ECONOMIE | Institutul National de Statistica

Productivitatea muncii in industrie a scazut cu 4,2% in 2020. Numarul de salariati, redus cu peste 58 de mii

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2021-03-03 10:20

Productivitatea muncii în industrie a scăzut în 2020 cu 4,2% față de anul precedent, conform datelor publicate de INS.

În pofida acutizării situației ca urmare a pandemiei, valoarea anunțată inițial pentru luna noiembrie a fost rectificată în creștere iar cea anunțată cu caracter provizoriu pentru decembrie se constituie într-un record notabil (+8,4%).

Productivitatea muncii în industrie, indicator de referință important în plan macroeconomic, a revenit pe plus încă din luna august (+3%).

Consolidarea evoluției pozitive comparativ cu aceeași lună a anului trecut s-a stabilizat pe un trend crescător în ultimul trimestru, când media lunară pe perioada scursă de la începutul anului a fost îmbunătățită semnificativ, de la -6% la finele lui octombrie, la -5,2% în noiembrie și până la rezultatul final de -4,2%.

Dintre marile grupe industriale, industria extractivă a avut cel mai slab rezultat (-7,8%), cu un rezultat minim de -27,3% la extracția cărbunelui superior și inferior (scăderea implicită a producției poate contribui la explicarea situației financiare la care a ajuns mineritul în prezent), însă cu o diminuare mult mai redusă la extracția petrolului brut și a gazelor naturale (-4%).

Cu ponderea cea mai importantă în nivelul total, industria prelucrătoare a înregistrat o scădere de 4,8%, cu performanțe net diferite pe ramuri de activitate.

Cel mai bine s-au poziționat fabricarea calculatoarelor și a produselor electronice și optice, care a urcat la un surprinzător +7,6% anul trecut, și fabricarea substanțelor și a produselor chimice (+7,3%).

La polul opus, unele dintre cele mai afectate industrii au fost cea de îmbrăcăminte și accesorii (-15,4%), fabricarea de mobilă (-13,5%), împreună cu producțiile de mașini, utilaje și echipamente (-9,8%), a autovehiculelor de transport rutier (-9,7%) și industria metalurgică (-7%).Valori apropiate de cele din anul precedent au consemnat industria farmaceutică (-0,2%) și industria alimentară (+1,4%).

Productivitatea muncii a scăzut cel mai puțin în industria energetică (-3,1%). De reținut, în același an 2020, scăderea producției industriale a fost de -9,2%, potrivit datelor publicate anterior de către INS. Diferența în minus de cinci puncte procentuale față de evoluția productivității muncii poate fi pusă pe seama unor disponibilizări semnificative de personal.

Astfel, dacă la finele anului 2019, înainte de declanșarea pandemiei, figurau ca angajați în sectorul industrial în total 1.343,3 mii persoane angajate, în decembrie 2020 s-a ajuns la numai 1.285 mii persoane ( scădere de -4,3%).

Majoritatea covârșitoare a disponibilizărilor au avut loc în industria prelucrătoare (ceva mai mult de 57 mii angajați, ceea ce înseamnă 98% din total).

Cei mai afectați au fost lucrătorii din industria de îmbrăcăminte (aproape 16 mii persoane), autovehicule (10 mii persoane) și industria alimentară (5 mii persoane).

Taguri: statistici economice  Institutul National de Statistica (INS)  Macroeconomie  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Institutul National de StatisticaInflatia industriala a scazut, dar transmiterea in preturile la consumator continua

Indicele preţurilor producţiei industriale (IPPI – „inflația industrială”) a scăzut în aprilie 2022 cu 1,85% față de luna anterioară, ajungând la 47,11% nivel annual (diminuare de circa patru procente și jumătate față de martie). detalii

Puterea de cumparare a salariului mediu - pe plus in T1 2022, in pofida inflatiei

Câștigul salarial mediu brut pe luna martie 2022 a fost de 6.401 lei, cu 342 lei (+5,6%) în plus față de luna precedentă, potrivit INS. Câştigul salarial mediu nominal net s-a majorat cu 216 lei (+5,8%), până la 3.937 lei (796 euro detalii

Deficitul comercial, majorat cu 34% in T1 2022, dupa ce importurile lunare au trecut pragul de 10 miliarde euro

Deficitul comercial a fost în luna martie 2022 de 2,57 miliarde euro, cu aproape 14% mai mare decât în aceeași lună a anului anterior, potrivit datelor INS. Exporturile FOB au ajuns la nivelul record de 8,23 miliarde euro dar importurile CIF detalii

”Inflatia industriala”, majorata la peste 51%, dupa un avans de sapte procente in martie 2022

Indicele preţurilor producţiei industriale (IPPI – „inflația industrială”) și-a reluat avansul în martie 2022, ajungând la 51,68%, după o majorare de șapte procente. Datele INS arată o creștere lunară de 8,01% pe canalul detalii

  

Ultimele Comentarii