Criza COVID-19 | Ultima Ora

Amanarea ratelor la credite se mai poate face pe o perioada de maxim 9 luni in total, inclusiv lunile amanate deja, a decis Guvernul

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2020-12-30 19:48

Ministerul Finanțelor vine în sprijinul persoanelor afectate de pandemia COVID-19 prin prelungirea amânării ratelor, dobânzilor și comisioanelor pentru o perioadă de maximum 9 luni, se arata intr-un comunicat de presa, in care se adauga:

Actul normativ aprobat astăzi în ședința de guvern continuă măsura pusă la dispoziția contribuabililor în primăvară prin crearea posibilității suspendării plății ratelor de capital, dobânzilor și comisioanelor pentru o perioadă de maximum 9 luni.

Perioada maximă pentru suspendare este de 9 luni, atât pentru creditele pentru care s-a obținut deja suspendarea obligatiilor de plată, cât și pentru cele pentru care nu s-a aplicat această facilitate.

Perioada maximă de 9 luni include și perioada pentru care au fost suspendate creditele în baza OUG 37/2020, a unui moratoriu non-legislativ sau în ambele cazuri.

Măsura are scopul de a susține conformarea la plată, pentru contribuabilii aflați în dificultate generată de lipsa de lichidități financiare, ca urmare a crizei provocate de pandemia COVID-19.

Solicitările pentru suspendarea plății obligațiilor pot fi transmise instituțiilor bancare și non-bancare până la data de 15 martie 2021, cererea este analizată și se va emite o decizie până cel târziu la 31 martie 2021.

Pot beneficia de aceste facilități debitorii care au încheiat un contract pentru obţinerea unui credit care nu a ajuns la maturitate şi pentru care creditorul nu a declarat scadenţa anticipată, la data de 31 decembrie 2020, inclusiv și nu înregistrează restanțe la data solicitării.

De asemenea, debitorii trebuie să declare pe propria răspundere scăderea veniturilor/a încasărilor cu minim 25% din ultimele 3 luni anterioare solicitării suspendării obligațiilor de plată prin raportare la perioada similară anilor 2019/2020, după caz.

Pentru creditele ipotecare contractate de persoane fizice pentru care cererea de suspendare a obligațiilor de plată a fost formulată până pe 15 iunie 2020 potrivit legii, cu termen de încheiere a perioadei de amânare anterior intrării în vigoare a prezentei act normativ, suspendarea obligatiilor de plată complementar până la maximum 9 luni, se aplică prin cumularea creanței/restului de creanță aferent/e dobânzilor calculate în prima perioadă suspendată potrivit OUG nr. 37/2020 cu creanța aferentă dobânzilor calculate pentru a doua perioadă suspendată.

La creanța astfel rezultată dobânda este 0% și plata de către debitor a acestei creanțe se va face eșalonat în 60 de rate lunare egale începând cu luna imediat următoare încheierii celei de-a doua perioade de amânare.

Informații de background:

Soldul total al creditelor pentru care au fost aprobate solicitări de amânare la plată până la finalul lunii septembrie 2020, în contextul epidemiei COVID-19, se ridică la 42,9 miliarde de lei și au fost acordate unui număr de aproximativ 558.000 de debitori, cuantumul acestor credite reprezentând 14,7% din totalul creditelor acordate de către sectorul bancar.

Din totalul de 42,9 miliarde de lei reprezentând creditele amânate prin moratoriul legislativ și cele non-legislative, 32,4 miliarde de lei reprezintă sumele amânate prin moratoriul legislativ (OUG 37/2020) și 10,5 miliarde de lei prin moratoriile non-legislative.

Dobânda datorată de debitori corespunzătoare sumelor scadente a căror plată este suspendată se capitalizează la soldul creditului existent la finele perioadei de suspendare. Capitalul astfel majorat se plăteşte eşalonat pe durata rămasă până la noua maturitate a creditelor, ulterior perioadei de suspendare.

Prin excepție, pentru creditele ipotecare contractate de persoane fizice dobânda aferentă perioadei de suspendare se calculează potrivit prevederilor contractului de credit şi reprezintă o creanţă distinctă şi independentă în raport cu celelalte obligaţii izvorâte din contractul de credit.

La această creanţă dobânda este 0% şi plata de către debitor a acestei creanţe se va face eşalonat, în 60 de rate lunare egale, începând cu luna imediat următoare încheierii perioadei de amânare. Statul român garantează în procent de 100% dobânda aferentă perioadei de suspendare pentru creditele ipotecare contractate de persoanele fizice.

Taguri: Criza COVID-19  amanare rate credite  

Comentarii

Dana
Amanare rate
Buna seara, Ce vor face cei care sunt inca in dificultate, nu au reinceput serviciul, dar EBA ii obliga vii sau morti, ca dupa 9 luni de amanare, sa isi plateasca creditele?Ma uit la vecinii unguri, si vad ca premierul are “cojones”, astfel incat populatia vulnerabila poate sa depaseasca in liniste perioada inca dificila, prin amanarea ratelor pana la finalul lunii iunie 2021,( neconditionat de numarul de luni cu rate amanate deja)moment in care multi deja s-au vaccinat, etc...deja se schimba mult situatia. Pe ei nu ii obliga EBA sau cum au reusit? In concluzie, noi astia, condusi de EBA, si lasati de izbeliste de catre guvern, ce facem? Ai cui suntem pana la urma si cine ne apara drepturile?



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



Grupul Banca Transilvania aderă la Carta Diversității

Grupul Banca Transilvania aderă la Carta Diversității și devine semnatarul din industria financiar – bancară cu cei mai mulți angajați în România, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Aderarea înseamnă pentru BT detalii

Banca Transilvania initiaza un program de educatie financiara pentru tineri

 FIT vine cu o experiență de învățare în 360 de grade.  Unul din doi români consideră că știe foarte multe/mai multe lucruri despre bani decât media adulților din România, conform detalii

Revolut majoreaza comisioanele pentru plati

Revolut a anuntat ca din 8 ianuarie 2024 va introduce un comision fix de 0,2 euro centi, echivalent in valuta transferata, pentru platile instant catre carduri non-Revolut Visa si Mastercard din tarile SEPA, alternativ la comisionul standard de 0,7% din suma detalii

Platile instant, posibile la 11 banci

Alpha Bank, care urmeaza sa fie integrata in Unicredit, devine a 11-a banca prin care se pot face plati instant in lei, alaturi de Banca Transilvania, BCR, BRD, ING, Raiffeisen, CEC Bank, Libra Bank, Intesa, Patria Bank si Vista Bank. Clientii Unicredit inca nu detalii

 



 

Ultimele Comentarii