ECONOMIE | Analize economice

Comertul cu amanuntul, in crestere cu 1,7% dupa primele trei trimestre

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2020-11-09 15:33

Potrivit datelor publicate de INS, comerțul cu amănuntul (cu excepția comerțului cu autovehicule și motociclete) a înregistrat o creștere de 1,7% pe primele trei trimestre din acest an.

Avansul a fost chiar mai însemnat, de aproape șase procente în cazul magazinelor cu vânzare preponderentă de produse alimentare, băuturi și tutun și spre patru procente la cele care au comercializat produse nealimentare. Rezultatul de ansamblu a fost tras în jos doar de scăderea consumului de carburanți pentru autovehicule (-8,4%), urmare a restricțiilor de deplasare, directe sau indirecte (telemuncă, școală on-line etc.).

Punctul de minim din sectorul comercial a fost atins în luna mai, când valoarea cumulată pe primele cinci luni ale anului a ajuns la zero. După aceea s-a înregistrat o revenire treptată în domeniul pozitiv iar tendința a continuat și în al treilea trimestru, pe fondul creșterilor de venituri, localizate în special la salarii bugetare și pensii. Pe luna septembrie s-a consemnat un mic avans în raport cu luna precedentă (+0,4%), susținut exclusiv de segmentul produselor nealimentare (+5,3%). 

Prin contrast, cifra de afaceri pe segmentul produselor alimentare a consemnat o scădere sezonieră (-3% față de luna precedentă) dar a rămas mai mare cu 2,8% față de septembrie 2019. Carburanții au înregistrat valori negative dar ceva mai ponderate în raport cu lunile precedente față de evoluția cumulată de la începutul anului.

Per total, cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul, ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și sezonalitate (utilizată pentru comparabilitate și transmisă la Eurostat), a avansat cu 1,4% în primele trei trimestre din 2020. 

Rezultatul economic a fost susținut după intrarea în pandemie de vânzările de produse alimentare, după care rolul de „locomotivă” a consumului a fost preluat recent de creșterea comerțului cu produse nealimentare. Acesta a urcat la finele T3 2020 până la +11,6% față de aceeași lună a anului anterior.

De reținut, refacerea incipientă a vânzărilor de carburant, puternic afectate inițial la nivel fizic, de limitarea deplasărilor, a fost atenuată valoric de diminuarea prețurilor (-0,69% în septembrie 2020 comparativ cu luna precedentă și -9,02% față de începutul anului).

În structura de formare a PIB, comerțul a trecut în fața industriei, ceea ce a contribuit la adâncirea deficitului comercial în relațiile externe până la peste 13 miliarde euro.

Menținerea nivelului cifrei de afaceri din comerț relativ ridicat (volumul fizic ușor mai mic decât în aceeași perioadă din 2019 a fost acoperit de creșterea prețurilor, +2,45% indicele de inflație) a permis atenuarea contracției economice. Totuși, ar fi fost mai bine dacă producția industrială (-13,7% pe seria brută la opt luni) ar fi fost mai aproape de revenirea din comerț.

Taguri: Institutul National de Statistica (INS)  Macroeconomie  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analize economicePensia reală pentru limită de vârstă, în scădere cu peste 5% la finele anului trecut

Pensia medie pentru limită de vârstă a fost în luna decembrie 2022 de 1.992 lei în cazul asigurărilor sociale de stat, potrivit datelor comunicate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP). Suma a fost cu 10,38% mai mare față de detalii

„Inflația industrială”, la cel mai mic nivel din 2022 in luna noiembrie

Indicele preţurilor producţiei industriale (IPPI – „inflația industrială”) a crescut în noiembrie 2022 cu 0,55% față de luna anterioară (de circa patru ori mai puțin față de octombrie) dar a coborât la cea mai mică valoare comparativ cu detalii

Preturile au avansat cu 16,37% în 2022. Inflatia pe decembrie, cea mai redusa din ultimele 13 luni

Creșterea anuală a prețurilor în 2022 a fost de 16,37%, după ce inflația lunară a coborât în decembrie la cea mai redusă valoare din ultimele 13 luni (+0,37%), potrivit datelor publicate de INS. Reducerea după vârful atins în luna anterioară a fost detalii

Constructiile - avans foarte bun, mult peste prognoza oficiala

În luna octombrie 2022, volumul lucrărilor de construcţii a crescut faţă de luna anterioară cu 9,5% pe seria brută și cu 6,5% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate. Astfel, dispunerea favorabilă a zilelor lucrătoare detalii

  

Ultimele Comentarii