BANCI | Stirea Zilei

Bancile maresc comisioanele pentru conturi si carduri

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2021-01-11 16:49

Trei banci (BRD, Unicredit si Banca Romaneasca) au majorat semnificativ comisioanele standard pentru utilizarea conturilor si cardurilor de catre persoanele fizice, in special la retragerile de numerar la ghisee.

Astfel, BRD a dublat comisionul pentru retragerile de numerar in lei la casierie, de la 0,5% minim 5 lei la 1% minim 10 lei. Si la retragerile in valuta comisionul s-a dublat, de la 0,5% minim 3 euro (sau echivalent) la 1% minim 5 euro (sau echivalent).

Comisionul pentru plati intrabancare (intre doua conturi BRD) la ghiseele bancii a crescut de la 7 lei la 12 lei (vezi aici detalii).

Si Unicredit Bank va dubla, din luna februarie, valoarea comisionului pentru retragerea de numerar de la ghisee, de la 1% cat este in prezent la 2%, din februarie 2021.

De asemenea, pentru retragerile de bani de la ATM-urile (bancomatele) bancii si Euronet, comisionul creste semnificativ, de la 0,2% minim 0,5 lei cat este in prezent la 0,5% minim 3 lei (vezi aici detalii).

Si Banca Romaneasca va majora, din 22 februarie 2021, nivelul comisionului perceput clientilor persoane fizice pentru retragerile de numerar la ghiseele bancii de la 0,5% minim 5 lei cat este in prezent la 1% minim 15 lei (vezi aici detalii).

Comisionul pentru retragerile de bani de la ghisee variaza intre 0,3% din suma retrasa la Credit Europe Bank si 2%, minim 15 lei, la BCR, conform clasamentului intocmit de Bancherul.ro cu tarifele standard, nu cele din cadrul pachetelor sau ofertelor practicate de 15 banci romanesti.

Clasamentul a luat in calcul urmatoarele 18 comisioane, in ordinea marimii:

1. Retragerile de numerar la ghiseele bancii: printre bancile cu cele mai mici comisioane se regasesc Credit Europe (0,3%), Banca Transilvania (BT) si Libra Bank (0,5%).

2. Retragerile de numerar la ATM-urile (bancomatele) altor banci din Romania si Uniunea Europeana (UE) decat cele care au emis cardul: comisionul variaza intre 0 lei la CEC Bank, singura banca fara comision pentru acest serviciu, si 1,5% la Raiffeisen Bank si Unicredit.

3. La retragerile de numerar la bancomatele bancilor emitente ale cardurilor (ATM propriu), comisionul este 0 la patru banci (BT, CEC Bank, BCR si Libra Bank) si ajunge la 1% minim 10 lei la Raiffeisen.

4. Retragerile de numerar la bancomatele din tarile din afara UE variaza intre 5 lei la ING si 2% plus 10 lei la Libra Bank.

5. Administrarea lunara a unui cont curent standard porneste de la 0 lei la BT si Libra Bank si ajunge la 9 lei la ING Bank.

6. Comisioanele pentru platile interbancare in lei si euro catre tarile din cadrul UE variaza intre 0 lei la Libra Bank pana la 10,5 lei la Banca Romaneasca.

7. La emiterea unui card de debit, doar doua banci au comisioane: OTP Bank (10 lei) si Alpha Bank (24 de lei).

8. Pentru administrarea unui card, sase banci nu au comisioane, cel mai mare fiind de 4 lei, la Alpha Bank.

9. Pentru interogarea soldului la ATM-ul propriu, sunt cinci banci care au comisioane: Raiffeisen, Idea Bank, OTP Bank, Banca Romaneasca si Credit Europe Bank.

10. Interogarea soldului la ATM-urile altor banci locale: comisioanele sunt intre 0 la Libra Bank si First Bank si 4,5 lei la BCR.

11. Pentru interogarea soldului la ATM-urilor altor banci straine, comisioanele pornesc de la 0 la Libra Bank si First Bank si ajung la 1 euro la BRD.

12. Comisionul pentru administrarea serviciului de internet banking este 0 la 7 dintre cele 15 banci, cel mai mare fiind la OTP Bank - 7 lei lunar.

13. Pentru utilizarea aplicatiilor de mobile banking, majoritatea bancilor nu percept o taxa.

14. Pentru incasarile intrabancare, adica din conturile aceleiasi banci, nicio banca nu are comision.

15. La incasarile interbancare (din conturile altor banci), sase banci au comision 0, la restul bancilor ajunge la 4-5 lei.

16. La platile intrabancare prin aplicatiile online, majoritatea bancilor nu percep comision.

17-18. Pentru platile interbancare online in lei sau in euro, in spatiul intracomunitar, comisioanele variaza intre 0 lei la Libra Bank si 10,5 lei la Banca Romaneasca.

Suma celor 18 comisioane, calculate pentru operatiuni in valoare de 1.000 de lei, variaza intre 39 de lei la ING Bank si 106 lei la Raiffeisen Bank.

Taguri: UniCredit Bank  comisioane card  aplicatie mobile banking  First Bank  BRD Groupe Societe Generale  ING Bank  Raiffeisen Bank  BT  Banca Transilvania  Banca Comerciala Romana (BCR)  Alpha Bank  Garanti BBVA  CEC Bank  comisioane cont bancar  Banca Romaneasca  Idea Bank  banca  cont bancar  internet banking  mobile banking  carduri de debit  plati in euro  Libra Internet Bank  plati  topuri banci  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCare banci au cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare?

Dobanzile la creditele ipotecare sunt in prezent mai mici decat anul trecut, desi Banca Nationala a Romaniei (BNR) a majorat rata de referinta de trei ori, incepand cu octombrie 2021, de la 1,5% la 2%. Dobanda Anuala Efectiva (DAE), indicatorul pentru costul total al unui credit, care detalii

Ce pot sa fac daca banca sau IFN-ul nu-mi raspunde la o reclamatie?

Atunci cand ai o problema cu banca sau IFN-ul si nu poti sa o rezolvi, fie pentru ca nu primesti raspuns la reclamatie, fie pentru ca acesta nu te multumeste, solutia este sa te adresezi CSALB (Centrul de Solutionare Alternativa a Litigiilor in domeniul detalii

Indicele IRCC pentru creditele in lei cu dobanda variabila creste usor, la 1,17%

IRCC (Indicele de Referinta pentru Creditele Consumatorilor), indicatorul care face parte din componenta dobanzilor variabile la creditele in lei, alaturi de marja fixa a bancii, creste putin, la 1,17%, de la 1,08%, de la 1 ianuarie 2022. IRCC este relevant pentru creditele noi in lei cu detalii

Numarul de clienti ai bancilor romanesti, neschimbat in ultimii 7 ani

Numarul de clienti ai bancilor romanesti a ramans neschimbat pe parcursul ultimilor sapte ani, conform unui sondaj realizat de Consiliul Concurentei printre primele 10 banci romanesti. Concluzia este surprinzatoare, in conditiile dezvoltarii economice a tarii si implicit a veniturilor detalii

  

Ultimele Comentarii