ECONOMIE | Analize economice

PIB pe trim. III 2020, la -6% față de aceeași perioadă a anului anterior

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2020-11-16 10:59

Notă INS: „Estimările “semnal” precum şi cele provizorii ale PIB trimestrial sunt afectate de dificultăţile create de criza pandemică şi de instituirea stării de urgenţă şi a stării de alertă. Aceste dificultăţi au fost legate de colectarea datelor de bază care reprezintă intrări pentru conturile naţionale şi s-au concretizat printr-o creştere a ratei de non-răspuns. Pentru completarea informaţiilor au fost utilizate surse alternative pentru a diminua, cât mai mult posibil, efectele acestor cauze asupra calităţii indicatorilor produşi.”

Produsul Intern Brut pe al treilea trimestru din 2020 a consemnat o scădere de -6% atât în termeni reali cât și pe seria ajustată sezonier faţă de aceeaşi perioadă din anul anterior, potrivit datelor-semnal publicate de INS.

Revenirea faţă de trimestrul precedent a fost de +5,6% iar rezultatul cumulat pe primele trei trimestre ale anului curent a fost de -5,1% pe seria brută și -4,6% pe seria ajustată sezonier.

INS a recalculat evoluțiile trimestriale din anii anteriori, situația rezultată fiind prezentată mai sus, cu observația că nivelul creșterii economice din urmă cu doi ani a urcat ușor, de la 4,4% la 4,5%.

În baza experienței anilor anteriori, dacă 30% din PIB se va obține în ultimul trimestru al anului și PIB-ul trimestrial ar reveni la aceeași valoare din anul precedent, declinul pe 2020 ar urma să fie de -4,2%, adică mai jos decât ultima prognoză a CNSP (-3,8%) dar peste estimarea CE (-5,2%).

Astfel, menținerea activității economice devine esențială, chiar în actuala evoluție a pandemiei. Deocamdată, am trecut „la mustață” pe lângă situația de recesiune tehnică, ce presupune două trimestre consecutive de scădere a PIB, deoarece T1 2020 apare acum pe zero ( de la +0,3% în comunicatul anterior al INS).

Revenirea economică ne-a permis din T3 2020 ne-a adus de puțin peste nivelul din T2 2018 (+0,2%). Pentru a reveni la valoarea prepandemie (T1 2020 sau T4 2019), ar fi nevoie de o creștere a PIB pe seria ajustată sezonier de 7,9% în T4 2020.

De remarcat faptul că inflația mai redusă la consumator (ajunsă în octombrie la 2,24% în termeni anuali și 2,9% ca medie pe ultimele 12 luni) pare să indice un deflator favorabil, care ar îmbunătăți rezultatul, dacă se va reuși atingerea rezultatul economic planificat nominal pe anul în curs (1.058 miliarde lei).

Atenție, însă, o revenirea în V a PIB ar urma să se facă preponderent pe bază de consum, ceea ce ar modifica defavorabil în structură economia.

Deocamdată, industria va contribui cu aproximativ jumătate la scăderea economică pe acest an (peste două puncte procentuale, dat fiind rezultatul de -12,1% pe seria brută pe primele trei trimestre ale anului).

După care va aduce numai o treime din revenirea estimată oficial pe 2021 (1,6 pp), în care tonul va fi dat de servicii (2,4 pp dintr-o creșterea prezumată la 4,9%).

Iată cum se prezintă prognoza de toamnă a Comisiei Europene, dată publicității la începutul acestei luni și consistent cu rezultatul anunțat de INS la 9 luni (-5,2% față de -5,1%, conform cu uzanța istorică la noi de rezultat final foarte apropiat de cel pe primele trei trimestre).

Rezultatul pe anul în curs va fi mai slab decât în 2018 iar în 2021 NU vom reveni la nivelul atins în 2019. De-abia în 2022 ar urma, eventual, să reintrăm pe traiectoria de creștere robustă cu care ne obișnuisem în anii din urmă:

Ceea ce ar trebui să ne avertizeze în privința sustenabilității beneficiilor acordate dintr-un buget deja afectat de cheltuielile obligatorii în pandemie și care se îndreaptă spre un deficit de -10% din PIB. Cu consecința creșterii rapide a datoriei publice, urmare a împrumuturilor obligatorii dar și a majorării de pensii și alocații, caz unic în UE.

Aceste angajamente, luate cu caracter permanent, ne vor îngreuna pe mai mulți ani ajustarea bugetară înapoi spre condiția de echilibru de cel mult -3% din PIB.

Taguri: Institutul National de Statistica (INS)  Macroeconomie  Produsul Intern Brut (PIB)  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analize economicePensia reală pentru limită de vârstă, în scădere cu peste 5% la finele anului trecut

Pensia medie pentru limită de vârstă a fost în luna decembrie 2022 de 1.992 lei în cazul asigurărilor sociale de stat, potrivit datelor comunicate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP). Suma a fost cu 10,38% mai mare față de detalii

„Inflația industrială”, la cel mai mic nivel din 2022 in luna noiembrie

Indicele preţurilor producţiei industriale (IPPI – „inflația industrială”) a crescut în noiembrie 2022 cu 0,55% față de luna anterioară (de circa patru ori mai puțin față de octombrie) dar a coborât la cea mai mică valoare comparativ cu detalii

Preturile au avansat cu 16,37% în 2022. Inflatia pe decembrie, cea mai redusa din ultimele 13 luni

Creșterea anuală a prețurilor în 2022 a fost de 16,37%, după ce inflația lunară a coborât în decembrie la cea mai redusă valoare din ultimele 13 luni (+0,37%), potrivit datelor publicate de INS. Reducerea după vârful atins în luna anterioară a fost detalii

Constructiile - avans foarte bun, mult peste prognoza oficiala

În luna octombrie 2022, volumul lucrărilor de construcţii a crescut faţă de luna anterioară cu 9,5% pe seria brută și cu 6,5% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate. Astfel, dispunerea favorabilă a zilelor lucrătoare detalii

  

Ultimele Comentarii