ECONOMIE | Stiri economice

Cercetarea romaneasca, ultima in UE ca pondere in PIB a sumelor alocate

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2020-12-04 22:49

Cercetarea românească s-a situat (și) anul trecut pe ultimul loc în UE din perspectiva ponderii în PIB a sumelor alocate pentru cercetare-dezvoltare (R&D, după abrevierea din lb. engleză), potrivit datelor complete publicate de Eurostat. Procentajul de doar 0,48% din PIB, aflat în scădere faţă de anul precedent, ne-a plasat sub Letonia (0,64% PIB), Cipru (0,63% PIB) și Malta (0,61% PIB), la mare distanță de media europeană (2,19% PIB).

Pe fondul încercării de limitare a deficitului bugetar (care a ajuns -4,3% din PIB, după contabilitatea europeană), dar și a implicării relativ scăzute a sectorului privat, rezultatul R&D nu a acoperit nici măcar un sfert din obiectivul autoasumat prin strategia Europa 2020 (2% PIB). De altfel, spre deosebire de toate statele din regiune, România a bătut pasul pe loc după integrarea în UE. Nivelul maxim post-aderare a fost atins în 2008 (0,55% PIB), după care dezvoltarea cercetării a rămas în urma evoluției PIB.

În condițiile în care resursele au fost dirijate cu prioritate în anul curent spre combaterea efectelor pandemiei, este puțin probabil să asistăm la o modificare radicală în bine pe termen mediu. Astfel, riscăm să ne consolidăm pe termen lung poziția de piaţă de desfacere pentru produsele altor state mai preocupate de inovare. Ceea ce se va traduce în perpetuarea unor deficite externe majore, rezultate inclusiv dintr-o valoare adăugată mai redusă, obținută preponderent pe baza forței de muncă relativ ieftine ce industrializează produse gândite în altă parte.

Astfel, cercetarea reprezintă un punct slab al economiei naționale de o importanţă capitală, care ne poate compromite șansele de dezvoltare. Cu perspectiva de a ne cantona într-o mediocritate care să nu ne permită anularea ecartului care ne separă de o medie europeană aflată și ea în continuă mișcare.

De altfel, deficitul de competitivitate generalizat apare deja destul de evident până și în raport cu ţările fostului bloc estic, care ne concurează cu succes pe propria noastră piață și aduc aproape jumătate din deficitul comercial.

Astfel, dincolo de evoluțiile mai bune ale Cehiei, Ungariei și Poloniei, până și Bulgaria, plecată de la un nivel mai mic decât cu al României la intarea în UE (0,43% din PIB, faţă de 0,51% din PIB la noi), ne-a lăsat în urmă, deşi a slăbit cadenţa, de la 0,96% în 2015 la doar 0,84% în 2019.

Am rămas la mare distanță și de evoluția Slovaciei, axată similar cu noi pe industria auto, care a redus motoarele de la 1,18% în 2015 la 0,83% anul trecut. Pentru referință, este elocventă o comparaţie între țările nordice, țările sudice și țările mai noi membre UE. Alăturarea arată că problemele de competitivitate încep la originea proceselor de producție.

În fine, dar nu în ultimul rând, ar trebui să luăm aminte la succesul incontestabil al economiei sud-coreene, ale cărei produse au intrat în topul calității pe plan mondial și chiar domină anumite segmente de piață high-tech, succes facilitat de investițiile masive în cercetare-dezvoltare.

Cifrele vorbesc de la sine. Pornită cu un decalaj uriaș de dezvoltare în anii 1950, Coreea de Sud a alocat pentru cercetare-dezvoltare 4,53% din PIB (date disponibile pentru 2018) și a depășit net la acest capitol strategic Japonia (3,28%) și SUA (2,82%).

Taguri: statistici  Macroeconomie  Eurostat  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stiri economiceAproape zece miliarde € deficit de cont curent la 11 luni. Datoria pe termen lung a crescut in 2020 cu peste 15%

Deficitul de cont curent pe primele unsprezece luni ale anului trecut a ajuns la 9.763 milioane €, de puțin peste nivelul din aceeași perioadă a lui 2019 (9.655 milioane €). Pe segmentul de bunuri a avut loc o majorare de 7%, contrabalansată parțial de o creștere cu 10% a detalii

Comertul a avansat cu 2,1% pe primele 11 luni din 2020

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (mai puțin cel cu autovehicule și motociclete) a înregistrat o creștere de 2,1% în volum brut pe primele unsprezece luni din 2020, potrivit datelor publicate de INS. Pe fondul creșterii veniturilor populației (+5% majorare a detalii

Romania, cea mai abrupta reducere a ponderii cheltuielilor cu locuintele dintre statele UE

România a consemnat în 2019 cea mai mare reducere a ponderii cheltuielilor pentru locuire dintre statele membre UE pe parcursul ultimilor zece ani, potrivit datelor publicate de Eurostat. De la 25,2% în anul 2009, partea care revine sumelor alocate pentru casă și facturile de detalii

Romania, pe locul patru in UE la cheltuielile pentru comunicatii, cu cea mai mare crestere din ultimii zece ani

România s-a situat în anul 2019 pe locul patru în UE la ponderea cheltuielilor pentru comunicații, potrivit datelor comunicate de Eurostat. Cu un nivel de 3,4%, ne-am poziționat imediat după podiumul format din colegele balcanice Bulgaria (4,7%), Croația (4,0%) și Grecia detalii

Ultimele Comentarii

 • problema Home Bank ING

  Va rog sa-mi spuneti care este problema cu platile in aplicatia Home Bank a ING, pentru a va putea ... detalii

 • Ing

  Va rog faceți ceva cu aplicatia, de 2 zile încerc sa pot face niște plăti și nu ... detalii

 • Amanarea rate la banca

  As dori sa mi amana ti rata pe doua luni la banc incepe cu luna februarie martie deoarece mi sa u ... detalii

 • Actulizare date

  Buna ziua, daca o persoana nu este in tara si nu are posibilitatea sa vina in Romania pentru ... detalii

 • Amenintari blocare conturi

  Da, pe mine ma ameninta de cateva saptamani ca imi blocheaza conturile. Ideea este ca am fost sa ... detalii