ECONOMIE | Stiri economice

Romania se imprumuta la cele mai mari dobanzi dintre tarile UE

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2021-01-22 13:41

Rata dobânzii pe termen lung pentru România a scăzut în luna decembrie 2020 sub pragul de 3%, potrivit datelor publicate de Eurostat.

Pe fondul necesarului de finanțare impus de combaterea efectelor pandemiei, acest indicator urcase la 4,83% în luna aprilie 2020. Nivelul dobânzilor s-a diminuat sistematic în partea a doua a anului trecut, urmare a măsurilor luate de BNR și a politicilor guvernamentale care au îmbunătățit percepția externă. 

Pentru referință, menționăm că Zona Euro s-a adâncit în teritoriul negativ (valoarea medie a coborât marginal la -0,21%), tonul fiind dat de economia germană (-0,62%), secondată de Olanda și Luxemburg (-0,55%).

De reținut, Slovacia a ajuns să se finanțeze pe termen lung la o dobândă de -0,52%, mai bine decât Danemarca (-0,47%) sau Austria (-0,42%).

Cele mai multe state UE s-au împrumutat la finele anului trecut la dobânzi negative iar printre ele se numără Letonia (-0,29%), Slovenia (-0,23%) și Estonia (-0,18%).

Lituania (+0,16%), aflată în Zona Euro, figurează la un nivel foarte apropiat de Bulgaria (+0,19%) iar Suedia, rămasă cu propria monedă s-a situat la +0,01%.

În pofida îmbunătățirii remarcabile a acestui indicator, România continuă să se împrumute, de departe, la cele mai mari dobânzi dintre țările UE.

Astfel, avem costuri de împrumut mai mari cu aproximativ 35% față de următoarea clasată, Ungaria, și circa +130% față de Polonia sau Cehia, dacă este să ne raportăm la țări ce au un regim valutar similar.

În context, ar trebui să luăm aminte la Grecia, care a reușit să coboare spectaculos costul împrumuturilor, de la 4,37% în octombrie 2018 la doar 0,63% (!) în decembrie 2020. Desigur, cu beneficiul apartenenței la Eurozonă, spre care puteam să ne îndreptăm și noi în 2015, când îndeplineam criteriile necesare.

Rata dobânzii pe termen lung este calculată ca medie lunară (fără a fi ajustată sezonier) și se referă la randamentul titlurilor guvernamentale tranzacționate pe piața secundară, inclusiv taxele, cu o maturitate reziduală de circa zece ani.

Titlurile urmărite în coșul de tranzacționare trebuie înlocuite periodic pentru a evita schimbarea maturității de referință. Definiția utilizată este în acord cu criteriile de convergență, în concordanță cu art.121 al Tratatului de la Amsterdam.

Criteriul Maastricht pentru adoptarea euro cere un nivel maxim de cel mult două puncte procentuale peste media celor mai performante trei state iar România nu îndeplinește în prezent acest criteriu.

Taguri: Banca Nationala a Romaniei (BNR)  Macroeconomie  Eurostat  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stiri economice



Pensia reală de asigurări sociale de stat a crescut anul trecut cu 2,9%

În 2023, creșterea pensiei nominale ca medie anuală a fost de 13,9%, potrivit datelor publicate de INS. Pe fondul unei inflații de 10,4% (tot medie anuală, potrivit metodologiei naționale), puterea de cumpărare a pensionarilor a crescut detalii

Producția de cereale boabe pe 2023, cu o zecime mai mare față de anul precedent

Producţia de cereale boabe anunţată de INS pentru anul 2023 a crescut cu aproape o zecime față de anul precedent, de la 18,86 milioane tone la 20,57 milioane tone. În condițiile unei extinderi marginale a suprafețelor cultivate (+1%), a contat detalii

România, țara UE cu cea mai mare creștere a costului salarial

România a ocupat în T4 2023 prima poziție între statele membre UE în ceea ce privește creșterea costului salarial, potrivit datelor publicate de Eurostat. Cu un nivel de +16,9%, țara noastră a devansat la acest capitol Ungaria detalii

Deficitul comercial în prima lună a anului, la cea mai mică valoare din septembrie 2021 încoace

Exporturile României au ajuns în ianuarie 2024 la circa 7,1 miliarde euro (-1,3% față de aceeași lună a anului anterior), în timp ce importurile au însumat ceva mai mult de 9 miliarde euro (-4,8%), potrivit datelor publicate de INS. detalii

 



 

Ultimele Comentarii