Criza COVID-19 | Noutati BNR

Bancile inaspresc conditiile de creditare ale firmelor, in contextul pandemiei COVID-19

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2020-12-09 09:15

Pe fondul menținerii și intensificării pandemiei COVID-19 la nivel național, evoluția standardelor de creditare în cel de-al treilea trimestru al anului 2020 a fost una divergentă, se arata in Sondajul BNR privind creditarea companiilor nefinanciare si a populatiei din noiembrie 2020, in care se mai adauga:

Astfel, în cazul creditelor destinate populației pentru achiziția de locuințe și terenuri, majoritatea băncilor au raportat păstrarea nemodificată a condițiilor de creditare față de trimestrul precedent, restul băncilor decizând fie înăsprirea într-o oarecare măsură, fie relaxarea standardelor de creditare.

În ceea ce privește creditul de consum, proporțiile băncilor au fost aproximativ egale pentru toate cele trei tipuri de măsuri (înăsprire, menținere constantă, relaxare).

Toate instituțiile de credit participante la sondaj au menținut relativ constante standardele de creditare aferente companiilor nefinanciare, aspect benefic pentru acest sector având în vedere nevoia sporită de lichiditate din această perioadă pe fondul efectelor negative generate de pandemia COVID-19.

Așteptările pentru perioada următoare (T4 2020) sunt mixte.

În cazul creditelor imobiliare destinate populației, aproximativ jumătate dintre bănci estimează menținerea constantă a standardelor, în timp ce cealaltă jumătate mizează fie pe relaxarea, fie pe înăsprirea într-o anumită măsură a acestora.

În cazul creditelor de consum, o majoritate covârșitoare a băncilor (peste 80 la sută) estimează păstrarea nemodificată a condițiilor de creditare.

În cazul creditelor acordate companiilor nefinanciare, o pondere mai mare de bănci estimează înăsprirea într-o anumită măsură a standardelor de creditare comparativ cu cele care estimează relaxarea acestora (procent net de circa 18 la sută).

SECTORUL COMPANIILOR NEFINANCIARE

 Standardele de creditare, atât la nivel agregat, cât și în structură (pentru toate categoriile de companii, indiferent de mărimea acestora, și pentru toate maturitățile), s-au menținut relativ constante în T3 2020. Pentru T4 2020, un procent net de circa 18 la sută din instituțiile de credit apreciază că standardele de creditare se vor înăspri.

 În T3 2020, termenii creditării, în opinia băncilor, s-au manifestat eterogen.

Prima solicitată pentru creditele mai riscante și cerințele de colateral au crescut în cazul a circa 18 la sută, respectiv aproximativ 15 la sută din bănci.

Spread-ul ratei medii de dobândă la credite față de IRCC/ROBOR 1M a înregistrat o relaxare în cazul a 18 la sută din instituțiile de credit, în timp ce pentru alți termeni ai
creditării un procent marginal din bănci au raportat modificări.

 Marea majoritate a băncilor (în procent de 85 la sută) au declarat că cererea de credite din partea companiilor s-a menținut aproximativ constantă la nivelul sectorului companiilor nefinanciare.

 Pentru T3 2020, mai multe bănci (un procent net de circa 30 la sută) au apreciat că riscul de credit asociat companiilor nefinanciare s-a majorat.

Analizând pe sectoare de activitate se observă în cazul sectoarelor turism și transport este dominantă ponderea instituțiilor de credit care au apreciat că riscul de credit asociat este în creștere.

 De asemenea, în T3 2020, băncile au raportat și o creștere a solicitărilor de credit respinse, deși într-o pondere relativ mai scăzută (procent net de 11 la sută).

SECTORUL POPULAȚIEI

 Standardele de creditare în cel de-al treilea trimestru al anului 2020 au avut o evoluție divergentă.

– Astfel, în cazul creditelor destinate populației pentru achiziția de locuințe și terenuri, majoritatea băncilor (58 la sută) au raportat păstrarea nemodificată a condițiilor de creditare față de trimestrul precedent, 22 la sută le-au înăsprit într-o oarecare măsură, în timp ce 20 la sută le-au relaxat.

– În ceea ce privește creditul de consum, proporțiile băncilor au fost aproximativ egale pentru toate cele trei tipuri de măsuri (înăsprire, menținere constantă, relaxare).

– Așteptările pentru perioada următoare (T4 2020) se mențin mixte: aproximativ jumătate dintre bănci estimează menținerea constantă, iar cealaltă jumătate mizează fie pe relaxarea (30 la sută), fie pe înăsprirea (21 la sută) într-o anumită măsură a standardelor de creditare aferente creditelor imobiliare, în timp ce în cazul creditelor de consum o majoritate
covârșitoare a băncilor (peste 80 la sută) estimează păstrarea nemodificată a condițiilor de creditare.

 Termenii creditării care au contribuit la înăsprirea standardelor de creditare aferente creditelor imobiliare au fost spread-ul ratei medii de dobândă la credite față de IRCC/ROBOR (procent net de 6 la sută), ponderea maximă a creditului în valoarea garanției imobiliare (LTV) (procent net de 18 la sută) și ponderea maximă a serviciului datoriei lunare în venitul lunar (procent net de 6 la sută).

În cazul creditelor de consum, spread-ul ratei medii de dobândă la credite față de IRCC/ROBOR (procent net de 17 la sută) și plafonul maxim pentru valoarea creditului (procent net de 31 la sută) au înregistrat relaxări.

 Instituțiile de credit au raportat o creștere a cererii de credite în T3 2020 într-o proporție de 58 la sută în cazul creditelor destinate achiziției de locuințe și terenuri și de 70 la sută în cel al creditelor de consum.

Așteptările pentru următorul trimestru (T4 2020) sunt preponderent de menținere constantă a cererii pentru credite în cazul ambelor categorii de credite destinate populației.

 Ponderea solicitărilor de credit respinse a rămas relativ nemodificată pentru o proporție ridicată dintre băncile respondente, atât în cazul creditelor imobiliare, cât și în cel al creditelor de consum.

Taguri: credite ipotecare  credite de consum  Banca Nationala a Romaniei (BNR)  credite firme  banca  credite nevoi personale  credite pentru locuinte  credite imobiliare  Credite IMM  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Noutati BNRNoul regim de functionare al entitatilor de servicii bancare, de plata si de emitere de moneda electronica din Marea Britanie (inclusiv Gibraltar)

Începând cu data de 1 ianuarie 2021, entitățile din Marea Britanie (inclusiv cele autorizate în Gibraltar) care furnizau în România, la data de 31.12.2020, servicii bancare, de plată și de emitere de monedă electronică, prin intermediul detalii

Credit Europe Bank, sanctionata de BNR

Credit Europe Bank a fost sanctionata cu avertisment scris prin ordinul prim-viceguvernatorului Băncii Naționale a României nr.105/11.11.2020. Motivul sanctiunii este urmatorul: "nerespectarea prevederilor art.11 alin.1 și alin.2 lit.b) și art.12 alin.1 lit.b) și lit.f) detalii

Regulamentul BNR Nr. 12/2020 privind autorizarea institutiilor de credit si modificarile in situatia acestora

Regulament nr. 12 din 18.dec.2020
Monitorul Oficial, Partea I 1291 24.dec.2020
Intrare în vigoare la 24.dec.2020 Regulamentul Nr. 12/2020 privind autorizarea instituţiilor de credit şi modificările în situaţia acestora Având în vedere prevederile art. 4 alin. (1), art. 10, art. 16, art. 18, art. 20 alin. (1), art. 25-28, art. 31, art. 32 alin. (1) şi (3), art. 33 alin. (3), art. 67 alin. (1), art. 77 alin. (1), art. 91 alin. (2) - (4), art. 92, art. 105, art. 108 alin. (3), art. 109, art. 146, art. 147, art. 150 alin. (1) lit. e) şi alin. (2), art. 151, art. 155 alin. (1), art. 289, art. 294, art. 297, art. 301 alin. (1), art. 302, art. 320, art. 333 alin. (2) şi (3), art. 338, art. 345, art. 377 alin. (2), art. detalii

Din 2021 se schimba modul in care facem plati online cu cardurile bancare; BNR spune ca bancile sunt pregatite pentru noile reguli

Banca Nationala a Romaniei (BNR) anunta intr-un comunicat ca bancile sunt pregatite pentru aplicarea noilor metode mai stricte de autentificare la platile onlie cu cardurile impuse de autoritatile europene, obligatorii de la 1 ianuarie 2021. Mai exact, daca in prezent o plata online se detaliiUltimele Comentarii