ECONOMIE | Analize economice

PIB-ul, la cota -5,1% inaintea ultimului trimestru al anului 2020

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2020-12-09 15:30

INS a confirmat rezultatul PIB cumulat pe primele trei trimestre ale anului curent la -5,1% pe seria brută și -4,6% pe seria ajustată sezonier.

Pe T3 2020, s-a anunțat o scădere de -6% faţă de T3 2019 dar un avans +5,6% comparativ cu trimestrul anterior, afectat cel mai puternic de pandemie.

Valoarea realizată în termeni nominali a fost de circa 279 miliarde lei pe T3, ceea ce a condus la necesitatea de a obține un rezultat de 287,2 miliarde lei în T4 pentru a atinge rezultatul economic așteptat (1.050,5 miliarde lei). 

În termeni reali, ar fi necesară o revenire economică pe T4 de -2,1% față de aceeași perioadă a anului trecut, pentru a se confirma prognoza oficială, ajustată la -4,2% pe an înainte de ultima rectificare bugetară.

Calculele INS pe seria brută anuală și evoluția față de trimestrul anterior ajustată sezonier, comunicată la Eurostat pentru comparabilitate cu celelalte economii, confirmă faptul că România a evitat de puțin recesiunea tehnică, adică nu a avut contracție economică două trimestre consecutive, situație rară la nivel european, deși revenirea a fost ceva mai slabă decât a majorității statelor UE.

Pe sectoare de activitate, rezultatul industriei s-a diminuat în volum cu -11,1% pe primele nouă luni ale anului și a dat aproape jumătate din evoluția negativă a PIB (2,4 puncte procentuale din rezultatul de -5,1%).

Agricultura a mai adăugat -1,2 puncte procentuale, activitatea de spectacole (-0,9 pp, urmare a reducerii conjuncturale de activitate) iar sectorul comercial, afectat puternic de HoReCa, a mai adus -0,8pp. Prin contrast, au atenuat scăderea PIB, sectorul IT (+0,6 pp, pe o creștere de 10,3%) și construcțiile (+0,5 pp, pe o creștere de 12,6%).

Anul agricol slab (-23,2% rezultat al producției în volum) a fost determinat în principal de condițiile meteo care au afectat producția vegetală.

Pe fondul unui evoluții dinamice, construcțiile au trecut în fața agriculturii în formarea de valoare adăugată brută. De remarcat plasarea pe ultima poziție a sectorului financiar (mai profitabil dar cu rezultat nul pe PIB).

În ce privește efectele asupra PIB pe partea de formare, am selectat doar efectul comerţului internațional. Datele arată clar o diferenţa substanțială de ritm între exporturi (-12,8%) și importuri (doar -7,5%), care a condus la un efect de -2 pp pe rezultatul economic de ansamblu. Astfel, soldul negativ din schimburile externe a dat aproape 40% din scăderea PIB.

Practic, majorarea veniturilor în termeni reali a continuat fără ca economia să poată acoperi cererea sporită. În contextul în care sectoare-cheie, precum industria sau agricultura, au fost afectate de pandemie și de condițiile meteo, producătorii interni au pierdut teren, ceea ce a dus la expandarea deficitului extern.

Taguri: Institutul National de Statistica (INS)  Macroeconomie  Produsul Intern Brut (PIB)  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analize economiceSalariile bugetarilor au fost majorate puternic, desi incasarile statului au scazut

Ponderea sumelor destinate plății salariilor pentru bugetari în veniturile bugetului general consolidat a crescut, potrivit execuției bugetare pe 2020, la 34,2%, comparativ cu doar 22,3% în anul 2015. Ceea ce echivalează cu o majorare de 53%. Pe de o parte, detalii

Deficitul comercial pe 2020: 8,5% din PIB

Exporturile FOB pe anul 2020 au fost de 62,17 miliarde de euro iar importurile CIF (inclusiv costurile de transport şi asigurare) de 80,56 miliarde de euro. Deficitul comercial s-a cifrat la 18,39 miliarde euro, valoare în creștere cu peste un miliard de euro faţă de anul 2019 detalii

Romania a consemnat in pandemie un somaj de 4,9% per total, dar de 19% in randul tinerilor

România a încheiat anul 2020 cu o rată a șomajului de 4,9%, potrivit datelor ajustate sezonier comunicate de Eurostat. Astfel, majorarea acestui indicator critic pentru economie în anul declanșării pandemiei a fost mai mică de un punct procentual (4% a fost rata detalii

Datoria publica a Romaniei a ajuns la 44,4% din PIB

În contextul crizei economice generate de pandemia Covid, datoria publică a României a urcat la 44,4% din PIB, potrivit datelor comunicate de Ministerul Finanțelor pentru luna noiembrie 2020. În termeni nominali este vorba despre 463.963,4 miliarde lei, în detaliiUltimele Comentarii