ECONOMIE | Stiri economice

Romania, la 2% inflatie anuala, conform Eurostat

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2021-03-01 12:27

România a înregistrat în luna ianuarie 2021 o inflație anuală de 2%, potrivit datelor publicate de Eurostat.

Valoarea este sub cea din Polonia (3,6%), Ungaria (2,9%) și Cehia (2,2%), țările din afara Zonei Euro care au un regim valutar similar și nivel comparabil de dezvoltare. Media UE a fost de 1,2% iar cea a Eurozonei de 0,9%.

Rezultatul ar putea fi considerat surprinzător, dat fiind că țara noastră a ajuns concomitent și pe podiumul inflației lunare din UE (+0,9%), împreună cu Ungaria, Polonia și Luxemburg.

Motivul principal în cazul nostru a fost creșterea abruptă a tarifelor la energia electrică (+18,38%), urmare a programului de liberalizare aplicat de la 1 ianuarie a.c.

De reținut, Germania a dat tonul creșterii prețurilor, cu o majorare în prima lună a anului de 1,4%, secondată de Cehia, cu 1,3%. Pentru referință, menționăm că alte state occidentale s-au plasat la polul opus, precum Italia și Belgia (ambele cu -0,9%) sau Olanda și Austria ( ambele cu -0,7%)

Cele mai mici valori ale indicelui ANUAL al prețurilor de consum după metodologia europeană armonizată au fost consemnate în Grecia (-2,4%), Slovenia (-0,9%) și Cipru (0,8%).

Intrate în anticamera adoptării euro, mecanismul ERM II, Croația (0%) și Bulgaria (-0,4%) s-au situat printre statele în care prețurile nu au crescut în raport cu aceeași lună a anului anterior.

De reținut, din datele prezentate la nivelul Zonei Euro, rezultă că, pe fondul problemelor apărute ca urmare a pandemiei, a demarat un proces de substituire a prețurilor mai reduse la energie cu diminuarea costului produselor industriale.

Astfel, deși apare cu o majorare lunară de 3,8%, energia a fost încă mai ieftină cu 4,2% decât în urmă cu un an. Simultan, deși rata lunară la produsele industriale a fost în scădere semnificativă (-1,4%), ele apar ca fiind mai scumpe cu 1,5%.

Sunt evoluții la care va trebui să fim atenți, atunci când se vor anunța evoluțiile de la noi în domeniul industrial.

Taguri: Macroeconomie  inflatia  Eurostat  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stiri economice



Scumpirea medicamentelor a anulat scăderea prețurilor la alimente

Inflația anuală a rămas aproape constantă în august 2023 (9,43%, față de 9,44% în luna anterioară , potrivit datelor publicate de INS. Creșterea lunară a prețurilor a fost de 0,54%, de aproape la fel cu cea din urmă cu 12 luni (0,56%). detalii

Datoria publică a revenit sub pragul de 50% din PIB

Datoria publică a României a scăzut la mijlocul anului până la 49,7% din PIB, față de 50,1% pe date operative la finele lunii mai, potrivit Ministerul Finanțelor. Suma calculată conform metodologiei europene a fost de circa 724,76 miliarde detalii

Comerțul cu amănuntul, pe trend scăzător

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a scăzut în iunie 2023 față de luna anterioară cu 2,8% pe seria brută și cu 1,9% pe seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, conform datelor detalii

România are a patra cea mai ieftină pâine din UE

România s-a situat în anul 2022 pe locul patru între statele membre UE în ceea ce privește cea mai ieftină pâine comercializată către populație, potrivit datelor publicate de Eurostat. Prețuri pe kilogram mai mici decât detalii

 



 

Ultimele Comentarii