BANCI | Stirea Zilei

Dobanda la un depozit bancar pe un an a coborat sub 1% la Unicredit

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2021-02-19 18:06

Unicredit Bank devine prima banca la care dobanda unui depozit in lei pe termen de un an facut de persoanele fizice la ghiseele bancii a scazut sub 1% pe an, respectiv 0,9%.

Alaturi de Unicredit, alte opt banci au scazut dobanzile la depozite pe parcursul ultimei luni: Raiffeisen, ING, OTP, Garanti BBVA, Alpha Bank, First Bank, Libra Bank si Banca Romaneasca.

Tendinta de reducere a dobanzilor are loc dupa ce in urma cu o luna, in 18 ianuarie, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a diminuat dobanda de politica monetara cu un sfert de punct procentual, la 1,25%.

Media dobanzii la depozitele bancare pe termen de un an constituite la ghiseele celor 14 banci importante luate in calcul este in prezent 1,91%, in scadere de la 2,06% cat era in ianuarie 2021.

Dobanzile sunt putin mai mari pentru depozitele facute prin aplicatiile de internet/mobile banking ale bancilor: media dobanzilor practicate de cele 15 banci luate in calcul este 2%, in scadere de la 2,17% cat era luna trecuta.

Cea mai mari dobanzi sunt platite de CEC Bank (3%), OTP Bank (2,75%), Banca Romaneasca (2,75%), Garanti BBVA (2,55%) si Libra Bank (2%).

Cele mai mici dobanzi pentru depozitele la termen de un an facute la ghiseele bancilor se gasesc la Unicredit (0,9%), BRD (1,05%), BCR (1,05%), Raiffeisen (1,10%) si ING (1,2%).

La depozitele pe termen de o luna, dobanda o coborat pana aproape de 0, respectiv la 0,1% la BRD si ING, cele mai mari dobanzi fiind platite de Credit Europe Bank (1,25%) si OTP Bank (1%), la restul bancilor fiind sub 1%.

Comisioanele afecteaza serios castigul din dobanda

Comisioanele bancare pentru retragerea banilor dintr-un cont de depozit, la ghiseele bancilor, sau de pe card la bancomate, pot reduce semnificativ din castigul pentru dobanda, ba chiar pot sa-l anuleze, in cazul unor banci cu comisioane mai mari.

De exemplu, in cazul unui depozit in valoare de 10.000 de lei pe 12 luni, castigul din dobanda variaza intre 310 lei la CEC Bank si 35 de lei la Raiffeisen, dupa retragerea banilor de pe card, la ATM-ul propriu al bancii.

Daca se adauga si comisioanele pentru administrarea unui cont curent si aplicatiilor de internet/mobile banking, castigul scade intre 220 de lei la Libra Bank si 7 lei la ING.

In cazul a doua banci (Raiffeisen si BRD), comisioanele sunt mai mari decat castigul din dobanda, astfel ca se acumuleaza o pierdere de 73 de lei pe an pentru intretinerea contului de depozit.

Cat platim pentru retragerile de bani la ghisee

Pentru retragerea banilor dintr-un depozit la ghiseele bancilor, unele banci isi taxeaza clientii cu comisioane care ajung la 2% din suma retrasa, in cazul BCR si Raiffeisen.

Sapte banci (CEC Bank, OTP Bank, Banca Romaneasca, Garanti Bank, Libra Bank, First Bank si Intesa) nu aplica niciun comision in data scadenta a depozitului.

Daca banii sunt retrasi la bancomatul propriu (al bancii care a emis cardul), comisionul este 0 la CEC Bank, Libra Bank, Banca Transilvania (BT) si Intesa, in timp ce la alta banci este de regula 0,2%, dar ajunge la 1%, minim 10 lei la Raiffeisen Bank.

Pentru retragerea banilor de la bancomatele altor banci, o singura banca nu are comision: CEC Bank. Cele mai mari comisioane sunt la cardurile Unicredit si Raiffeisen (1,5% din suma retrasa).

Taguri: UniCredit Bank  comisioane card  comision retragere bani bancomat (ATM)  aplicatie mobile banking  First Bank  BRD Groupe Societe Generale  ING Bank  OTP Bank  Raiffeisen Bank  BT  Banca Transilvania  dobanzi depozite  Banca Comerciala Romana (BCR)  Alpha Bank  Garanti BBVA  Intesa Sanpaolo Bank  CEC Bank  comisioane cont bancar  Banca Romaneasca  Credit Europe Bank  banca  cont bancar  depozite bancare  topuri banci  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCe reclamatii au clientii bancilor si IFN-urilor

Cele mai multe reclamatii la adresa bancilor si IFN-urilor primite pe site-urile Reclamatiibanci.ro, Bancherul.ro si Ghiseulbancar.ro in saptamana 4-10 octombrie s-au referit la probleme in utilizarea aplicatiilor de mobile banking, raportarea restantelor la Biroul de Credit si detalii

BNR urca dobanda la 1,5%, contrar asteptarilor

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a majorat dobanda de politica monetara cu un sfert de punct, se la 1,25% la 1,50%, contrar asteptarilor analistilor, care anticipau mentinerea ratei de referinta.
Economistul BCR, Ciprian Dascalu, considera ca BNR va amana in sedinta de astazi noul ciclu de crestere a dobanzii de referinta, din cauza recrudescentei epidemiei coronavirusului, valul patru fiind mai grav decat cele mai pesimiste asteptari. Comunicatul BNR: Hotărârile CA al BNR pe probleme de politică monetară
05.10.2021 "Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României, întrunit în ședința de astăzi, 5 octombrie 2021, a hotărât următoarele: - majorarea ratei detalii

Executarile silite pot fi negociate cu banca in cadrul CSALB

Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB) anunta ca exista banci care accepta o intelegere amiabila si cu clientii ajunsi in faza de executare silita, din cauza neplatii ratelor la credite. Bancile pot conveni cu clientii angajamente de plată, detalii

Raiffeisen Bank, amendata de ANPC pentru ca nu a respectat un ordin de despagubire a clientilor cu dobanzi majorate la credite

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anuntat, intr-un comunicat, ca a amendat Raiffeisen Bank cu 100.000 de lei pentru ca "in timpul scurs de la termenul pronunțării sentinței definitive a instanței, respectiv 6.02.2020, de aproximativ 1 an și 7 luni – detalii

  

Ultimele Comentarii