem creditarea mai mult decat media pietei bancare si decat PIB-ul tarii, pentru ca ne permit nivelurile foarte bune ale capitalului si lichiditatii, datorita cresterii depozitelor", a spus directorul general al Bancii Transilvania, Omer Tetik, in cadrul conferintei de prezentare a rezultatelor financiare ale bancii.

"Cererea de credite si evolutia afacerilor din prima parte a anului ne fac sa fim mult mai optimisti decat eram in urma cu un an", a spus seful BT.

BT a fost activa anul trecut in programele guvernamentale de creditare a IMM-urilor, astfel ca banca are o cota de piata de aproape 40% in programul IMM Invest. "De asemenea, in jur de 50% dintre cei care au apelat la cofinantarea programelor cu fonduri europene au apelat la BT, ceea ce arata ca suntem banca preferata pentru IMM-uri, cu 348.000 de clienti de tip IMM", a adaugat Tetik.

El a precizat ca BT are ca strategie si cresterea incluziunii financiare din Romania, care are cea mai slaba pondere in Europa, sub 40% din populatie, printr-o prezenta mai activa a bancii in zonele rurale.

In privinta costului creditelor, seful BT a spus ca marjele de dobanda sunt in scadere, insa banca va incerca sa mentina in acest an o marja neta (diferenta dintre dobanda la credite si cea la depozite) de 3%. In 2020, marja neta de dobanda a BT a scazut la 2,83% la nivel de banca, de la 3,44% in anul anterior.

BT are o lichiditate in crestere, cu un raport credite/depozite in scadere la 50%, de la 56% in anul anterior.

"Peste jumatate dintre depozitele atrase de la clienti sunt in conturi curente cu 0% dobanda si nu avem de gand sa aplicam dobanda negativa", a precizat seful BT.

Doar 3% dintre clienti au recurs la noi amanari ale ratelor la credite

Un semnal incurajator pentru revenirea economiei din criza este dat si de nivelul redus al cererilor pentru noi amanari ale ratelor la credite.

Doar 3% dintre clientii BT au cerut in acest an noi amanari ale ratelor, in plus fata de cei 15% dintre clienti care si-au amanat ratele anul trecut, respectiv in jur de 41.000 de clienti.

Numarul mic al prelungirilor de amanare a ratelor la credite este un semnal ca oamenii dispun de rezerve de lichiditate pentru a rezista crizei.

In consecinta, seful BT spune ca putini dintre clientii bancii vor avea probleme cu reluarea platilor, astfel ca moratoriul nu reprezinta un risc important pentru banca: "Nu ne asteptam la o crestere semnificativa a ratei creditelor neperformante.
Erste Bank a precizat ca in cazul BCR, rata creditelor neperformante la clientii care au recurs la moratoriul de amanare a platilor este de doar 3%, un nivel apropiat de cel standard.

"Inca nu vedem vreo schimbare semnificativa a comportamentului de plata la clientii cu rate amanate, posibil la mijlocul acestui an, in functie de evolutia economiei", a spus Tetik.

Cu toate acestea, Tetik apreciaza ca povara a crizei COVID-19 va fi resimtita mai mult in 2021 decat in 2020.

In consecinta, costul riscului pentru BT va fi in 2021 in jurul a 100 de puncte procentuale (120-130), mai mic decat anul trecut (180 puncte), dar nu la nivelul din 2019 (0,59 puncte).
Si raportul cost/venit este de asteptat sa ramana stabil in acest an.

Criza coronavirusului a determinat tot mai multi clienti ai bancii sa foloseasca aplicatiile online.

"Trebuie sa admitem ca ne-am subestimat clientii in privinta utilizarii serviciilor bancare online. Mai mult de jumatate dintre clientii nostri, 1,7 milioane, folosesc una dintre aplicatii (BT 24, Neo sau BT Pay). BT are 3 milioane de clienti activi. Utilizatorii BT Pay au depasit 1 milion la finalul lui 2020 si vom ajunge la aproape 2 milioane in 2021", a spus seful Bancii Transilvania.

Taguri: BT  Banca Transilvania  Omer Tetik  credite noi  banca  rezultate financiare banci  Credite IMM  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCreditele noi acordate de banci ating maxime istorice, in ciuda crizei COVID-19

Valoarea creditelor noi in lei acordate de banci populatiei si firmelor a atins in luna martie un record istoric, in ciuda restrictiilor de circulatie si socializare impuse de criza COVID-19, arata datele statistice publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Astfel, totalul detalii

Dobanda creditelor de nevoi personale, in scadere la 12,23%

Dobanda Anuala Efectiva (DAE) la creditele de nevoi personale a scazut in luna aprilie la 12,23%, de la 12,49% cat era in luna martie, conform topului realizat de Bancherul.ro, care a luat in calcul 23 de astfel de imprumuturi din oferta unui numar de 13 banci. Clasamentul include doar detalii

Care sunt cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi?

Cardurile de credit emise de CEC Bank, Libra Bank si Idea Bank au cele mai mici dobanzi dintre ofertele celor 14 banci luate in calcul in clasamentul realizat de Bancherul.ro. Dobanzile practicate de cele trei banci se incadreaza intre 13% la CEC Bank, 14% la Libra Bank si 19% la Idea detalii

Dobanzile pentru un descoperit de card (overdraft) variaza intre 10% si 17%

Dobanzile pentru un credit tip descoperit de card/cont (overdraft) practicate de un numar de 10 dintre cele mai importante banci variaza intre 10% si aproape 17% pe an, conform topului realizat de Bancherul.ro, pe baza informatiilor publicate de banci. Cea mai mica dobanda pentru un detalii

  

Ultimele Comentarii