ECONOMIE | Analize economice

Romania, singura tara din regiune cu deficit comercial majorat in octombrie 2020

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2020-12-24 20:39

România este singura țară din regiune cu deficit comercial major și înrăutățit pe primele zece luni din 2020, potrivit datelor publicate de Eurostat.

Dacă exporturile au scăzut cu 12%, cea mai mare scădere din blocul estic al UE, importurile s-au diminuat cu doar 9%, astfel încât deficitul comercial s-a majorat cu aproape un milliard de euro și a depășit pragul de 15 miliarde euro.

De reținut, singurele state din regiunea noastră care au avut deficit comercial pe anul în curs, Bulgaria și Croația, au reușit să reducă decalajul dintre exporturi și importuri (-7% la export față de -11% la import pentru Bulgaria, care s-a apropiat de echilibru, respectiv -5% la export dar -10% la import pentru Croația). Evoluția lor a fost stimulată de intrarea pe ultima linie dreaptă în adoptarea monedei unice europene, mecanismul ERM II.

Celelalte state din regiune au avut rezultate ușor pozitive în comerțul exterior, în pofida pandemiei, iar Polonia a reușit chiar să-și îmbunătățească semnificativ soldul pozitiv, cu 8,8 miliarde euro în intervalul ianuarie-octombrie.

Cehia, economie care are un PIB aproape identic cu al nostru, nu a făcut decât să mai diminueze excedentul comercial obișnuit. Coincidență interesantă, minusul nostru „tradițional”, corespunde cu plusul lor uzual.

România s-a individualizat prin majorarea consumului alimentat din exterior și finanțat prin împrumuturi masive la vremuri de criză, contractate în condiții puțin avantajoase. Ceea ce a impus o echilibristică dificilă pentru păstrarea parametrilor macroeconomici în limite acceptabile.

Astfel, majorarea artificială a nivelului de trai fără eficientizarea schimburilor externe ar impune să conștientizăm situația și să luăm măsuri urgente pentru limitarea deficitului comercial.

Taguri: Macroeconomie  Eurostat  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analize economice



România, 78% din media UE la PIB/locuitor în 2023

România s-a situat anul trecut pe locul 21 din cele 27 de state membre UE în ceea ce privește PIB/locuitor, potrivit datelor semnal publicate de Eurostat. Cu 78% din media europeană consemnată pentru 2023, am depășit Ungaria și Croația detalii

România - prima în UE la inflație, prin efect de bază

România a rămas și în februarie 2024 pe primul loc în UE în ce privește inflația anuală, conform datelor publicate de Eurostat. Deși în scădere față de luna precedentă, avansul prețurilor (7,1%) a rămas peste nivelul de detalii

Inflația anuală, în scădere la 7,23%

Inflația anuală a scăzut în februarie 2024 până la 7,23%, față de 7,41% în luna anterioară, potrivit datelor publicate de INS. Avansul general al prețurilor în a doua lună a anului a fost de 0,81% iar indicele de referință detalii

Avansul PIB pe 2023, recalculat la 2,1%. Rezultatul nominal, majorat cu circa 15 miliarde lei

Avansul PIB pe 2023 în termeni reali a fost recalculat la 2,1% de Institutul Național de Statistică. Rezultatul provizoriu de creștere economică pe 2023 a fost majorat la valoarea de 1.598,6 miliarde lei, cu circa 15 miliarde lei peste valoarea detalii

 



 

Ultimele Comentarii