ECONOMIE | Stiri economice

Romania se imprumuta la cele mai mari dobanzi dintre tarile UE

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2021-01-22 13:41

Rata dobânzii pe termen lung pentru România a scăzut în luna decembrie 2020 sub pragul de 3%, potrivit datelor publicate de Eurostat.

Pe fondul necesarului de finanțare impus de combaterea efectelor pandemiei, acest indicator urcase la 4,83% în luna aprilie 2020. Nivelul dobânzilor s-a diminuat sistematic în partea a doua a anului trecut, urmare a măsurilor luate de BNR și a politicilor guvernamentale care au îmbunătățit percepția externă. 

Pentru referință, menționăm că Zona Euro s-a adâncit în teritoriul negativ (valoarea medie a coborât marginal la -0,21%), tonul fiind dat de economia germană (-0,62%), secondată de Olanda și Luxemburg (-0,55%).

De reținut, Slovacia a ajuns să se finanțeze pe termen lung la o dobândă de -0,52%, mai bine decât Danemarca (-0,47%) sau Austria (-0,42%).

Cele mai multe state UE s-au împrumutat la finele anului trecut la dobânzi negative iar printre ele se numără Letonia (-0,29%), Slovenia (-0,23%) și Estonia (-0,18%).

Lituania (+0,16%), aflată în Zona Euro, figurează la un nivel foarte apropiat de Bulgaria (+0,19%) iar Suedia, rămasă cu propria monedă s-a situat la +0,01%.

În pofida îmbunătățirii remarcabile a acestui indicator, România continuă să se împrumute, de departe, la cele mai mari dobânzi dintre țările UE.

Astfel, avem costuri de împrumut mai mari cu aproximativ 35% față de următoarea clasată, Ungaria, și circa +130% față de Polonia sau Cehia, dacă este să ne raportăm la țări ce au un regim valutar similar.

În context, ar trebui să luăm aminte la Grecia, care a reușit să coboare spectaculos costul împrumuturilor, de la 4,37% în octombrie 2018 la doar 0,63% (!) în decembrie 2020. Desigur, cu beneficiul apartenenței la Eurozonă, spre care puteam să ne îndreptăm și noi în 2015, când îndeplineam criteriile necesare.

Rata dobânzii pe termen lung este calculată ca medie lunară (fără a fi ajustată sezonier) și se referă la randamentul titlurilor guvernamentale tranzacționate pe piața secundară, inclusiv taxele, cu o maturitate reziduală de circa zece ani.

Titlurile urmărite în coșul de tranzacționare trebuie înlocuite periodic pentru a evita schimbarea maturității de referință. Definiția utilizată este în acord cu criteriile de convergență, în concordanță cu art.121 al Tratatului de la Amsterdam.

Criteriul Maastricht pentru adoptarea euro cere un nivel maxim de cel mult două puncte procentuale peste media celor mai performante trei state iar România nu îndeplinește în prezent acest criteriu.

Taguri: Banca Nationala a Romaniei (BNR)  Macroeconomie  Eurostat  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stiri economicePensia medie a urcat la 1.800 de lei in ianuarie 2021. Puterea de cumparare a crescut cu 12% intr-un an

Pensia medie de asigurări sociale de stat a fost în luna ianuarie 2021 de 1.594 lei față de 1.373 lei în ianuarie 2020, potrivit datelor publicate de Casa Națională de Pensii Publice. Puterea de cumpărare a sumelor de care au beneficiat persoanele ieșite din activitate detalii

Indicele lunar al preturilor, majorat brusc la 1,33%. Explicatia: scumpirea energiei electrice

Indicele lunar al prețurilor a urcat brusc, în luna ianuarie 2021, la 1,33%, potrivit datelor publicate de INS. Este cea mai mare valoare din ultimii zece ani, precedentul nivel record fiind înregistrat în februarie 2011 (+1,76%). De reținut, scumpirea de detalii

Salariul minim brut pe economie in Romania, de 458 euro in ianuarie 2021, peste cele din Ungaria si Bulgaria

Salariul minim brut pe economie din România a fost în luna ianuarie 2021 de 458 euro, potrivit datelor publicate de Eurostat. Această valoare a ajuns peste cele din Ungaria (442 euro) și Bulgaria (332 euro), după ce țara noastră a înregistrat cea mai mare creștere a detalii

Romania, pe locul 23 din 27 intre statele UE la puterea de cumparare

România figura în luna ianuarie 2021 pe locul 23 din 27 între statele membre UE ca putere de cumpărare, potrivit unei analize a site-ului de specialitate Numbeo.com. Locul corespunde cu poziționarea potrivit nivelului PIB/locuitor ajustat cu nivelul relativ al detaliiUltimele Comentarii