Criza COVID-19 | Opinie

Rata creditelor neperformante ar putea creste la 7% in 2021

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2020-12-07 21:48

Conform datelor BNR, rata creditelor neperformante s-a redus pentru a patra lună consecutiv în octombrie, cu 0.14 puncte procentuale lună/lună și cu 0.53 puncte procentuale an/an la 3.92% (minimul din 2009), potrivit unei analize publicate de economistii Bancii Transilvania, in care se mai arata:

• Previzionăm creșterea ratei creditelor neperformante pe termen scurt, dar nu ne așteptăm la o evoluție similară cu cea înregistrată după incidența Marii Recesiuni, date fiind intrarea economiei într-un nou ciclu și mix-ul relaxat de politici economice.

Soldul creditului neguvernamental ar putea crește cu un ritm mediu anual de 4.9% în perioada 2020-2022, evoluție susținută de mix-ul relaxat fără precedent de politici economice (în implementare la nivel mondial, în Europa și pe plan intern).

• În acest scenariu am putea asista la o decelerare a dinamicii anuale în 2021, pe fondul perspectivelor de creștere a ratei creditelor neperformante, în contextul provocărilor la nivelurile mezzo și microeconomic.

Nu ne așteptăm însă la o deteriorare a calității portofoliilor de credite similar cu anii de după incidența Marii Recesiuni, dar rata medie anuală a creditelor neperformante ar putea depăși nivelul de 7% în 2021.

• Atragem atenția cu privire la potențialul ridicat de consolidare la nivelul tuturor sectoarelor din economie, susținut și de mix-ul relaxat de politici economice.

• Pe de altă parte, pentru depozitele neguvernamentale prognozăm o creștere cu un ritm mediu anual de 13.5% în intervalul 2020-2022, într-o evoluție susținută de nivelul ridicat al ratei de economisire și de politica economică relaxată.

• Prin urmare, raportul credite-depozite va continua tendința descendentă în trimestrele următoare, spre un nivel inferior pragului de 60% la final de 2022.

• Considerăm că principalele provocări la adresa sectorului bancar din România în perioada următoare constau în:

- semnalele de modificare la nivelul ordinii economice mondiale și în sfera arhitecturii monetar-financiare internaționale;

- acumularea de semnale din direcția introducerii de monede digitale;

- continuarea procesului de consolidare;

- digitalizarea;

- nivelul redus al gradului de intermediere financiară (ponderea creditului neguvernamental în PIB se situează la aproximativ 25%, România ocupând ultima poziție în rândul țărilor din Uniunea Europeană).

• Printre factorii de risc pentru evoluția sectorului bancar din România în perioada următoare se menționează:

- climatul macro-financiar internațional, cu impact la nivelul fluxurilor de capital adresate economiilor emergente și în dezvoltare; dinamica crizei sanitare;

- acomodarea la un nivel redus al ratelor de dobândă;

- mix-ul intern de politici economice;

- tensiunile geopolitice.

Taguri: Criza COVID-19  credite neperformante  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: OpinieDe ce ar majora bancile comisioanele pentru cash, daca se limiteaza cash-ul?

Stirea (identica) publicata de Hotnews si Profit ca "mai multe banci", fara sa se spuna cate si care, vor majora comisioanele pentru retrageri si depuneri de numerar, "ca urmare a intarii in vigoare a legii privind limitatea numerarului" este ilogica. De ce sa majorezi comisioanele detalii

Simona Halep, sustinuta in continuare de Banca Transilvania

Simona Halep este sustinuta de Banca Transilvania (BT) si dupa ce tenismena a fost suspendata timp de 4 ani pentru dopaj. "Simona, rămâi campioana noastră și a României. Suntem cu tine în luptă. Stay strong!", este postarea BT pe Facebook (vezi detalii

Romanii au incredere in banci ca le pot rezolva problemele, arata un sondaj

Peste jumătate (56%) dintre consumatorii de produse și servicii financiare consideră că băncile și IFN-urile însele ar trebui să le asigure protecția, prin intermediul unor oferte comerciale transparente, claritatea clauzelor din contract și prin explicațiile oferite detalii

Bancile sunt suspectate ca blocheaza accesul unor clienti la credite, prin scorul FICO al Biroului de Credit

Consiliul Concurenței a finalizat inspecțiile inopinate derulate la zece bănci, precum și la Biroul de Credit și la Asociația Română a Băncilor, anunta institutia intr-un comunicat, in care adauga: Băncile inspectate sunt: Alpha Bank Romania S.A., CEC Bank S.A., Garanti detalii

  

Ultimele Comentarii