ECONOMIE | Statistici

Romania - cea mai mare ieftinire in termeni reali a caselor dintre statele UE, pe 2019

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2021-01-20 10:14

România a consemnat cea mai mare scădere a prețului în termeni reali al caselor între statele UE (valoare ajustată cu inflația), potrivit unei analize publicate pentru anul 2019 de Eurostat.

În medie, sumele plătite pentru achiziția unei locuințe au crescut într-un ritm mai mic decât cel relevat de indicele prețurilor (diferența a fost de -1,7%), singurul alt stat membru al Uniunii aflat în această situație fiind Italia (-0,6%).

Evoluția noastră a fost atipică la nivel regional, unde Ungaria (+12,1%) și Croația (+8,1%) au încadrat pe podium Portugalia (+8,7%) iar alte alte precum Polonia, Cehia și Slovacia au consemnat valori mai mari decât media europeană, toate situate la peste 6%.

Datele trimestriale prelucrate până la T3 2020 confirmă deocamdată o evoluție similară și pe anul trecut, cu un nivel de creștere față de T3 2019 din nou sub inflația înregistrată (2,3% creștere a prețurilor, la o inflație armonizată calculată ca medie trimestrială de 2,4%).

De remarcat faptul că pe ultimele patru trimestre analizate prețurile caselor au evoluat mai favorabil pentru cumpărători decât în România doar în cinci state UE (-1,4% în Cipru, -0,8% în Irlanda, +1% în Italia, +1,8% în Spania și +2,1% în Letonia).

La nivel regional, Polonia (+10,9%), Slovacia (+8,5%), Cehia (+8,4%), Bulgaria (+4,8%) și Ungaria (+3,9%) s-au plasat în ceea ce privește evoluția prețului caselor semnificativ mai sus față de România.

Chestiunea este foarte importantă pentru cuantificarea evoluției nivelului real de trai deoarece, potrivit metodologiei utilizate în mod curent, achiziția de locuințe NU este inclusă în coșul de consum pentru stabilirea inflației anuale.

Asta, deși importanța pentru bugetul unei gopodării este majoră, fiind cel mai scump produs nealimentar achiziționat, frecvent în rate eșalonate pe mai mulți ani.

Analiza Eurostat ne plasează pe locul 23 din cele 27 de state membre și la evoluția prețului caselor față de anul 2010, cu o creștere relativ redusă și a chiriilor practicate, unde stăm însă ceva mai puțin favorabil ca procentaj de creștere.

Dincolo de un avantaj relativ necuantificat în ceea ce privește creșterea nivelului de trai și păstrarea inflației sub control (achiziția de locuințe în rate lasă mai puțini bani pentru alte mărfuri și servicii), avem aici o explicație a evoluției bune a sectorului construcțiilor din ultimii ani.

Din moment ce chiriile au avansat în ultimii zece ani mai repede decât prețul caselor, la noi a devenit ceva mai profitabilă investiția în domeniul imobiliar comparativ cu situația din anul 2010, ceea ce nu se regăsește în cazul a 16 din cele 27 de state membre UE.

Situație care, pe fondul unei cvasistagnări a prețurilor raportat la inflație și a poziției de nedorit lider european la supraaglomerarea gospodăriilor, a favorizat în România sectorul construcțiilor de noi locuințe.

Taguri: statistici economice  Eurostat  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: StatisticiINS: Veniturile romanilor au crescut anul trecut cu 10%. Banii de mancare, redistribuiti cu precadere spre locuinta, transport si haine

Veniturile lunare totale ale unei familii din România au fost anul trecut de 5.683 lei, în creştere cu 8,9% faţă de anul anterior, potrivit datelor comunicate de INS. Pe membru de familie, suma a urcat la 2.243 lei (+10,5%, sporul față de detalii

Inflatia anuala - 13,76% in aprilie 2022 si va ramane cu doua cifre pana la mijlocul anului viitor

Creșterea anuală a prețurilor a urcat la 13,76% în luna aprilie 2022, potrivit datelor publicate de INS, după ce inflația lunară a fost de 3,74%, cea mai mare valoare de după ianuarie 2001. Energia electrică (1,35 puncte procentuale) și gazele detalii

Deficitul bugetar, deja 0,72% din PIB in februarie 2022

Deficitul bugetului general consolidat pe primele două luni din 2022 a fost de circa 9,5 miliarde de lei, potrivit datelor publicate de Ministerul Finanțelor. Suma în cauză reprezintă deja 0,72% din PIB-ul estimat pentru anul curent, rezultat mai bun detalii

Datoria publica, majorata la 48,9% din PIB in 2021

Datoria publică a României a urcat în luna decembrie 2021 la 48,9% din PIB față de 48,7% în luna anterioară, potrivit datelor publicate de Ministerul Finanțelor. Suma de 576,56 miliarde lei s-a raportat la cea mai recentă valoare detalii

  

Ultimele Comentarii

 • loan lender

  Salutare tuturor, iată o ofertă de împrumut accesibilă, care vă va schimba viața pentru ... detalii

 • Dobanda

  TBI este IFN, Marius, nu ... detalii

 • Lipsa card

  Deși mi s a oprit 30 de lei nu a ajuns cardul fizic comandat.nu mi se pare în regula sa plătesc ... detalii

 • Instant

  Ing este din 21 martie 2023 membru Instant. Revolut nu este. Platile din Revolut in Ing intrau mai ... detalii

 • Inselaciune

  Și eu am fost înșelat tot de aceasta zis ... detalii