Criza COVID-19 | Asociatia Romana a Bancilor (ARB)

Comunitatea bancara anunta ca va participa in continuare la procesul de relansare a economiei

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2020-12-07 20:26

În primele zece luni ale anului 2020, băncile din România au acordat credite noi populației și companiilor în valoare de 67,42 miliarde lei, ceea ce reprezintă aproape un sfert din soldul creditului neguvernamental aferent lunii octombrie, conform unui comunicat al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), in care se mai arata:

"Ponderea creditelor noi accesate de populație și companii, de 24,15% din soldul creditului neguvernamental, reprezintă un procent destul de ridicat, mai ales dacă ținem cont că opt luni din perioada menționată sunt în context pandemic.

Soldul creditului neguvernamental, care totalizează 279,17 miliarde lei în luna octombrie 2020, este calculat ca diferența dintre totalul creditelor acordate populației și companiilor și rambursările parțiale și totale, precum și vânzările de credite.

În perioada ianuarie-octombrie 2020, creditarea a fost impulsionată de segmentul companiilor care a accesat 56,35% din volumul de credite noi acordate economiei reale. Creditele acordate populației reprezintă 43,62% din totalul împrumuturilor noi acordate. De altfel și strategiile băncilor din anii trecuți prognozau o intensificare a finanțărilor acordate companiilor pentru această perioadă.

De la debutul pandemiei, sistemul bancar românesc a acționat ca un amortizor de șoc al crizei de sănătate, prin absorbția problemelor de lichiditate ale clienților, și a continuat să finanțeze populația, companiile și statul român.

Repartiția pe monede arată că populația și companiile au accesat preponderent credite în moneda națională în proporție de 82,14%, acestea fiind urmate de împrumuturile în euro cu o pondere de 14,65% și de cele în dolari, care au fost contractate exclusiv de companii, cu 3,21%.

În primele zece luni ale anului 2020, populația a accesat credite noi în valoare de 29,41 miliarde lei, iar repartiția pe monede arată că a fost eliminat aproape în totalitate riscul valutar în condițiile în care populația a accesat aproape numai credite în lei (98%). Astfel, populația a absorbit o felie mai mare din creditarea în monedă națională.

Companiile au accesat în perioada menționată aproape 38 miliarde lei, accentul fiind pus tot pe creditarea în moneda națională, în proporție de 70%, fiind urmată de creditele în euro și dolari.

Comunitatea bancară din România va participa în continuare la procesul de relansare a economiei românești, prin soluții comune ce pot fi identificate ca parte a dialogului dintre comunitatea de afaceri și factorii de decizie instituțională.

Măsurile trebuie calibrate corespunzător astfel încât să permită băncilor să acorde sprijin pentru clienții aflați în dificultate reală, și să finanțeze economia la parametrii necesari unei revigorări cât mai rapide a acesteia, cu menținerea stabilității financiare."

Valoarea totala a tuturor tipurilor de credite noi in lei acordate de banci populatiei si societatilor nefinanciare in primele zece luni ale anului a insumat 55,3 miliarde lei, cu o jumatate de miliard de lei (0,9%) peste nivelul anului trecut, de 54,8 miliarde lei, conform unei analize realizate de Bancherul.ro.

Taguri: Asociatia Romana a Bancilor (ARB)  statistici BNR  credite noi  Criza COVID-19  banca  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Asociatia Romana a Bancilor (ARB)



Concurs de educatie financiara pentru elevi, cu premii in bani

Asociația Română a Băncilor (ARB) și Institutul Bancar Român (IBR) invită elevii cu vârste cuprinse între 13 și 15 ani să se înscrie la concursul european de educație financiară European Money Quiz, conform unui comunicat de presa, in care se adauga: Anul acesta, finala națională va avea loc online la data de 23 martie, ora 12:00, urmând ca finala europeană să se desfășoare la data de 16 mai 2023, la Bruxelles. Gazda competiției naționale din acest an va fi Andrei Șelaru (Selly).  Cel mai bine clasați doi elevi la finala națională își vor testa cunoștințele în materie de educație financiară la finala europeană, alături de elevi din 30 de țări. detalii

Creditele acordate de banci au crescut cu 14% in 2022

Creditele noi acordate de băncile din România populației și companiilor, în anul 2022, s-au cifrat la 126,7 miliarde lei, în creștere cu peste 14% comparativ cu nivelul împrumuturilor noi accesate în anul 2021, se arata intr-un comunicat al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), in care se adauga: Împrumuturile noi accesate de segmentul neguvernamental au totalizat 110,5 miliarde lei în anul 2021. Creditarea a fost impulsionată de segmentul companiilor, cu o pondere de 59% în totalul creditelor noi acordate la nivelul anului 2022. Volumul creditelor noi acordate populației și companiilor reprezintă aproape 35% din soldul creditului neguvernamental aferent lunii decembrie 2022. Soldul detalii

Romanii stiu educatie financiara de nota 7

Scorul mediu de alfabetizare financiară în rândul celor peste 4.000 de români care și-au testat cunoștințele de educație financiară în cadrul campaniei “#Dreptullabanking îți aduce libertate de mișcare” este de detalii

Gradul de incluziune financiara in Romania a ajuns la aproape 70%

Aproximativ 46% dintre românii utilizatori de servicii bancare efectuează plăți prin Internet/ Mobile banking, în creștere cu 70% comparativ cu ponderea românilor care realizau plățile de această manieră în decembrie 2020, de 27%, arată datele cuprinse în cercetarea de piață "Sistemul bancar în percepția românilor: creditarea și incluziunea financiară a românilor" realizată în luna iulie 2022 de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES) și comandată de Asociația Română a Băncilor, conform unui comunicat de presa, in care se adauga: Smartphone-ul este folosit de aproape nouă din zece intervievați pentru accesarea serviciilor de Internet/ Mobile banking și doar un sfert dintre detalii

 



 

Ultimele Comentarii