ECONOMIE | Analize economice

Ianuarie 2021 - avem deja un deficit de 0,33% din PIB. Trend negativ in prima luna de cinci ani incoace

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2021-03-07 20:42

Soldul bugetului general consolidat, după prima lună a anului curent, a fost de -3.686,5 milioane de lei sau -0,33% din PIB-ul estimat pentru anul în curs, potrivit datelor publicate de Ministerul Finanțelor.

Rezultatul negativ este cel mai slab din ultimii cinci ani și confirmă trendul negativ început în 2016 (cu observația că, în mod uzual, execuțiile bugetare debutau cu excedente).

La fel ca și anul trecut, înaintea pandemiei, principalul factor invocat oficial pentru soldul cu minus a fost rambursările de TVA, care au însumat cu circa 1 miliard de lei mai mult decât în aceeași lună a anului anterior. Plățile cu caracter excepțional generate de epidemia COVID-19 au însumat 0,86 mld lei, adică doar 23% din deficitul înregistrat oficial.

Ritmul de creştere a veniturilor a fost mult mai mic faţă de cel al creşterii cheltuielilor (+5,9% la venituri faţă de 17,4% la cheltuieli, în termeni nominali).

Astfel, se conturează lipsa de spațiu fiscal pentru beneficiile sociale deja acordate, în absența unor creșteri de impozite. Deși impozitul pe profit a crescut față de ianuarie 2020 cu aproape 52%, de la circa 220 milioane lei până la 334 milioane lei, a reprezentat doar 1,1% din încasările statului. Impozitul pe salarii şi venit a crescut la 2,44 miliarde lei (+6,8%) și reprezentat 8,3% din încasări.

Pe partea venituri indirecte, se observă scăderea încasărilor nete de TVA cu aproape 10%, de la 6,7 miliarde lei până la 6 miliarde de lei, în contrast cu majorarea celor consemnate pe partea de accize (aproape +2%, de la 3,31 miliarde lei la 3,38 miliarde lei). Însumate, aceste două taxe au fost mai mici decât contribuțiile la bugetul asigurărilor de stat (10,35 miliarde lei sau circa 36% din veniturile publice).

Bugetele locale au început anul pe plus, cu un grad de acoperire al cheltuielilor cu venituri de 130%. Bugetul asigurărilor sociale (alimentat în propoție de doar 71% din fonduri proprii) şi cel al fondului naţional pentru asigurări de sănătate (65%) au fost puternic deficitare, ceea ce va necesita transferuri importante de la bugetul de stat. În premieră, bugetul pentru şomaj a intrat pe minus (grad de acoperire de 71% față, de 242% în urmă cu un an).

O selecţie a cheltuielilor efectuate în prima lună a anului arată o majorare sub media generală la cheltuielile de personal (+8,1% față de +17,4%).

Precum și un ritm dublu față de acestea la creșterea sumelor cheltuite de stat pentru asistență socială (+16,4%), de 2,8 ori mai mai mare față de cel al creșterii veniturilor publice (+5,9%).

De remarcat avansul importantal banilor dați pentru dobânzi (+112%), urmare directă a creșterii rapide a datoriei publice la 47,7% din PIB în decembrie 2020 față de doar 35,3% din PIB la finele anului anterior, pe fondul unui rezultat economic în scădere.

Plata într-o proporție sporită a subvențiilor și alocările sporite pentru proiecte cu finanțare externă nerambursabilă sunt de salutat în contextul pandemiei și al efortului de a stimula revenirea economică.

Taguri: Macroeconomie  Ministerul Finantelor  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analize economiceInflația anuală, scădere puternică până la 11,2% în luna aprilie 2023

Inflația anuală a scăzut în martie 2023 la 14,23%, cu 3,3 puncte procentuale mai puțin față de luna anterioară, potrivit datelor publicate de INS. Creșterea lunară a prețurilor a fost de 0,75%, cu mult sub cea din aprilie 2022 (3,74%), de unde detalii

Primăvara nu-i ca iarna - proiecțiile ajustate pentru PIB, deficitul extern și salariul real

Comisia Națională de Strategie și Prognoză a ajustat în prognoza de primăvară 2023 proiecțiile pentru PIB și salariul real în raport cu datele anterioare, publicate la începutul anului curent. Astfel, rezultatul economic mai mic pe detalii

Deficitul bugetar - în loc să scadă, majorat semnificativ după primele trei luni ale anului

Deficitul bugetului general consolidat pe primele trei luni din 2023 a fost de circa 22,7 miliarde de lei (-1,42% din PIB-ul estimat la circa 1.600 miliarde lei), potrivit datelor operative publicate de Ministerul Finanțelor. Suma este cu 7 miliarde lei mai detalii

Inflația anuală, scădere până la 14,5% în luna martie 2023

Inflația anuală a scăzut în martie 2023 la 14,53%, aproape un punct procentual mai puțin față de luna anterioară, potrivit datelor publicate de INS. Deși majorarea lunară a prețurilor a marcat cea mai mare valoare din ultimele patru luni (+1,01%), a detalii

  

Ultimele Comentarii