Criza COVID-19 | Stirea Zilei

Rezultatele financiare comparative ale primelor sapte banci, la finalul T3 2020

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2020-11-23 23:19

Cele mai mari sapte banci romanesti, care detin fiecare cote de piata de peste 6% din activele totale ale sistemului bancar, iar impreuna aproape 77%, au obtinut la finalul trimestrului trei (T3) din 2020 profituri nete cumulate de 4,187 miliarde lei, reprezentand 93% din castigul sistemului bancar, de 4,497 miliarde lei.

Cel mai mare profit, de 901 milioane lei, a fost obtinut de cea mai mare banca din Romania, Banca Transilvania (BT), urmata de BCR (845 milioane lei), BRD (719 milioane lei), Raiffeisen (583 milioane lei), ING (443 milioane lei), Unicredit (422 milioane lei) si CEC Bank (274 milioane lei).

Profiturile bancilor au scazut in medie cu un sfert fata de anul precedent, din cauza provizioanelor constituite preventiv pentru a putea face unor posibile nerambursari de credite pe parcursul anului viitor, dupa ce expira perioada de amanare a creditelor.

Cea mai mare scadere a profitului a avut-o BRD, de 43%, in timp ce BCR si Raiffeisen au avut castiguri in crestere, dupa ce anul trecut au recunoscut potentiale pierderi aferente bancilor pentru locuinte, care se afla in litigiu cu statul roman, mai exact cu Curtea de Conturi.

In privinta provizioanelor pentru riscul de credit, acestea variaza intre 542 milioane lei la Banca Transilvania si 214 milioane lei la Raiffeisen.

CEC Bank a crescut cel mai mult creditarea

Cea mai mare crestere a creditarii in primele noua luni ale anului a avut-o CEC Bank, cu un ritm de 9%, dublu fata de media sistemului bancar, de 4,2%.

BCR a avut, la nivel de grup, o crestere a creditarii de 6,1% (fata de T2 2019, insa), BT de 4,6%, iar Raiffeisen si ING de 4%. Unicredit, in schimb, si-a diminuat soldul de credite cu 2,3%, in timp ce la BRD a scazut usor, cu 0,3%.

La depozite, cel mai ridicat ritm de crestere l-a avut ING, cu 25% (fata de T3 2019), in timp ce la CEC Bank economisirea a crescut cu 12% fata de finalul anului trecut, iar la BT si BRD cu peste 9%, in aceeasi perioada.

Media de crestere a depozitelor sistemului bancar a fost de 7,5% fata de finalul anului trecut.

In privinta activelor, ritmuri sustinute de crestere le-au avut ING (15%), CEC Bank (14%), BT (9,9%).

Taguri: UniCredit Bank  BRD Groupe Societe Generale  ING Bank  Raiffeisen Bank  BT  Banca Transilvania  Banca Comerciala Romana (BCR)  CEC Bank  banca  rezultate financiare banci  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Profitul bancilor, in crestere cu 42%

Profitul net al bancilor romanesti a crescut cu 42% comparativ cu anul precedent, la 10,8 miliarde lei, in primele trei trimestre din 2023, conform indicatorilor publicati de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Imbunatatirea castigurilor s-a datorat cresterii detalii

Restructurarea creditelor, principala soluție în negocierile consumatori-bănci prin CSALB

Restructurarea creditelor a fost principala rezolvare găsită de consumatori și bănci în urma negocierilor desfășurate în acest an în cadrul Centrului de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB), conform unui detalii

Procese cu bancile incepute in instanta, finalizate amiabil la CSALB

Numărul proceselor dintre consumatori și bănci este la cel mai scăzut nivel din 2015, anul înființării Centrului de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB), anunta institutia intr-un comunicat, in care adauga: Dacă în perioada 2015 - detalii

Comparatie intre dobanzile la creditele ipotecare din Spania si Romania

„Doar in Romania dobanda ajunge sa fie 150% din totalul cerut”, este de parere un cititor: „Nu inteleg cum poate sa fie o rata lunara 169 ron iar dobanda 1660 ron, serios , locuiesc in spania 140.000 euro pe 30 ani iar la rata de 435€ aprox 169€ e detalii

 



 

Ultimele Comentarii