Criza COVID-19 | Opinie

Rata creditelor neperformante ar putea creste la 7% in 2021

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2020-12-07 21:48

Conform datelor BNR, rata creditelor neperformante s-a redus pentru a patra lună consecutiv în octombrie, cu 0.14 puncte procentuale lună/lună și cu 0.53 puncte procentuale an/an la 3.92% (minimul din 2009), potrivit unei analize publicate de economistii Bancii Transilvania, in care se mai arata:

• Previzionăm creșterea ratei creditelor neperformante pe termen scurt, dar nu ne așteptăm la o evoluție similară cu cea înregistrată după incidența Marii Recesiuni, date fiind intrarea economiei într-un nou ciclu și mix-ul relaxat de politici economice.

Soldul creditului neguvernamental ar putea crește cu un ritm mediu anual de 4.9% în perioada 2020-2022, evoluție susținută de mix-ul relaxat fără precedent de politici economice (în implementare la nivel mondial, în Europa și pe plan intern).

• În acest scenariu am putea asista la o decelerare a dinamicii anuale în 2021, pe fondul perspectivelor de creștere a ratei creditelor neperformante, în contextul provocărilor la nivelurile mezzo și microeconomic.

Nu ne așteptăm însă la o deteriorare a calității portofoliilor de credite similar cu anii de după incidența Marii Recesiuni, dar rata medie anuală a creditelor neperformante ar putea depăși nivelul de 7% în 2021.

• Atragem atenția cu privire la potențialul ridicat de consolidare la nivelul tuturor sectoarelor din economie, susținut și de mix-ul relaxat de politici economice.

• Pe de altă parte, pentru depozitele neguvernamentale prognozăm o creștere cu un ritm mediu anual de 13.5% în intervalul 2020-2022, într-o evoluție susținută de nivelul ridicat al ratei de economisire și de politica economică relaxată.

• Prin urmare, raportul credite-depozite va continua tendința descendentă în trimestrele următoare, spre un nivel inferior pragului de 60% la final de 2022.

• Considerăm că principalele provocări la adresa sectorului bancar din România în perioada următoare constau în:

- semnalele de modificare la nivelul ordinii economice mondiale și în sfera arhitecturii monetar-financiare internaționale;

- acumularea de semnale din direcția introducerii de monede digitale;

- continuarea procesului de consolidare;

- digitalizarea;

- nivelul redus al gradului de intermediere financiară (ponderea creditului neguvernamental în PIB se situează la aproximativ 25%, România ocupând ultima poziție în rândul țărilor din Uniunea Europeană).

• Printre factorii de risc pentru evoluția sectorului bancar din România în perioada următoare se menționează:

- climatul macro-financiar internațional, cu impact la nivelul fluxurilor de capital adresate economiilor emergente și în dezvoltare; dinamica crizei sanitare;

- acomodarea la un nivel redus al ratelor de dobândă;

- mix-ul intern de politici economice;

- tensiunile geopolitice.

Taguri: Criza COVID-19  credite neperformante  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: OpinieMugur Isarescu: ne indreptam spre dobanzi normale

Mugur Isarescu, guvernatorul BNR (Banca Nationala a Romaniei), spune ca dobanzile din prezent sunt normale, nu sunt ridicate, cum se crede, avand in vedere atat rata inflatiei, dar si nivelul dobanzilor din trecut. El a dat ca exemplu anul 1912, cand banca detalii

Doar 3% dintre romani iau credite pentru vancanta, arata un sondaj CEC Bank

• 37% dintre români au mai puțini bani de vacanță decât anul trecut   • Cum arată bugetele de vacanță: 26,6% nu au planuri să plece în vacanță, iar 38,5% speră să-și facă concediul cu un buget sub 3 000 detalii

Situatia actuala se poate transforma dintr-o problema de lichiditate, in una de solvabilitate (Alexandru Paunescu, CSALB)

Alexandru Păunescu - directorul juridic al BNR și reprezentantul Băncii Centrale în Colegiul de Coordonare al CSALB, în dialog cu Radu Rizoiu - conciliator onorific CSALB, avocat, Profesor universitar și Irina Chițu - analist financiar. (vezi video la detalii

Bogdan Neacsu, CEC Bank: dupa un deceniu de scadere, intermedierea financiara a crescut in 2021

Discursul presedintelui CEC Bank, Bogdan Neacsu, la prima ediţie a "Forumului educaţiei financiare" desfasurat azi la ASE, unde au mai participat Mugur Isărescu, guvernatorul BNR și Klaus Iohannis, președintele României:   "Este o mare detalii

  

Ultimele Comentarii