Criza COVID-19 | Stirea Zilei

Rezultatele financiare comparative ale primelor sapte banci, la finalul T3 2020

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2020-11-23 23:19

Cele mai mari sapte banci romanesti, care detin fiecare cote de piata de peste 6% din activele totale ale sistemului bancar, iar impreuna aproape 77%, au obtinut la finalul trimestrului trei (T3) din 2020 profituri nete cumulate de 4,187 miliarde lei, reprezentand 93% din castigul sistemului bancar, de 4,497 miliarde lei.

Cel mai mare profit, de 901 milioane lei, a fost obtinut de cea mai mare banca din Romania, Banca Transilvania (BT), urmata de BCR (845 milioane lei), BRD (719 milioane lei), Raiffeisen (583 milioane lei), ING (443 milioane lei), Unicredit (422 milioane lei) si CEC Bank (274 milioane lei).

Profiturile bancilor au scazut in medie cu un sfert fata de anul precedent, din cauza provizioanelor constituite preventiv pentru a putea face unor posibile nerambursari de credite pe parcursul anului viitor, dupa ce expira perioada de amanare a creditelor.

Cea mai mare scadere a profitului a avut-o BRD, de 43%, in timp ce BCR si Raiffeisen au avut castiguri in crestere, dupa ce anul trecut au recunoscut potentiale pierderi aferente bancilor pentru locuinte, care se afla in litigiu cu statul roman, mai exact cu Curtea de Conturi.

In privinta provizioanelor pentru riscul de credit, acestea variaza intre 542 milioane lei la Banca Transilvania si 214 milioane lei la Raiffeisen.

CEC Bank a crescut cel mai mult creditarea

Cea mai mare crestere a creditarii in primele noua luni ale anului a avut-o CEC Bank, cu un ritm de 9%, dublu fata de media sistemului bancar, de 4,2%.

BCR a avut, la nivel de grup, o crestere a creditarii de 6,1% (fata de T2 2019, insa), BT de 4,6%, iar Raiffeisen si ING de 4%. Unicredit, in schimb, si-a diminuat soldul de credite cu 2,3%, in timp ce la BRD a scazut usor, cu 0,3%.

La depozite, cel mai ridicat ritm de crestere l-a avut ING, cu 25% (fata de T3 2019), in timp ce la CEC Bank economisirea a crescut cu 12% fata de finalul anului trecut, iar la BT si BRD cu peste 9%, in aceeasi perioada.

Media de crestere a depozitelor sistemului bancar a fost de 7,5% fata de finalul anului trecut.

In privinta activelor, ritmuri sustinute de crestere le-au avut ING (15%), CEC Bank (14%), BT (9,9%).

Taguri: UniCredit Bank  BRD Groupe Societe Generale  ING Bank  Raiffeisen Bank  BT  Banca Transilvania  Banca Comerciala Romana (BCR)  CEC Bank  banca  rezultate financiare banci  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiDobanda la un depozit in lei pe termen de un an a scazut la 2,06%

Dobanda medie platita de banci pentru un depozit in lei la termen de 12 luni constituit la ghiseu de persoanele fizice a scazut in luna ianuarie 2021 la 2,06%, de la 2,16%, conform topului dobanzilor pentru economii practicate de cele mai mari 15 banci, realizat de Bancherul.ro. In cazul detalii

Dobanda la creditele ipotecare a scazut sub 6%, dupa reducerea IRCC la 1,88%

Dobanda Anuala Efectiva (DAE) medie standard la un numar de 25 de creditele ipotecare acordate de 16 dintre cele mai mari banci romanesti a scazut in luna ianuarie 2021 la 5,81%, cu 0,19 puncte procentuale fata de nivelul din decembrie 2020, cand era 6%. Dobanda mai mica se datoreaza detalii

Bancile nu mai au oferte proprii de amanare a ratelor la credite, ci doar aplica OUG 227/2020

Nicio banca nu a venit, pana acum, cu o solutie proprie de amanare a ratelor la credite si in noul an 2021, cum au facut-o anul trecut, in conditii mai avantajoase decat moratoriul adoptat de Guvern prin Ordonantele 37 si 227. Anul trecut, unele banci, precum Banca Transilvania, au detalii

Bancile maresc comisioanele pentru conturi si carduri

Trei banci (BRD, Unicredit si Banca Romaneasca) au majorat semnificativ comisioanele standard pentru utilizarea conturilor si cardurilor de catre persoanele fizice, in special la retragerile de numerar la ghisee. Astfel, BRD a dublat comisionul pentru retragerile de numerar in lei la detalii

Ultimele Comentarii

 • problema Home Bank ING

  Va rog sa-mi spuneti care este problema cu platile in aplicatia Home Bank a ING, pentru a va putea ... detalii

 • Ing

  Va rog faceți ceva cu aplicatia, de 2 zile încerc sa pot face niște plăti și nu ... detalii

 • Amanarea rate la banca

  As dori sa mi amana ti rata pe doua luni la banc incepe cu luna februarie martie deoarece mi sa u ... detalii

 • Actulizare date

  Buna ziua, daca o persoana nu este in tara si nu are posibilitatea sa vina in Romania pentru ... detalii

 • Amenintari blocare conturi

  Da, pe mine ma ameninta de cateva saptamani ca imi blocheaza conturile. Ideea este ca am fost sa ... detalii