ECONOMIE | Analize economice

Deficitul bugetar a ajuns la 6,36% din PIB după primele trei trimestre

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2020-10-28 21:34

Deficitul bugetului general consolidat pe primele trei trimestre din 2020 a ajuns la 6,36% din PIB estimat pentru anul în curs, conform datelor publicate de Ministerul Finanțelor.

În cifre nominale este vorba despre ceva mai mult de 67 miliarde lei, cu 40 miliarde lei peste valoarea înregistrată anul trecut, în absența pandemiei. Datele pentru ultimii patru ani arată că tendința de creștere a deficitului la 9 luni s-a suprapus peste efectele crizei, dar execuția bugetară pe ultimul trimestru al anului se poate încadra în valoarea deja programată.

Problema refacerii treptate a echilibrului bugetar se va pune pentru anul 2021, când nu vom mai putea continua să creștem cheltuielile peste venituri, România fiind singurul stat din UE care a majorat semnificativ alocările sociale la timp de pandemie și de scădere economică.

Revenirea economică ar trebui susținută prin preponderent prin investiții și nu prin consum sporit iar ritmul de majorare al acestuia din urmă nu ar trebui să mai depășească posibilitățile bugetului de stat, alternativa fiind majorarea nesustenabilă a datoriei publice.

De reținut pentru execuția de până acum pe anul curent, deficitul bugetului de stat a fost de 6,61% din PIB estimat, adică peste valoarea consemnată la bugetul general consolidat. 

Bugetele instituțiilor publice total sau parțial autofinanțate și bugetele locale au fost ușor excedentare iar, după cum era de așteptat, bugetul asigurărilor sociale și Fondul național de sănătate sunt deficitare dar cu un procentaj relativ scăzut față de PIB.

Pe segmentul impozitelor directe, impozitul pe profit figurează o scădere de 13,8%, până la circa 10,8 miliarde lei, dar impozitul pe salarii și venit a avut o creștere de 5,1%, la peste 18 miliarde lei.

La impozite indirecte, încasările din TVA au scăzut cu 14,3% (o parte din sume au fost lăsate la întreprinderi pentru a asigura lichiditatea) iar cele din accize s-au diminuat marginal (-3%).

Contribuțiile de asigurări, cea mai importantă componentă a veniturilor statului, au rămas la aproape la același nivel (82,9 miliarde lei sau 36,4% din încasări).

Pe partea de cheltuieli, se poate observa cum cheltuielile de personal au fost limitate la o creștere de 6,5%, în timp ce alocările pentru protecția socială s-au majorat cu 22,9%, mult peste media generală de 15,4%.

Dispunere care arată preocuparea pentru ținerea sub control a cheltuielilor și dirijarea banilor către cheltuieli de capital și proiecte cu finanțare europeană nerambursabilă (circa 23% în ambele cazuri).

De luat aminte, cheltuielile cu dobânzile au continuat să se majoreze până la la +25,8% față de anul precedent, în pofida reducerii costurilor la împrumuturile nou contractate.

Taguri: Macroeconomie  Ministerul Finantelor  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analize economiceDobanda pe termen lung la obligatiunile Romaniei a scazut la 3,29%, dar ramane relativ ridicata

Rata dobânzii pe termen lung pentru România a scăzut în luna octombrie 2020 la 3,29%, potrivit datelor publicate de Eurostat, preluate de la Banca Centrală Europeană. Pe fondul necesarului de finanțare impus de combaterea efectelor pandemiei, acest indicator urcase detalii

Estimarea PIB pentru 2020, redusă la 1.050,5 miliarde lei. Deficitul, revizuit la -9,1%

Comisia Națională de Strategie și Prognoză a redus estimarea PIB pentru anul în curs la 1.050,5 miliarde lei în Prognoză preliminară de toamnă pentru rectificarea bugetară. Este a treia ajustare a valorii PIB, plecată de la 1.141,4 miliarde lei în februarie și detalii

PIB pe trim. III 2020, la -6% față de aceeași perioadă a anului anterior

Produsul Intern Brut pe al treilea trimestru din 2020 a consemnat o scădere de -6% atât în termeni reali cât și pe seria ajustată sezonier faţă de aceeaşi perioadă din anul anterior, potrivit datelor-semnal publicate de INS. Revenirea faţă de trimestrul detalii

Inflatia anuala a coborat conjunctural la 2,24% in octombrie 2020

Preţurile de consum au crescut cu 0,22% în luna octombrie 2020, potrivit datelor publicate de INS. Inflația anuală a scăzut la doar 2,24%, cel mai mic nivel din ultimele 36 de luni, evoluție favorizată de efectul de bază (valoarea din octombrie 2019 a fost aproape dublă, detalii

Ultimele Comentarii

 • amanare rate BRD

  Pentru amanarea ratelor la BRD, sunati la telefonul bancii (*22622) sau trimiteti un email pe ... detalii

 • As dori amânarea ratelor

  AS VREA SA IMI AMANATI SI MIE RATELE CA NU MAI AM LOC DE MINCA SI SUNTEM 6 MEMBRI IN ... detalii

 • plata microgranturi BCR

  Ar trebui sa primiti in urmatoarea perioada banii din microgranturi, dupa cum a anuntat BCR. Daca ... detalii

 • Minciuni

  A trecut aproape o luna de la aprobare MICROGRANTURI 2000 EURO si nu am bani in cont ... detalii

 • calcul DAE

  Puteti explica prin ce artificiu matematic, DAE la BT (5.39%) este mai mic decat DAE la urmatoarele ... detalii