ECONOMIE | Stiri economice

Romania, pe locul 23 din 27 intre statele UE la puterea de cumparare

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2021-02-01 13:07

România figura în luna ianuarie 2021 pe locul 23 din 27 între statele membre UE ca putere de cumpărare, potrivit unei analize a site-ului de specialitate Numbeo.com.

Locul corespunde cu poziționarea potrivit nivelului PIB/locuitor ajustat cu nivelul relativ al prețurilor. De reținut, însă, acest lucru nu se datorează doar majorării veniturilor, ci și faptului că avem cel mai redus cost al vieții din UE.

Datele strânse arată că nivelul general al prețurilor ne plasează pe locul 35 din 41 de state europene și pe locul 94 din 139 de state analizate pe plan mondial.

Cu un index de 38,50, (referința de referință 100 a fost stabilită pentru orașul New York), ne situăm din perspectiva costului vieții mai jos decât Bulgaria (40,92), Albania (40,25) sau Serbia (39,19) dar mai sus decât Macedonia de Nord (34,15), Rusia (33,17), Republica Moldova (32,68) sau Belarus (30,69%).

Poziția ocupată este relevantă pentru zona din care facem parte ca nivel de dezvoltare, cu observația că suntem avantajați prin veniturile ceva mai ridicate atunci când se calculează puterea locală de cumpărare.

Astfel, ajungem să devansăm la acest indicator patru state UE, respectiv Grecia (indice 38,95), Bulgaria (40,26), Croația (43,13) și Portugalia (44,96). Față de trei dintre ele, avantajul relativ vine preponderent din prețurile ținute mai bine sub control pe traiectoria de convergență inevitabilă cu media UE.

Ceea ce ar trebui să avem în vedere și în continuare, atunci când se fac presiuni pentru creșterea prea rapidă a salariilor și pensiilor.

Alte patru state membre UE stau ceva mai bine decât noi la puterea de cumpărare, în contextul veniturilor și prețurilor de acolo: Letonia (45,94), Polonia (47,09), Ungaria (49,81) și Slovacia (50,39). Acestea ar fi, pe termen mediu, reperele de convergență pentru recuperarea decalajului de nivel de trai.

Clasamentul și poziționarea relativă pleacă de la costurile din viața reală consemnate la alimente de bază, costul locuințelor, chirii, utilități, transport, haine, activități recreative etc. plus salariile nete, raportate de un număr considerat a fi suficient de mare de contributori.

În structură, indicatorii arată că avem cele mai ieftine alimente (împreună cu Polonia) dar și cele mai reduse chirii sau note de plată la restaurant cu excepția Bulgariei. Alimentele sunt semnificativ mai scumpe decât la noi în țările baltice, Slovacia sau Croația iar în Cehia și Polonia chiriile sunt aproape duble.

Astfel, ajungem pe o poziție onorabilă, în pofida unor venituri ceva mai reduse. Este o optimizare pe care ar fi bine să o păstrăm pentru reducerea mai rapidă a decalajului față de nivelul de trai european.

NOTĂ:

Numbeo.com este un site lansat în luna aprilie 2009 iar cercetările și datele disponibile prezentate nu sunt influențate de nicio organizație guvernamentală. Mladen Adamovic, Founder/CEO a lucrat ca inginer de software la Google (2007-2009), unde a dezvoltat aplicații interne. Site-ul condus de el a fost menționat ca sursă de mai multe publicații internaționale de prestigiu, precum Time, Forbes, The Economist, New York Times, The Telegraph, The Washington Post, USA Today, The Sydney Morning Herald, China Daily etc.

Taguri: statistici economice  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stiri economiceScumpirea medicamentelor a anulat scăderea prețurilor la alimente

Inflația anuală a rămas aproape constantă în august 2023 (9,43%, față de 9,44% în luna anterioară , potrivit datelor publicate de INS. Creșterea lunară a prețurilor a fost de 0,54%, de aproape la fel cu cea din urmă cu 12 luni (0,56%). detalii

Datoria publică a revenit sub pragul de 50% din PIB

Datoria publică a României a scăzut la mijlocul anului până la 49,7% din PIB, față de 50,1% pe date operative la finele lunii mai, potrivit Ministerul Finanțelor. Suma calculată conform metodologiei europene a fost de circa 724,76 miliarde detalii

Comerțul cu amănuntul, pe trend scăzător

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a scăzut în iunie 2023 față de luna anterioară cu 2,8% pe seria brută și cu 1,9% pe seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, conform datelor detalii

România are a patra cea mai ieftină pâine din UE

România s-a situat în anul 2022 pe locul patru între statele membre UE în ceea ce privește cea mai ieftină pâine comercializată către populație, potrivit datelor publicate de Eurostat. Prețuri pe kilogram mai mici decât detalii

  

Ultimele Comentarii