ECONOMIE | Stiri economice

Comertul a fost aproape de normal in 2020, in pofida pandemiei coronavirusului

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2020-12-07 19:56

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a înregistrat o creștere de 2% pe primele zece luni din 2020 față de aceeași perioadă a a anului trecut, potrivit datelor publicate de INS.

În pofida pandemiei, datele centralizate oficial arată o majorare de +5,7% la produse alimentare, băuturi și tutun, respectiv de +4,9% la produse nealimentare.

Rezultatul de ansamblu a fost redus doar de scăderea valorică a vânzărilor de carburanți (-8,8%), afectate nu atât în volum, urmare a restricțiilor de deplasare (telemuncă, activitate școlară redusă, diminuarea activității în turism), cât de scăderea prețurilor (-8,41% față de finele lui 2019).

Astfel, evoluția comerțului cu amănuntul a fost aproape de normal, în pofida reculului economic anunțat deja pe primele trei trimestre a fi de peste cinci procente și a creșterii ratei șomajului.

Datele arată că doar în aprilie și mai vânzările au avut niveluri mai mici decât în aceeași lună a anului precedent iar valoarea cumulată nu a coborât pe parcursul lui 2020 sub referința din 2019, în pofida problemelor induse de pandemie. De altfel, după mijlocul anului, traiectoria comețului a fost una ascendentă, pe fondul creșterii salariilor și pensiilor.

În luna octombrie s-a consemnat un avans de +1,3% în raport cu luna precedentă, mai accentuat pe segmentul alimentare, băuturi și tutun (+3,8%) și susținut de cel al produselor nealimentare (+3,3%). Prin contrast, vânzările de carburanții au înregistrat scăderi, urmare a amplificării restricțiilor impuse de valul doi al pandemiei.

Seria ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și sezonalitate (utilizată pentru comparabilitate cu alte state de către Eurostat) a consemnat un avans în comerț de 1,9% pe primele zece luni din 2020.

Valorile calculate pe categorii de produse au fost apropiate de cele brute, ușor mai sus decât cele brute la produse alimentare, băuturi și tutun (+5,9%) și carburanți (-8,5%), dar mai ceva mai reduse la produse nealimentare (+4,7%). 

Rezultatul cumulat pe primele zece luni a fost susținut imediat după intrarea în pandemie de vânzările de produse alimentare, după care rolul de „locomotivă” a consumului a fost preluat de creșterea comerțului cu produse nealimentare. Acesta a urcat în octombrie 2020 până la +13,1% brut (+14% pe seria ajustată) față de aceeași lună a anului anterior.

Astfel, menținerea pe plus a cifrei de afaceri din comerț a atenuat contracția economică. Din păcate, producția industrială (medie lunară de -9% pe seria brută pe primele trei trimestre ale anului) a fost departe de evoluția comerțului, iar deficitul comercial a urcat la peste 13 miliarde euro (date la 9 luni).

Taguri: statistici economice  Institutul National de Statistica (INS)  Macroeconomie  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stiri economiceScădere conjuncturală a inflației, in octombrie 2022. Alimentele au dat trei cincimi din avansul lunar al prețurilor

Creșterea anuală a prețurilor s-a redus în octombrie 2022 la 15,32% (exact nivelul din august), față de 15,88% în luna anterioară, potrivit datelor publicate de INS. Este prima scădere a acestui indicator critic dar ea a fost favorizată detalii

Agricultura 2021 - producția a trecut pragul de 100 miliarde lei pe fondul rezultatelor bune în sectorul vegetal

Valoarea producției agricole în 2021 s-a situat cu 14,3% peste cea din anul precedent, potrivit datelor definitive comunicate de INS. Sectorul vegetal a înregistrat o creștere de 22,2%, în timp ce producția animală și sectorul serviciilor prestate în detalii

Codul Muncii, modificat: angajatii pot obtine 10 zile de concediu pentru urgente familiale

Introducerea de noi zile de concediu, noi interdicții la concediere, informarea candidaților / salariaților cu privire la anumite aspecte suplimentare, precum formarea profesională oferită de angajator, și includerea acestora în contractul de muncă, precum și asigurarea salariaților pe perioada în care beneficiază de concediul de îngrijitor în sistemul asigurărilor sociale de sănătate fără plata contribuției se numără printre principalele modificări aduse Codului Muncii prin Legea nr. 283/2022, conform unui comunicat de presa, in care se adauga: Astfel, angajații pot beneficia într-un an de 5 zile de concediu pentru îngrijirea unei rude care are nevoie de îngrijire sau sprijin ca urmare a detalii

România, pe locul 2 în UE la deficitul de cont curent

România figurează pe locul 2 în UE la mărimea deficitului de cont curent pe fluxurile financiare cu exteriorul în T2 2022, cu un rezultat de -11,0 miliarde euro. Datele prezentate de Eurostat ne poziționează după o economie mult mai mare, detalii

  

Ultimele Comentarii