BANCI | Ultima Ora

Incluziunea financiara este in crestere: 67% dintre romani utilizeaza produse si servicii bancare, conform unui sondaj

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2021-01-22 18:55

Doi din trei români (67%) utilizează produse și servicii bancare de orice fel, precum conturi curente, carduri, credite, depozite și efectuează plăți, potrivit Studiului Digitalizarea sistemului bancar în percepția românilor realizat în luna decembrie 2020 de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES) și comandat de Asociația Română a Băncilor (ARB).

La nivelul anului 2017, gradul de incluziune financiară era estimat la 58% în România, se arata intr-un comunicat al ARB, in care se adauga:

În prezent, aproximativ 79% dintre utilizatorii de produse și servicii bancare utilizează un cont curent (inclusiv card de salariu). (Restul respondentilor probabil ca nu au mentionat detinerea unui cont curent pentru ca au doar un credit sau un depozit, produse care insa functioneaza tot pe baza unui cont curent, ca toate produsele financiar-bancare n.r.).

Bărbații, cu vârsta între 36-50 ani și cu studii superioare, se află pe poziția întâi în topul utilizatorilor de conturi curente.

Studiul nu reflectă un decalaj în utilizarea conturilor curente în rândul populației din mediul rural (79,5%) comparativ cu mediul urban (77,9%).

16% dintre respondenții care au produse și servicii bancare au un credit de nevoi personale, 11% au un credit imobiliar/ipotecar în derulare, 36% dețin un card de credit (card de cumpărături), iar 7% dintre respondenți au un Overdraft. La capitolul economisire, 14% dintre respondenți au depozite bancare și tot 14% au mizat pe conturile de economii. 

Un client poate utiliza simultan mai multe produse și servicii bancare. 

Studiul relevă creșterea gradului de digitalizare comparativ cu anii trecuți, acest trend fiind accelerat și de măsurile de protecție sanitară adoptate în perioada pandemiei.

Dintre utilizatorii de servicii financiare, 43% efectuează plăți cu cardul la comercianți (POS), 27% plătesc prin Internet/Mobile Banking, iar 61% dintre respondenți au menționat că retrag numerar de la bancomate (ATM), întrebarea adresată fiind cu răspuns multiplu.

Se retrag mai putini bani de la bancomate

Comportamentul de utilizare a cardurilor arată o reducere cu 30 de puncte procentuale a ponderii persoanelor care retrag numerar de la bancomat, comparativ cu situația de acum cinci ani. 14% dintre cei care utilizează aplicația de Mobile Banking o folosesc zilnic, la fel ca 10% dintre utilizatorii aplicației de Internet Banking, smartphone-ul fiind cel mai utilizat aparat pentru accesarea serviciului Internet/Mobile Banking.

În ceea ce privește interacțiunea cu banca și modalitatea de accesare a produselor și serviciilor, mai mult de jumătate dintre persoanele intervievate (54%) au declarat că merg mai rar de o dată pe lună la sucursala băncii cu care lucrează, 32% o dată pe lună și restul mai des.

Mai mult de jumătate dintre clienți (54%) au indicat vizita la bancă ca fiind prima modalitate prin care accesează produsele și serviciile bancare cel mai des, cea de a doua mențiune fiind telefonul (25%).

Pentru obținerea unui credit bancar, constituirea unui depozit și pentru deschiderea unui cont bancar, românii preferă interacțiunea directă cu funcționarul bancar în proporție de 80%. 

Sondajul de opinie a fost realizat în luna decembrie 2020 pe un eșantion de 1.479 respondenți adulți, dintre care 1.158 sunt utilizatori de servicii bancare, eroarea maximă tolerată fiind de +/- 2,8%.

Taguri: Asociatia Romana a Bancilor (ARB)  banca  cont bancar  depozite bancare  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima OraCEC Bank a acordat un credit santierului naval Damen din Mangalia

CEC Bank a acordat un credit de 60 de milioane de lei șantierului din Mangalia, operat de constructorul olandez de nave Damen Shipyards, pentru finanțarea operațiunilor curente, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Șantierul naval Damen Shipyards din Mangalia este implicat detalii

Clientii Unicredit, vizati de un atac phishing pentru furtul datelor de pe card

CERT-RO, Centrul National de Raspuns la Incidente de Securitate Cibernetica, anunta o tentativa de atac informatic tip phishing asupra clientilor Unicredit, care primesc e-mailuri aparent din partea bancii, in care li se cer datele cardului bancar. In realitate, e-mailurile sunt trimise detalii

Unicredit a scazut creditarea cu 4% in timpul crizei COVID-19 din 2020

Grupul Unicredit, format din banca si firmele de credite de consum si leasing, si-a redus volumul de credite in 2020, pe fondul crizei coronavirusului, cu 4%, echivalentul a 250 milioane euro, pana la 6,1 miliarde euro, conform datelor publicate de banca-mama din Italia. Depozitele detalii

In contextul pandemic, bancile din Romania au acordat credite in mod sustinut, ca intr-o perioada normala

Creditele noi acordate de băncile din România populației și companiilor, care s-au cifrat la 84 miliarde lei anul trecut, un an marcat de criza de sănătate COVID 19, se situează ușor peste nivelul împrumuturilor noi accesate în anul 2019 și ocupă o pondere de aproape o detaliiUltimele Comentarii