ECONOMIE | Statistici

Romania - cea mai mare ieftinire in termeni reali a caselor dintre statele UE, pe 2019

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2021-01-20 10:14

România a consemnat cea mai mare scădere a prețului în termeni reali al caselor între statele UE (valoare ajustată cu inflația), potrivit unei analize publicate pentru anul 2019 de Eurostat.

În medie, sumele plătite pentru achiziția unei locuințe au crescut într-un ritm mai mic decât cel relevat de indicele prețurilor (diferența a fost de -1,7%), singurul alt stat membru al Uniunii aflat în această situație fiind Italia (-0,6%).

Evoluția noastră a fost atipică la nivel regional, unde Ungaria (+12,1%) și Croația (+8,1%) au încadrat pe podium Portugalia (+8,7%) iar alte alte precum Polonia, Cehia și Slovacia au consemnat valori mai mari decât media europeană, toate situate la peste 6%.

Datele trimestriale prelucrate până la T3 2020 confirmă deocamdată o evoluție similară și pe anul trecut, cu un nivel de creștere față de T3 2019 din nou sub inflația înregistrată (2,3% creștere a prețurilor, la o inflație armonizată calculată ca medie trimestrială de 2,4%).

De remarcat faptul că pe ultimele patru trimestre analizate prețurile caselor au evoluat mai favorabil pentru cumpărători decât în România doar în cinci state UE (-1,4% în Cipru, -0,8% în Irlanda, +1% în Italia, +1,8% în Spania și +2,1% în Letonia).

La nivel regional, Polonia (+10,9%), Slovacia (+8,5%), Cehia (+8,4%), Bulgaria (+4,8%) și Ungaria (+3,9%) s-au plasat în ceea ce privește evoluția prețului caselor semnificativ mai sus față de România.

Chestiunea este foarte importantă pentru cuantificarea evoluției nivelului real de trai deoarece, potrivit metodologiei utilizate în mod curent, achiziția de locuințe NU este inclusă în coșul de consum pentru stabilirea inflației anuale.

Asta, deși importanța pentru bugetul unei gopodării este majoră, fiind cel mai scump produs nealimentar achiziționat, frecvent în rate eșalonate pe mai mulți ani.

Analiza Eurostat ne plasează pe locul 23 din cele 27 de state membre și la evoluția prețului caselor față de anul 2010, cu o creștere relativ redusă și a chiriilor practicate, unde stăm însă ceva mai puțin favorabil ca procentaj de creștere.

Dincolo de un avantaj relativ necuantificat în ceea ce privește creșterea nivelului de trai și păstrarea inflației sub control (achiziția de locuințe în rate lasă mai puțini bani pentru alte mărfuri și servicii), avem aici o explicație a evoluției bune a sectorului construcțiilor din ultimii ani.

Din moment ce chiriile au avansat în ultimii zece ani mai repede decât prețul caselor, la noi a devenit ceva mai profitabilă investiția în domeniul imobiliar comparativ cu situația din anul 2010, ceea ce nu se regăsește în cazul a 16 din cele 27 de state membre UE.

Situație care, pe fondul unei cvasistagnări a prețurilor raportat la inflație și a poziției de nedorit lider european la supraaglomerarea gospodăriilor, a favorizat în România sectorul construcțiilor de noi locuințe.

Taguri: statistici  Eurostat  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: StatisticiDobanda obligatiunilor Romaniei a revenit peste 3% in luna mai 2021

Rata dobânzii pe termen lung pentru România a crescut semnificativ în luna mai 2021, până la 3,03%, față de 2,84% în luna precedentă, potrivit datelor publicate de Banca Centrală Europeană. Acest indicator scăzuse anterior sub pragul de trei procente detalii

Preturile din Romania sunt la nivelul de 55,2% din media UE

Nivelul prețurilor din România față de media europeană a urcat la 55,2% față de 54,9% anterior, potrivit datelor publicate de Eurostat. Datele au fost strânse prin anchete în bugetele de familie în 2019 și prelucrate pentru a fi folosite în scopuri detalii

Romania - cea mai mare ieftinire in termeni reali a caselor dintre statele UE, pe 2019

România a consemnat cea mai mare scădere a prețului în termeni reali al caselor între statele UE (valoare ajustată cu inflația), potrivit unei analize publicate pentru anul 2019 de Eurostat. În medie, sumele plătite pentru achiziția unei locuințe au crescut detalii

Marjele de dobanda practicate de banci sunt in scadere (analiza a Bancii Transilvania)

Statisticile indică o scădere generalizată a marjelor nete de dobândă în luna octombrie, dat fiind că intensificarea crizei sanitare a contribuit la creșterea probabilității implementării de noi măsuri de relaxare monetară pe termen scurt și persistenței unei atitudini detalii

  

Ultimele Comentarii