ECONOMIE | Analize economice

Comertul cu amanuntul, in crestere cu 1,7% dupa primele trei trimestre

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2020-11-09 15:33

Potrivit datelor publicate de INS, comerțul cu amănuntul (cu excepția comerțului cu autovehicule și motociclete) a înregistrat o creștere de 1,7% pe primele trei trimestre din acest an.

Avansul a fost chiar mai însemnat, de aproape șase procente în cazul magazinelor cu vânzare preponderentă de produse alimentare, băuturi și tutun și spre patru procente la cele care au comercializat produse nealimentare. Rezultatul de ansamblu a fost tras în jos doar de scăderea consumului de carburanți pentru autovehicule (-8,4%), urmare a restricțiilor de deplasare, directe sau indirecte (telemuncă, școală on-line etc.).

Punctul de minim din sectorul comercial a fost atins în luna mai, când valoarea cumulată pe primele cinci luni ale anului a ajuns la zero. După aceea s-a înregistrat o revenire treptată în domeniul pozitiv iar tendința a continuat și în al treilea trimestru, pe fondul creșterilor de venituri, localizate în special la salarii bugetare și pensii. Pe luna septembrie s-a consemnat un mic avans în raport cu luna precedentă (+0,4%), susținut exclusiv de segmentul produselor nealimentare (+5,3%). 

Prin contrast, cifra de afaceri pe segmentul produselor alimentare a consemnat o scădere sezonieră (-3% față de luna precedentă) dar a rămas mai mare cu 2,8% față de septembrie 2019. Carburanții au înregistrat valori negative dar ceva mai ponderate în raport cu lunile precedente față de evoluția cumulată de la începutul anului.

Per total, cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul, ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și sezonalitate (utilizată pentru comparabilitate și transmisă la Eurostat), a avansat cu 1,4% în primele trei trimestre din 2020. 

Rezultatul economic a fost susținut după intrarea în pandemie de vânzările de produse alimentare, după care rolul de „locomotivă” a consumului a fost preluat recent de creșterea comerțului cu produse nealimentare. Acesta a urcat la finele T3 2020 până la +11,6% față de aceeași lună a anului anterior.

De reținut, refacerea incipientă a vânzărilor de carburant, puternic afectate inițial la nivel fizic, de limitarea deplasărilor, a fost atenuată valoric de diminuarea prețurilor (-0,69% în septembrie 2020 comparativ cu luna precedentă și -9,02% față de începutul anului).

În structura de formare a PIB, comerțul a trecut în fața industriei, ceea ce a contribuit la adâncirea deficitului comercial în relațiile externe până la peste 13 miliarde euro.

Menținerea nivelului cifrei de afaceri din comerț relativ ridicat (volumul fizic ușor mai mic decât în aceeași perioadă din 2019 a fost acoperit de creșterea prețurilor, +2,45% indicele de inflație) a permis atenuarea contracției economice. Totuși, ar fi fost mai bine dacă producția industrială (-13,7% pe seria brută la opt luni) ar fi fost mai aproape de revenirea din comerț.

Taguri: Institutul National de Statistica (INS)  Macroeconomie  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analize economiceInflatia va scadea semnificativ in urmatoarele 3 luni

Inflația anuală în februarie 2023 a fost de 15,52%, în creștere față de luna anterioară, potrivit datelor publicate de INS. Cea mai mare valoare din ultimele trei luni (+0,98%) s-a suprapus peste un efect de bază defavorabil (+0,58% în februarie 2022) și a detalii

Construcțiile, rezultat foarte bun pe anul trecut: +12,9%

În luna decembrie 2022, volumul lucrărilor de construcţii a crescut faţă de luna anterioară cu 14,2% pe seria brută dar s-a diminuat cu 0,3% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate. Astfel, dispunerea favorabilă a zilelor detalii

Deficitul comercial pe 2022 - România, poziția a treia din UE

România a ocupat poziția a treia din UE în ce privește deficitul comercial pe anul 2022, potrivit datelor publicate de Eurostat. În contextul în care creșterea exporturilor (+24%) a fost mai mica decât cea a importurilor (+28%), detalii

România a păstrat locul 9 în UE la inflația anuală în ianuarie 2023

România a păstrat în luna ianuarie 2023 locul 9 în UE în ce privește creșterea anuală a prețurilor, potrivit datelor publicate de Eurostat. Cu un nivel de 13,4% (scădere de 0,7 puncte procentuale față de finalul anului trecut), detalii

  

Ultimele Comentarii