ECONOMIE | Stiri economice

Salariul minim brut pe economie in Romania, de 458 euro in ianuarie 2021, peste cele din Ungaria si Bulgaria

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2021-02-10 09:28

Salariul minim brut pe economie din România a fost în luna ianuarie 2021 de 458 euro, potrivit datelor publicate de Eurostat. Această valoare a ajuns peste cele din Ungaria (442 euro) și Bulgaria (332 euro), după ce țara noastră a înregistrat cea mai mare creștere a acestui indicator critic pentru economie pe ultimii zece ani.

De reținut, însă, la noi se regăsesc și cele însemnate rețineri din acest salariu brut, astfel încât suma minimă netă încasată efectiv a echivalat cu 276 €.

Valori brute ceva mai mari decât la noi se câștigă în Letonia (500 euro) și Croația (563 euro). În economiile cele mai dezvoltate din UE se plătesc salarii de circa 1.600 euro (Olanda 1.685 euro, Belgia 1.626 euro, Germania 1.614 euro și Franța 1.555 euro) iar nivelurile maxime se regăsesc în Luxemburg (2.202 euro) și Irlanda (1.724 euro). Italia, Austria, Cipru, Danemarca, Suedia și Finlanda nu au stabilit prin lege un salariu minim.

Raportul de 6,6 la 1 între cel mai mare și cel mai mic salariu minim din UE se reduce considerabil atunci când se face ajustarea cu nivelul prețurilor din fiecare țară. Puterea de cumpărare se stabilește prin intermediul unei monede comune, prescurtată PPS (paritatea puterilor de cumpărare standard). Ecartul se reduce în acest caz la doar 2,7 la 1, respectiv 1.668 PPS în Luxemburg față de 623 PPS în Bulgaria.

În această variantă, care exprimă puterea reală de cumpărare, salariul minim brut din România apare ca fiind mai mare decât cel din alte șapte state europene, și anume Croația, Cehia, Ungaria, Slovacia, Estonia, Letonia și Bulgaria. Date fiind prețurile la consumator semnificativ mai mari decât la noi, ne-am apropiat chiar de țări precum Grecia și Portugalia.

Analiza Eurostat, bazată pe date culese într-o perioadă de analiză de patru ani, face trimitere și la valoarea raportului între salariul minim pe economie și valoarea câștigului median lunar. Dezideratul declarat al politicilor sociale europene este atingerea unui prag de 60% care include și veniturile celor care lucrează cu durată redusă.

Surprinzător, alături de Franța (66%), Portugalia (64%) și Slovenia (62%), România (61%) făcea parte în 2018 dintre cele patru țări care îndeplinesc această cerință. La polul opus, șase state nu ajungeau cu salariul minim la jumătate din venitul median, și anume Croația, Cehia și Letonia (toate cu 49%), Spania (44%), Malta (43%) și Estonia (42%).

Din păcate, cu 13,3%, ne poziționăm, însă, pe locul al treilea între țările ce au cele mai mari proporții ale angajaților care câștigă foarte puțin, sub pragul stabilit la nivel european de 105% din nivelul salariului minim pe economie, după Slovenia (15,2%) și Bulgaria (14,1%).

Taguri: Macroeconomie  Eurostat  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stiri economiceScumpirea medicamentelor a anulat scăderea prețurilor la alimente

Inflația anuală a rămas aproape constantă în august 2023 (9,43%, față de 9,44% în luna anterioară , potrivit datelor publicate de INS. Creșterea lunară a prețurilor a fost de 0,54%, de aproape la fel cu cea din urmă cu 12 luni (0,56%). detalii

Datoria publică a revenit sub pragul de 50% din PIB

Datoria publică a României a scăzut la mijlocul anului până la 49,7% din PIB, față de 50,1% pe date operative la finele lunii mai, potrivit Ministerul Finanțelor. Suma calculată conform metodologiei europene a fost de circa 724,76 miliarde detalii

Comerțul cu amănuntul, pe trend scăzător

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a scăzut în iunie 2023 față de luna anterioară cu 2,8% pe seria brută și cu 1,9% pe seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, conform datelor detalii

România are a patra cea mai ieftină pâine din UE

România s-a situat în anul 2022 pe locul patru între statele membre UE în ceea ce privește cea mai ieftină pâine comercializată către populație, potrivit datelor publicate de Eurostat. Prețuri pe kilogram mai mici decât detalii

  

Ultimele Comentarii