BANCI | Stirea Zilei

Dobanda la un depozit bancar pe un an a coborat sub 1% la Unicredit

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2021-02-19 18:06

Unicredit Bank devine prima banca la care dobanda unui depozit in lei pe termen de un an facut de persoanele fizice la ghiseele bancii a scazut sub 1% pe an, respectiv 0,9%.

Alaturi de Unicredit, alte opt banci au scazut dobanzile la depozite pe parcursul ultimei luni: Raiffeisen, ING, OTP, Garanti BBVA, Alpha Bank, First Bank, Libra Bank si Banca Romaneasca.

Tendinta de reducere a dobanzilor are loc dupa ce in urma cu o luna, in 18 ianuarie, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a diminuat dobanda de politica monetara cu un sfert de punct procentual, la 1,25%.

Media dobanzii la depozitele bancare pe termen de un an constituite la ghiseele celor 14 banci importante luate in calcul este in prezent 1,91%, in scadere de la 2,06% cat era in ianuarie 2021.

Dobanzile sunt putin mai mari pentru depozitele facute prin aplicatiile de internet/mobile banking ale bancilor: media dobanzilor practicate de cele 15 banci luate in calcul este 2%, in scadere de la 2,17% cat era luna trecuta.

Cea mai mari dobanzi sunt platite de CEC Bank (3%), OTP Bank (2,75%), Banca Romaneasca (2,75%), Garanti BBVA (2,55%) si Libra Bank (2%).

Cele mai mici dobanzi pentru depozitele la termen de un an facute la ghiseele bancilor se gasesc la Unicredit (0,9%), BRD (1,05%), BCR (1,05%), Raiffeisen (1,10%) si ING (1,2%).

La depozitele pe termen de o luna, dobanda o coborat pana aproape de 0, respectiv la 0,1% la BRD si ING, cele mai mari dobanzi fiind platite de Credit Europe Bank (1,25%) si OTP Bank (1%), la restul bancilor fiind sub 1%.

Comisioanele afecteaza serios castigul din dobanda

Comisioanele bancare pentru retragerea banilor dintr-un cont de depozit, la ghiseele bancilor, sau de pe card la bancomate, pot reduce semnificativ din castigul pentru dobanda, ba chiar pot sa-l anuleze, in cazul unor banci cu comisioane mai mari.

De exemplu, in cazul unui depozit in valoare de 10.000 de lei pe 12 luni, castigul din dobanda variaza intre 310 lei la CEC Bank si 35 de lei la Raiffeisen, dupa retragerea banilor de pe card, la ATM-ul propriu al bancii.

Daca se adauga si comisioanele pentru administrarea unui cont curent si aplicatiilor de internet/mobile banking, castigul scade intre 220 de lei la Libra Bank si 7 lei la ING.

In cazul a doua banci (Raiffeisen si BRD), comisioanele sunt mai mari decat castigul din dobanda, astfel ca se acumuleaza o pierdere de 73 de lei pe an pentru intretinerea contului de depozit.

Cat platim pentru retragerile de bani la ghisee

Pentru retragerea banilor dintr-un depozit la ghiseele bancilor, unele banci isi taxeaza clientii cu comisioane care ajung la 2% din suma retrasa, in cazul BCR si Raiffeisen.

Sapte banci (CEC Bank, OTP Bank, Banca Romaneasca, Garanti Bank, Libra Bank, First Bank si Intesa) nu aplica niciun comision in data scadenta a depozitului.

Daca banii sunt retrasi la bancomatul propriu (al bancii care a emis cardul), comisionul este 0 la CEC Bank, Libra Bank, Banca Transilvania (BT) si Intesa, in timp ce la alta banci este de regula 0,2%, dar ajunge la 1%, minim 10 lei la Raiffeisen Bank.

Pentru retragerea banilor de la bancomatele altor banci, o singura banca nu are comision: CEC Bank. Cele mai mari comisioane sunt la cardurile Unicredit si Raiffeisen (1,5% din suma retrasa).

Taguri: UniCredit Bank  comisioane card  comision retragere bani bancomat (ATM)  aplicatie mobile banking  First Bank  BRD Groupe Societe Generale  ING Bank  OTP Bank  Raiffeisen Bank  BT  Banca Transilvania  dobanzi depozite  Banca Comerciala Romana (BCR)  Alpha Bank  Garanti BBVA  Intesa Sanpaolo Bank  CEC Bank  comisioane cont bancar  Banca Romaneasca  Credit Europe Bank  banca  cont bancar  depozite bancare  topuri banci  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiHora Credit acorda credite online cu dobanda de 30.000%, de sapte ori mai mare decat alte IFN-uri concurente

"Mai intai isi arunca momeala, stralucitoare si cu miros puternic, irezistibila: 1.000 de lei cu 0% dobanda. Dupa ce se agata in carlig, victimele nu mai au nicio sansa de a scapa, indiferent de marimea capturii, de starea de sanatate, de legile privind prohibitia clauzelor abuzive din detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul anului 2020: cum au facut fata bancile crizei coronavirusului

Profitul net al sistemului bancar a scazut in 2020 cu 1,2 miliarde lei (19,5%) fata de anul precedent, din cauza provizioanelor pentru potentiale credite neperformante cauzate de criza coronavirusului, conform datelor statistice furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Numarul detalii

Platile cu cardurile nu au cunoscut criza COVID-19, ba chiar au profitat de ea

Platile cu cardurile bancare si-au continuat in 2020 cresterea importanta, de doua cifre procentuale, in ciuda crizei COVID-19, desi ritmul a fost mai putin sustinut decat in anul aterior, arata datele statistice publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Utilizarea cardurilor a detalii

Dobanda la un depozit bancar pe un an a coborat sub 1% la Unicredit

Unicredit Bank devine prima banca la care dobanda unui depozit in lei pe termen de un an facut de persoanele fizice la ghiseele bancii a scazut sub 1% pe an, respectiv 0,9%. Alaturi de Unicredit, alte opt banci au scazut dobanzile la depozite pe parcursul ultimei luni: Raiffeisen, ING, detaliiUltimele Comentarii