Criza COVID-19 | Stirea Zilei

Carduri de cumparaturi cu rate fara dobanda, dar cu comisioane mari, la unele banci (corectat)

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2020-10-28 21:42

Cumparaturile cu cardurile de credit in rate fara dobanda pe perioade tot mai lungi, chiar si pana la cinci ani, sunt intens promovate de banci si magazine, insa consumatorii trebuie sa fie atenti la costurile ascunse reprezentate de comisioane care pot fi destul de piperate.

Este vorba de comisionul de activare a planurilor de rate fara dobanda, care poate ajunge, la unele banci, la nivelul unei dobanzi standard pentru un card de credit.

De exemplu, in cazul cardului de credit furnizat de Banca Romaneasca, in cazul planului de 24 de rate fara dobanda, comisionul este activare a optiunii de rate fara dobanda este 24%, mai mare decat dobanda standard pentru card, care este 23,75%.

Pentru planurile de rate fara dobanda pe perioade mai scurte, intre trei si 12 luni, nu se aplica, in schimb, niciun comision de activare.

In schimb, la cardul de credit emis de Alpha Bank, se aplica un comision de activare a optiunii de rate fara dobanda indiferent de numarul de rate: 1,5% la trei rate, 3% la 6 rate, 4,5% la noua rate, 6% la 12 rate.

La alte banci, precum First Bank, exista un comision sub forma unei sume fixe: 50 de lei pentru fiecare plata, indiferent de valoarea tranzactiei si numarul de rate.

Exista si carduri de credit emise de banci, precum Banca Transilvania sau CEC Bank, care nu au comisioane pentru activarea planurilor de rate fara dobanda.

Mai trebuie mentionat ca planurile de rate fara dobanda sunt valabile doar pentru cumparaturi cu cardurile de credit cu valori mari, de cel putin 100 de lei, nivelul sumei minime depinzand de fiecare banca: 100 de lei la CEC Bank si First Bank sau 200 de lei la Alpha Bank si Banca Romaneasca.

O alta particularitate a ratelor fara dobanda este de natura geografica: unele sunt valabile doar la magazinele si furnizorii de servicii in tara, altele doar la comerciantii parteneri ai bancilor, in timp ce la unele banci se aplica atat in tara cat si in strainatate, la orice POS sau ATM.

Cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi

Cu un card de credit nu plateste toata lumea si de fiecare data in rate fara dobanda sau in perioada de gratie, care poate ajunge la doua luni. Cei care ramburseaza lunar suma minima de plata, de regula de 2-3% din datorie, trebuie sa achite si dobanda standard.

Iar dobanzile standard pentru un card de credit variaza foarte mult: cea mai mica este la cardul CEC Bank, de 13,59%, si ajunge la 29%, la cardul in rate emis de OTP Bank. (vezi foto)

DAE (Dobanda Anuala Efectiva), indicatorul pentru costul total al unui imprumut, variaza intre 16,71% la CEC Bank si 38,94% la cardul de credit al Credit Europe Bank (Bonus Card).

In top trei cele mai ieftine carduri de credit se afla cele emise de CEC Bank, Libra Bank si Idea Bank, iar cele mai scumpe trei carduri de cumparaturi sunt ale OTP Bank, Credit Europe Bank si BCR.

DAE medie la cele 18 carduri de cumparaturi emise de 15 banci este 29,07%.

CORECTURA

Articolul a fost corectat la tabelul din fotografie, la comisioanele pentru cardul de credit OTP Bank Standard:

- comision retragere numerar la ATM propriu - 1% in loc de 2%,

- comision retragere numerar la ATM alte banci - 1% + 2,5 lei, in loc de 2% + 2,5 lei

- comision administrare lunara card: 1,66 lei, in loc de 5 lei, cum a aparut initial.

Ne cerem scuze pentru greseala.

Taguri: UniCredit Bank  First Bank  BRD Groupe Societe Generale  ING Bank  OTP Bank  Raiffeisen Bank  BT  Banca Transilvania  Banca Comerciala Romana (BCR)  Alpha Bank  Garanti BBVA  CEC Bank  Banca Romaneasca  Idea Bank  banca  carduri de credit  Libra Internet Bank  topuri banci  

Comentarii

MOTOC BRINDUSA
Doresc card de cumparaturi
Cine a accesat este multumitAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCreditele online ale IFN-urilor supraindatoreaza populatia: o problema in atentia BNR

Bancherul.ro si Reclamatiibanci.ro au primit in ultima perioada mai multe sesizari de la cititori care se plang ca au ajuns supraindatorati, dupa ce au putut obtine mai multe imprumuturi online de la IFN-uri, desi aveau deja de platit rate care depaseau detalii

Cum "se pescuiesc” 5.000 de euro de pe un card, printr-o frauda online, iar banca spune ca e vina clientului

„Mi-am deschis un cont la banca, cu card atasat, dar fara sa fiu atentionat cu privire la riscul fraudelor online, denumite phishing”, ne-a transmis un cititor. Iata ce a patit. Dupa cateva zile de la deschiderea contului, a primit un e-mail care parea de la banca, detalii

Cu cat s-a scumpit un credit ipotecar?

Costul unui credit ipotecar pentru cumpararea unei locuinte a crescut cu 2,5 procentuale in acest an, dupa ce Banca Nationala a Romanei (BNR) a majorat dobanda mult mai mult, cu 4,75 puncte, de la 2% in ianuarie la 6,75% in noiembrie. Concret Dobanda Anuala Efectiva (DAE), indicatorul detalii

Care sunt cele mai apreciate aplicatii de mobile banking?

George BCR, First Bank si ING Home Bank sunt cele mai apreciate aplicatii de mobile banking, conform evaluarilor din magazinele online de unde se pot descarca: Google Play pentru telefoane cu Adroid si App Store pentru divaisuri iPhone. Notele primite de detalii

  

Ultimele Comentarii