ECONOMIE | Institutul National de Statistica

Salariul real, in crestere cu 5% in 2020

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2020-12-18 13:01

Câștigul salarial mediu brut pe luna octombrie 2020 a fost de 5.452 lei, cu 0,7% mai mult decât în luna precedentă, potrivit datelor publicate de INS.

Câştigul salarial mediu nominal net a fost de 3.343 lei (686 euro la cursul din noiembrie, când s-au încasat banii).

Ajustarea cu nivelul preţurilor conduce la un nivel de 1.250 de euro, sumă echivalentă pentru achiziția de mărfuri și servicii la preţurile medii din UE.

Pe fondul unei inflații mai reduse decât se anticipa la începutul anului (2,24%), puterea de cumpărare faţă de aceeaşi lună a anului anterior a avansat cu 4,9%.

Astfel, salariul real s-a păstrat în apropierea pragului de cinci procente în partea a doua a anului. Față de octombrie 1990, ultima lună înaintea liberalizării preţurilor, creșterea față de luna anterioară a fost de un punct procentual, până la 224,8%.

De reținut, majorarea câștigurilor salariale contrastează cu scăderea productivității muncii în industrie (-7,2%, media pe primele nouă luni din anul curent, deși a revenit la +6% în septembrie).

Pe domenii de activitate, cea mai mare creştere de salarii faţă de aceeaşi lună a anului precedent s-a consemnat pe segmentul de tranzacții imobiliare (+10,8% nominal și +8,4% în termeni reali, ajustat cu creșterea prețurilor). Acesta a fost urmat de industria extractivă (+9,2% nominal și +6,8% în termeni reali).

În contextul crizei economice și a calității serviciilor oferite, surprinde oarecum poziționarea în top a sectoarelor de Energie electrică şi termică, gaze, apă (+8,7% nominal și +6,3% în termeni reali), respectiv „Distribuţia apei, salubritate, deşeuri” (+8,2% nominal și +5,9% în termeni reali).

Acestea au devansat sănătatea (doar +7,9% nominal și 5,5% real). Celelalte sectoare bugetare s-au poziționat sub media pe economie, cu administrația publică ( +5,5% nominal și +3,2% real) plasată peste învățământ (5,0%, respectiv 2,7%).

De reținut, puterea de cumpărare a angajaților a crescut în toate sectoarele de activitate, cu excepția HoReCa, aflată în declin semnificativ (aproape zece procente scădere a puterii de cumpărare), după o tentativă timidă de revenire.

Peste media de creștere a salariilor în termeni reali pe economie s-au situat domenii precum industria prelucrătoare, IT-ul (ambele cu +5,4%), comerțul (+5,3%) sau serviciile administrative suport (+5,2%), în timp ce intermedierile financiare (împreună cu asigurările) și construcțiile (+2,9%) s-au repliat sub această medie, alături de telecomunicații (+2,2%) și sectorul de cercetare-dezvoltare (+1,6%).

Taguri: Institutul National de Statistica (INS)  Macroeconomie  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Institutul National de StatisticaSalariul mediu creste in iunie 2021, dar avansul puterii de cumparare se diminueaza

Câștigul salarial mediu brut din luna iunie 2021 a fost de 5.779 lei, cu 109 lei mai mult sau +1,5% față de luna precedentă, potrivit datelor publicate de INS. Câştigul salarial mediu nominal net a avansat cu 49 de lei (+1,4%), până la detalii

Preturile din industrie, majorate cu 11,8%

Indicele prețurilor din industrie (IPPI) s-a majorat în luna iunie cu 11,8% față de aceeași lună a anului anterior. Tendința de creștere s-a accentuat puternic în al doilea trimestru din 2021, după ce la finele lunii ianuarie se consemnase un indice majorat cu doar detalii

Scadere in sectorul constructiilor, in luna mai 2021, prognoza anuala fiind cam optimista

Sectorul construcțiilor a scăzut ca volum de lucrări în mai 2021 față de luna precedentă cu 0,7% pe seria brută și cu 5,8% pe seria ajustată sezonier, potrivit datelor publicate de INS. Astfel, numai dispunerea favorabilă a zilelor lucrătoare și durata mai mare a lunii detalii

Venitul mediu banesc pe persoana a urcat la aproape 2.000 de lei in T1 2021. Diferenta majorata intre urban si rural

Venitul bănesc mediu pe persoană a urcat în T1 2021 la 1.997 lei (+8,4%) în timp ce venitul în natură a rămas aproape la același nivel ca în anul anterior (160 lei, respectiv +0,6%), potrivit datelor publicate de INS. Pe o gospodărie, creșterea a fost de 7% detalii

  

Ultimele Comentarii

 • ?

  & Dacă academicienii de la BNR au zis că e academic să crească prețurile, că ăia care nu au ... detalii

 • Autorul e un ageamiu sau reclamă la bancă

  Autor, Să fim serioși, las-o așa că măcăne, ești cumva de la PSD? Oameni buni, pixul ... detalii

 • Transfer

  Buna ziua,as dori sa stiu cate zile dureaza un transfer in lei de la bcr la bt.Ieri la ora 13 fara ... detalii

 • Bancnote vechi

  Vand mai multe tipuri de bancnote romanesti si lire italiene ma puteti contacta la nr de tel ... detalii

 • 1 LEU

  Azi am fost chemat de urgenta la sucursala faberom sa platesc o restanta de 1 ... detalii