BANCI | Stirea Zilei

Autoritatea Bancara Europeana (ABE) da liber la noi moratorii pentru amanarea ratelor la credite, dar pe o perioada de maxim 9 luni, in total

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2020-12-03 12:22

Autoritatea Bancara Europeana (ABE) a decis ieri sa reactiveze recomandarile privind moratoriile care permit bancilor si IFN-urilor sa amane ratele la creditele acordate clientilor afectati de valul doi al crizei COVID-19, valabile anterior pana in 30 septembrie, noul termen fiind 31 martie 2021.

Decizia ABE inseamna ca bancile care vor implementa noi masuri de amanare a ratelor la credite, conform ghidului ABE, vor fi scutite de obligatia de a incadra creditele amanate la plata in categoria imprumuturilor restructurate sau neperformante, conform reglementarilor in vigoare. Implicit, bancile nu vor fi obligate sa constituie provizioane pentru potentialele pierderi din neplata acestor credite.

Conditiile impuse acum de ABE pentru amanarea creditelor sunt insa mai restrictive decat precedentele:

1. S-a introdus un termen maxim de noua luni pentru amanarea ratelor, in cadrul unui moratoriu general.

Aceasta inseamna ca cei care si-au amanat ratele pentru o perioada de 6 luni, de exemplu, vor putea sa le amane doar pentru inca 3 luni, astfel ca in total sa fie noua luni. Cei care si-au amanat deja ratele pe perioade de peste noua luni, nu-si vor mai putea prelungi termenul. (vezi schema din foto)

2. Bancile sunt obligate sa faca o evaluare a riscului de nerambursare a creditelor cu rate amanate, pe care sa o trimita la Banca Nationala a Romaniei (BNR), astfel incat aceasta sa poata adopta masuri prudentiale.

Decizia ABE ar putea stimula bancile sa lanseze noi programe proprii de amanare a ratelor la credite, iar Guvernul sa initieze o noua OUG, dupa modelul OUG 37/2020, pentru un nou moratoriu general in vederea amanarii ratelor la credite.

Reprezentantii Guvernului au declarat ca poarta discutii cu bancile pentru adoptarea unui nou moratoriu pentru amanarea ratelor la credite, dar nu la fel de generos ca primul, care a permis amanarea ratelor pana la finalul acestui an.

De altfel, si noul ghid al ABE introduce restrictii cu privire la durata maxima de 9 luni pentru amanarea ratelor si obligatia bancilor de a evalua performanta creditelor amanate.

O intalnire intre ministrul Finantelor, Florin Citu, si reprezentantii bancilor,  pe tema amanarii ratelor la credite, a fost programata pentru astazi.

Bancile au primit pana in 15 iunie 2020 un numar de 362.000 de cereri de amanare a ratelor la credite, conform datelor comunicate de Asociatia Romana a Bancilor (ARB).

Ceea ce inseamna ca in jur de un sfert din totalul creditelor au fost amanate la plata.

Din cele aproximativ 321.000 de solicitări soluționate, peste 60% au fost facute în baza Ordonanței de Urgență 37/2020 și aproximativ 40% în baza măsurilor de sprijin adoptate proactiv de bănci, începând cu luna martie, pentru clienții afectați de efectele pandemiei.

Comunicatul ABE

Ghidul ABE privind amanarea ratelor

Taguri: Autoritatea Bancara Europeana (ABE)  Criza COVID-19  amanare rate credite  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiSchimbarea ROBOR cu IRCC la credite: ce e bine sa stim

ROBOR este un indice de dobanda utilizat la acordarea de credite noi in lei cu dobanda variabila pentru persoane fizice, doar pana in luna mai 2019. Dupa aceasta data, conform OUG 19/2019, dobanda variabila la creditele noi in lei pentru persoane fizice, nu si pentru persoanele juridice, detalii

Banca Transilvania majoreaza la 4% dobanda la depozitele pe 6 luni si 1 an. Vezi topul bancilor cu cele mai mari dobanzi la depozitele in lei

Banca Transilvania (BT) a majorat la 4% dobanda pentru un depozit in lei pentru persoane fizice la termene de 6 luni si un an, aceasta fiind cea mai mare dobanda platita de bancile mari pentru economiile in lei. (vezi topul dobanzilor, in detalii

Bancile sunt pregatite sa-i ajute pe cei care vor avea probleme cu plata ratelor la credite

Creșterea accentuată a prețurilor, războiul de lângă România, majorarea dobânzilor, reprezintă motive de îngrijorare pentru consumatorii români de servicii și produse financiare. Reprezentanții sistemului bancar transmit detalii

Amanarea ratelor la credite nu mai ajuta la nimic, dimpotriva

Amanarea ratelor la credite nu-i ajuta cu nimic pe cei cu credite cu dobanda variabila indexata la ROBOR. Dimpotriva, ar putea sa le cauzeze si mai multe probleme mai tarziu, cand vor trebui sa plateasca o rata si mai mare decat in prezent. In perioada pandemiei coronavirusului, amanarea detalii

  

Ultimele Comentarii