ECONOMIE | Analize economice

Crestere de 1,2% a productiei industriale in octombrie 2020, sperante pentru o revenire mai accentuata

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2020-12-16 10:27

România a consemnat în luna octombrie prima creștere din 2020 a producției industriale față de aceeași lună din anul precedent (+1,2%, date ajustate cu sezonalitatea și numărul de zile lucrătoare, pentru asigurarea comparabilității), conform comunicatului INS.

Valoarea brută față de aceeași lună a anului precedent a rămas încă ușor negativă (-1,3%), dar trendul pozitiv față de luna anterioară este cert, atât în expresie brută (+3,2%), cât și ajustată la sezonalitate (+2,1%). 

Astfel, au apărut speranțe pentru o revenire mai accentuată, deși rezultatul cumulat după primele zece luni a fost de -11% în serie brută și -11,5% după zile lucrătoare și sezonalitate.

Situație care a determinat o influență pe evoluția PIB undeva la peste două puncte procentuale în minus. Datele cu referința statistică în performanța anului 2015 sunt ceva mai edificatoare.

Performanța ajustată din octombrie s-a apropiat la ceva mai mult de un punct procentual de nivelul atins în luna ianuarie, înainte de pandemie.

De reținut, vom mai avea de recuperat pe lângă declinul apărut în criza indusă de Covid19 și scăderea din partea a doua a anului 2019, produsă fără legătură cu pandemia.

Altminteri, trebuie subliniată creșterea semnificativă a productivității muncii în industrie față de aceeași lună a anului trecut (date disponibile +6,2% în septembrie, după +3% pe august), cu efect asupra diminuării decalajului pe anul în curs la -7,2% medie lunară.

 

În structura producției, industria prelucrătoare a dat tonul general (+1,6% în octombrie dar -12,4% pe seria ajustată, după zece luni), industria extractivă a avut rezultate „în linie” (-9% în octombrie și -10% cumulat la 10 luni) iar industria energetică își revine cel mai rapid (+0,7% pe septembrie și -4,9% cumulat pe 9 luni).

Astfel, perspectiva rămîne discutabilă din punct de vedere al refacerii rapide, în formă de V, a valorii adăugate brute din economie.

Cifra de afaceri din industrie pe total (piaţa internă şi piaţa externă) a crescut în octombrie 2020 cu 1,6% față de luna anterioară și cu 0,1% față de aceeași lună a anului precedent.

Totuși, situația consemnată după primele zece luni ale anului (-8,6%) rămâne încă departe de necesitățile de revenire economică rapidă.

Singurul sector unde s-a reușit refacerea nivelului de anul trecut este cel al bunurilor de folosință îndelungată (+2,1%).

Pe segmentul de bunuri de capital am ajuns doar la -10,9%, la bunuri intermediare suntem la -4,4% iar la bunuri de uz curent la -2,6%.

Taguri: Institutul National de Statistica (INS)  Macroeconomie  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analize economiceSalariile bugetarilor au fost majorate puternic, desi incasarile statului au scazut

Ponderea sumelor destinate plății salariilor pentru bugetari în veniturile bugetului general consolidat a crescut, potrivit execuției bugetare pe 2020, la 34,2%, comparativ cu doar 22,3% în anul 2015. Ceea ce echivalează cu o majorare de 53%. Pe de o parte, detalii

Deficitul comercial pe 2020: 8,5% din PIB

Exporturile FOB pe anul 2020 au fost de 62,17 miliarde de euro iar importurile CIF (inclusiv costurile de transport şi asigurare) de 80,56 miliarde de euro. Deficitul comercial s-a cifrat la 18,39 miliarde euro, valoare în creștere cu peste un miliard de euro faţă de anul 2019 detalii

Romania a consemnat in pandemie un somaj de 4,9% per total, dar de 19% in randul tinerilor

România a încheiat anul 2020 cu o rată a șomajului de 4,9%, potrivit datelor ajustate sezonier comunicate de Eurostat. Astfel, majorarea acestui indicator critic pentru economie în anul declanșării pandemiei a fost mai mică de un punct procentual (4% a fost rata detalii

Datoria publica a Romaniei a ajuns la 44,4% din PIB

În contextul crizei economice generate de pandemia Covid, datoria publică a României a urcat la 44,4% din PIB, potrivit datelor comunicate de Ministerul Finanțelor pentru luna noiembrie 2020. În termeni nominali este vorba despre 463.963,4 miliarde lei, în detaliiUltimele Comentarii