ECONOMIE | Institutul National de Statistica

Productia industriala a scazut cu 9,2% in 2020

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2021-02-26 08:34

În anul 2020, producţia industrială a fost mai mică cu 9,2% față de anul precedent, potrivit datelor publicate de INS.

Din perspectiva de ansamblu a economiei, a rezultat o influență în sensul scăderii PIB pe 2020 de circa 1,8 puncte procentuale, adică aproape jumătate din total.

Luna decembrie a adus o scădere de 8,8% a producției industriale față de luna anterioară (serie brută). Rezultatul a fost influențat de perioada din an și dispunerea zilelor lucrătoare, valoarea ajustată fiind mult diferită (+0,9%).

Evoluția față de aceeași lună a anului precedent a fost pozitivă pentru industria prelucrătoare (+2,8%) și pentru industria energetică (+3,8%) dar a consemnat o scădere de 3,8% în industria extractivă.

Per total, industria și-a revenit în decembrie 2020 față de finalul anului anterior (+1,6%) dar a rămas semnificativ sub nivelul din decembrie 2018 (-5,4 puncte procentuale, pe date ajustate sezonier). Explicația constă în reducerea producției industriale pe parcursul lui 2019, ÎNAINTEA crizei pandemice.

De remarcat consolidarea valorilor pozitive ale productivității muncii în industrie față de aceeași lună a anului trecut, începută cu luna august (+3%) și continuată până în noiembrie (+2,6%, potrivit celor mai recente date disponibile). Care a mai redus din afectarea mediei lunare declanșată ca urmare a pandemiei (-33,6% în aprilie și -25,9% în mai), până la valoarea curent calculată de -5,2%.

Anul trecut, cifra de afaceri din industrie pe total (piaţa internă şi piaţa externă) a scăzut, astfel, cu 7% în termeni nominali.

Singurul rezultat pozitiv s-a consemnat pe segmentul de bunuri de folosință îndelungată (+4,4%). În rest, la bunuri intermediare (-2,8%), bunuri de uz curent (-3,2%), bunuri de capital (-8,1%) și, mai ales, în industria energetică (-33,3%) valorile atinse au fost mai reduse.

Semn bun pentru relansarea economiei, deși comenzile noi au scăzut cu 4,5% în termeni nominali pe ansamblu anului trecut, în luna decembrie ele reveniseră la +7,7%.

Valoarea de ansamblu era susținută pe segmentele bunurilor de folosință îndelungată (+39% față de decembrie 2019) și al bunurilor intermediare (+29,3%), în timp bunurile de capital (-0,5%) și bunurile de uz curent (-8,8%) erau încă mai scăzute.

Taguri: Institutul National de Statistica (INS)  Macroeconomie  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Institutul National de Statistica



România, pe locul 2 în UE la creșterea comerțului cu amănuntul în ianuarie 2024

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a scăzut în ianuarie 2024 față de luna anterioară cu 17,2% pe seria brută, dar a crescut semnificativ (+3,8%) pe seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de detalii

Comerțul cu amănuntul, în creștere cu 1,9% pe anul 2023

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a crescut în decembrie 2023 față de luna anterioară cu 3,9% pe seria brută, dar a scăzut marginal (-0,2%) pe seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de detalii

Comerțul cu amănuntul, în creștere pe final de an

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a crescut în noiembrie 2023 față de luna anterioară cu 4,1 pe seria brută, dar numai 1,7% pe seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, conform detalii

Comerțul cu amănuntul, stabilizat la +2% față de anul anterior

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a crescut în octombrie 2023 față de luna anterioară cu 1,3 pe seria brută, dar numai 0,9% pe seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, conform detalii

 



 

Ultimele Comentarii