ECONOMIE | Institutul National de Statistica

Salariul real, in crestere cu 5% in 2020

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2020-12-18 13:01

Câștigul salarial mediu brut pe luna octombrie 2020 a fost de 5.452 lei, cu 0,7% mai mult decât în luna precedentă, potrivit datelor publicate de INS.

Câştigul salarial mediu nominal net a fost de 3.343 lei (686 euro la cursul din noiembrie, când s-au încasat banii).

Ajustarea cu nivelul preţurilor conduce la un nivel de 1.250 de euro, sumă echivalentă pentru achiziția de mărfuri și servicii la preţurile medii din UE.

Pe fondul unei inflații mai reduse decât se anticipa la începutul anului (2,24%), puterea de cumpărare faţă de aceeaşi lună a anului anterior a avansat cu 4,9%.

Astfel, salariul real s-a păstrat în apropierea pragului de cinci procente în partea a doua a anului. Față de octombrie 1990, ultima lună înaintea liberalizării preţurilor, creșterea față de luna anterioară a fost de un punct procentual, până la 224,8%.

De reținut, majorarea câștigurilor salariale contrastează cu scăderea productivității muncii în industrie (-7,2%, media pe primele nouă luni din anul curent, deși a revenit la +6% în septembrie).

Pe domenii de activitate, cea mai mare creştere de salarii faţă de aceeaşi lună a anului precedent s-a consemnat pe segmentul de tranzacții imobiliare (+10,8% nominal și +8,4% în termeni reali, ajustat cu creșterea prețurilor). Acesta a fost urmat de industria extractivă (+9,2% nominal și +6,8% în termeni reali).

În contextul crizei economice și a calității serviciilor oferite, surprinde oarecum poziționarea în top a sectoarelor de Energie electrică şi termică, gaze, apă (+8,7% nominal și +6,3% în termeni reali), respectiv „Distribuţia apei, salubritate, deşeuri” (+8,2% nominal și +5,9% în termeni reali).

Acestea au devansat sănătatea (doar +7,9% nominal și 5,5% real). Celelalte sectoare bugetare s-au poziționat sub media pe economie, cu administrația publică ( +5,5% nominal și +3,2% real) plasată peste învățământ (5,0%, respectiv 2,7%).

De reținut, puterea de cumpărare a angajaților a crescut în toate sectoarele de activitate, cu excepția HoReCa, aflată în declin semnificativ (aproape zece procente scădere a puterii de cumpărare), după o tentativă timidă de revenire.

Peste media de creștere a salariilor în termeni reali pe economie s-au situat domenii precum industria prelucrătoare, IT-ul (ambele cu +5,4%), comerțul (+5,3%) sau serviciile administrative suport (+5,2%), în timp ce intermedierile financiare (împreună cu asigurările) și construcțiile (+2,9%) s-au repliat sub această medie, alături de telecomunicații (+2,2%) și sectorul de cercetare-dezvoltare (+1,6%).

Taguri: Institutul National de Statistica (INS)  Macroeconomie  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Institutul National de StatisticaProductia industriala, in scadere in iulie 2021 si doar la nivelul din urma cu patru ani

România a consemnat în iunie 2021 o scădere de 1% a producției industriale față de luna anterioară (serie brută). Rezultatul a fost ușor defavorizat de perioada din an și de dispunerea zilelor lucrătoare, valoarea ajustată pentru detalii

Deficitul comercial a depasit din nou pragul de 2 miliarde euro pe luna in iulie 2021. Plusul din sectorul auto pe cale de disparitie, minusul din petrochimie in expansiune

Deficitul comercial a depășit din nou pragul de 2 miliarde euro pe lună în iulie 2021, potrivit datelor comunicate de INS. Minusul de 2.185,6 milioane euro a fost cu aproape o cincime mai mare decât în luna anterioară și foarte aproape de detalii

Vanzarile cu amanuntul, stabilizate in ultimele trei luni, dar peste potentialul de revenire a PIB

Vânzările cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) au înregistrat în luna iulie 2021 o creștere de 6,1% pe seria brută față de luna precedentă, potrivit datelor publicate de INS. Totuși, rezultatul a fost favorizat conjunctural, deoarece pe seria detalii

Salariul mediu creste in iunie 2021, dar avansul puterii de cumparare se diminueaza

Câștigul salarial mediu brut din luna iunie 2021 a fost de 5.779 lei, cu 109 lei mai mult sau +1,5% față de luna precedentă, potrivit datelor publicate de INS. Câştigul salarial mediu nominal net a avansat cu 49 de lei (+1,4%), până la detalii

  

Ultimele Comentarii

 • Amanare rate BRD

  Trebuie sa faceti o cerere la BRD, prin telefon, e-mail, pe site-ul BRD.ro sau intr-o sucursala, in ... detalii

 • Amanare

  As dori sa fac o amânare pentru rata mea pe câteva luni ,din motive ... detalii

 • asigurare credit

  Daca ati avut asigurare la credit, trebuie sa verificati daca a fost activata respectiva asigurare. ... detalii

 • Rata la banca

  Am primit instintare pentru un credid ne platit din 2009 ce se pote face eu am avut asigurare pe ... detalii

 • TBI Bank

  OK.Multumes pentru conversatie si ... detalii