ECONOMIE | Stiri economice

Romania, alaturi de Germania la ponderea industriei in PIB

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2020-10-30 15:08

România figurează pe locul 7 în UE la ponderea industriei în formarea de valoare adăugată brută în economie, fiind plasată între Germania și Ungaria, foarte aproape de majoritatea statelor membre din fostul bloc estic.

Acestea au fost transformate într-un „atelier al Occidentului” pe baza transferului în proximitate a unor tehnologii performante și a costurilor mai mici cu forța de muncă. 

Sectorul industrial ne-a facilitat (în baza unei tradiţii formate acum zeci de ani cu mari sacrificii și a unor investiții făcute recent) o poziţionare onorabilă în UE ca şi contribuţie la formarea valorii adăugate brute în economie.

Respectiv, în urma unor state precum cele din Europa Centrală (Cehia, Slovenia, Slovacia sau Polonia) dar imediat după Germania, statul care dă tonul în materie de model de dezvoltare la nivelul UE.

Ponderea forţei de muncă ocupate în industrie, corelată cu valoarea adăugată brută aferentă, arată importanța în fiecare stat pentru productivitatea de ansamblu, în funcție de nivelul general de dezvoltare și de productivitatea altor sectoare.

De reținut că, în Germania și în toate statele foste socialiste intrate în UE cu excepția României, salariile din industrie sunt cel puțin egale cu media pe economie. La noi se plasează în prezent la circa 85% din media națională.

 

Taguri: statistici economice  Macroeconomie  Produsul Intern Brut (PIB)  Eurostat  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stiri economice



Pensia reală de asigurări sociale de stat a crescut anul trecut cu 2,9%

În 2023, creșterea pensiei nominale ca medie anuală a fost de 13,9%, potrivit datelor publicate de INS. Pe fondul unei inflații de 10,4% (tot medie anuală, potrivit metodologiei naționale), puterea de cumpărare a pensionarilor a crescut detalii

Producția de cereale boabe pe 2023, cu o zecime mai mare față de anul precedent

Producţia de cereale boabe anunţată de INS pentru anul 2023 a crescut cu aproape o zecime față de anul precedent, de la 18,86 milioane tone la 20,57 milioane tone. În condițiile unei extinderi marginale a suprafețelor cultivate (+1%), a contat detalii

România, țara UE cu cea mai mare creștere a costului salarial

România a ocupat în T4 2023 prima poziție între statele membre UE în ceea ce privește creșterea costului salarial, potrivit datelor publicate de Eurostat. Cu un nivel de +16,9%, țara noastră a devansat la acest capitol Ungaria detalii

Deficitul comercial în prima lună a anului, la cea mai mică valoare din septembrie 2021 încoace

Exporturile României au ajuns în ianuarie 2024 la circa 7,1 miliarde euro (-1,3% față de aceeași lună a anului anterior), în timp ce importurile au însumat ceva mai mult de 9 miliarde euro (-4,8%), potrivit datelor publicate de INS. detalii

 



 

Ultimele Comentarii