ECONOMIE | Stiri economice

Romania mai indeplineste doar 11 criterii de echilibru macroeconomic din 14 pe tabloul de bord european

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2020-11-26 09:52

Potrivit datelor prezentate de Eurostat, România a îndeplinit anul trecut doar 11 dintre cei 14 indicatori stabiliți pentru tabloul de bord al situației macroeconomice din statele membre UE, alături de Luxemburg, Croația și Slovacia.

Un numar de 18 state din 27 au stat mai bine decât noi iar situația a fost mai problematică doar în state sudice ale Uniunii, Spania, Portugalia, Grecia și Cipru, precum și la vecina Ungaria (10 din 14).

Țara noastră apărea în urmă cu trei ani în topul încadrării în criteriile de stabilitate (Macroeconomic Imbalances Procedure Scoreboard – MIPS), cu 13 atinse din cele 14 posibile.

Situația din 2019 a încadrării țărilor membre UE în cerințele tabloului de bord al situației macroeconomice:

14 din 14 - Malta

13 din 14 – Germania, Austria, Finlanda, Suedia, Bulgaria, Lituania, Slovenia

12 din 14 – Franța, Belgia, Olanda, Irlanda, Danemarca, Italia, Cehia, Polonia, Estonia, Letonia,

11 din 14 – Luxemburg, Croația, Slovacia, România

10 din 14 – Spania, Portugalia, Grecia, Cipru, Ungaria

România a pierdut inițial criteriul de cost unitar al muncii, unde am ajuns la poziția nedorită de campioni europeni în materie, cu +24,5% cumulat pe ultimii trei ani, adică mai mult decât dublu față de limita de 12% permisă țărilor care nu au intrat deocamdată în Zona Euro (acolo, criteriul devine mai strict, de cel mult 9%).

Urmare a creșterii veniturilor mai rapid decât a reușit economia să acopere cererea suplimentară apărută între timp, s-a deteriorat până la limita de avarie (-4%) și un al doilea indicator critic, deficitul contului curent, ca medie pe ultimii trei ani prin raportare la PIB.

De reținut, proiecția până în 2020 făcută de Comisia Națională de Strategie și Prognoză arată un avans al minusului din fluxurile financiare cu exteriorul spre cota de -4,6% în 2021 și o perspectivă neclară de redresare.

Cauzele principale sunt majorarea sistematică a deficitului comercial prin avansul procentual semnificativ mai mare al importurilor față de exporturi, precum și acoperirea tot mai redusă a acestuia din sumele venite pe calea serviciilor prestate.

România se încadrează integral în cerințe la grupa de criterii referitoare la dezechilibrele interne: creșterea preţurilor reale ale locuinţelor (-0,7% față de max. 6%), fluxul privat de credit, consolidat (2% din PIB față de max.14% din PIB), datoria sectorului privat (46,7% din PIB față de max. 133% din PIB), datoria publică (35,1% față de sub 60% din PIB), media ratei şomajului pe ultimii trei ani (4,3% față de max. 10%), totalitatea pasivelor sectorului financiar, neconsolidate (10,4% din față de max.16,5%).

De asemeni, respectă criteriile de angajare (modificarea ratei totale de activitate +1,7% față de min.-0,2%, șomajul pe termen lung -1,3% față de max. 0,5% pe ultimii trei ani și șomajul în rândul tinerilor -3,8% față de max.2% pe ultimii trei ani).

Problemele sunt concentrate pe segmentul de dezechilibre externe şi competitivitate: media balanţei de cont curent în ultimii 3 ani (-4%, față de valori permise între -4% din PIB şi +6% din PIB), poziţia investiţională internaţională netă (-43,5% din PIB față de un stoc de pasiv sub 35% din PIB) și creșterea costurilor unitare nominale cu forţa de muncă (+24,5% față de max. 12% pentru Zona Non-Euro).

Au fost îndeplinite, în această grupă de criterii, variația cursului de schimb real efectiv în ultimii trei ani în raport cu 42 de țări partenere (+0,2% față de +/-11% în Zona Non-Euro) și ponderea exporturilor în exporturile globale (+17,9% față de min. 6%).

Taguri: Macroeconomie  Eurostat  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stiri economiceAproape zece miliarde € deficit de cont curent la 11 luni. Datoria pe termen lung a crescut in 2020 cu peste 15%

Deficitul de cont curent pe primele unsprezece luni ale anului trecut a ajuns la 9.763 milioane €, de puțin peste nivelul din aceeași perioadă a lui 2019 (9.655 milioane €). Pe segmentul de bunuri a avut loc o majorare de 7%, contrabalansată parțial de o creștere cu 10% a detalii

Comertul a avansat cu 2,1% pe primele 11 luni din 2020

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (mai puțin cel cu autovehicule și motociclete) a înregistrat o creștere de 2,1% în volum brut pe primele unsprezece luni din 2020, potrivit datelor publicate de INS. Pe fondul creșterii veniturilor populației (+5% majorare a detalii

Romania, cea mai abrupta reducere a ponderii cheltuielilor cu locuintele dintre statele UE

România a consemnat în 2019 cea mai mare reducere a ponderii cheltuielilor pentru locuire dintre statele membre UE pe parcursul ultimilor zece ani, potrivit datelor publicate de Eurostat. De la 25,2% în anul 2009, partea care revine sumelor alocate pentru casă și facturile de detalii

Romania, pe locul patru in UE la cheltuielile pentru comunicatii, cu cea mai mare crestere din ultimii zece ani

România s-a situat în anul 2019 pe locul patru în UE la ponderea cheltuielilor pentru comunicații, potrivit datelor comunicate de Eurostat. Cu un nivel de 3,4%, ne-am poziționat imediat după podiumul format din colegele balcanice Bulgaria (4,7%), Croația (4,0%) și Grecia detalii

Ultimele Comentarii

 • problema Home Bank ING

  Va rog sa-mi spuneti care este problema cu platile in aplicatia Home Bank a ING, pentru a va putea ... detalii

 • Ing

  Va rog faceți ceva cu aplicatia, de 2 zile încerc sa pot face niște plăti și nu ... detalii

 • Amanarea rate la banca

  As dori sa mi amana ti rata pe doua luni la banc incepe cu luna februarie martie deoarece mi sa u ... detalii

 • Actulizare date

  Buna ziua, daca o persoana nu este in tara si nu are posibilitatea sa vina in Romania pentru ... detalii

 • Amenintari blocare conturi

  Da, pe mine ma ameninta de cateva saptamani ca imi blocheaza conturile. Ideea este ca am fost sa ... detalii