ECONOMIE | Stiri economice

Agricultura - pe un trend negativ. Singura excepție, Regiunea Vest

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2020-10-20 19:45

Valoarea producției agricole în 2019 a fost cu -3,8% sub cea din anul precedent, potrivit datelor definitive publicate de INS.

Sectorul vegetal a înregistrat o scădere de -5,6%, în timp ce producția animală a consemnat o scădere modică, de 0,8% dar partea care îi revine în rezultatul total a crescut ușor, până la 28%. Sectorul serviciilor prestate în agricultură a avansat cu circa 32% în termeni reali şi a ajuns la o pondere de 2%.

Singurele creșteri ale rezultatelor pe toată linia la nivelul regiunilor de dezvoltare s-au înregistrat în Regiunea de Vest a țării, unde producția vegetală a bifat o creștere de aproape 15% în raport cu anul precedent iar zootehnia a rămas în teritoriul pozitiv, cu cel mai bun rezultat pe țară.

Prin contrast, producția vegetală a scăzut puternic în Regiunea Sud-Est și în zona Capitalei, rezultatul net diferit per total fiind dat de avansul serviciilor agricole pentru București – Ilfov (+47,5%), avans care a determinat de unul singur nivelul de +11,6%.

Regiunea Sud-Est, în pofida avansului din sectorul zootehnic (+1,9%), a ajuns pe ultimul loc (-9,8%), devansată de puțin regiunea Nord-Est (-7,1%), plasată cam pe același tipar de scădere a producției vegetale și păstrarea zootehniei, și de Regiunea Centru (-6,3%), penalizată atât de evoluția slabă a producției animaliere (-2,6%) cât și de scăderea serviciilor agricole (-26,3%).

De reținut și evoluția meritorie a regiunii Sud-Vest Oltenia, care a avut o scădere moderată pe partea vegetală (-2,9%), a păstrat aproape constantă producția din zootehnie și a consemnat cel mai mare avans pe segmentul serviciilor (+108,4%).

Astfel, ponderea agriculturii în valoarea adăugată brută s-a redus la doar 4,5%, de unde a rezultat o influență negativă de 0,1 puncte procentuale pe creşterea economică de 4,1% consemnată anul trecut. Urmare a scăderii producției vegetale și a reculului lent dar sistematic din zootehnie, ne îndreptăm din nou spre recordul negativ din 2016, când agricultura s-a dus sub pragul de 4% din PIB. Reamintim că rezultatul schimburilor comerciale pe zona alimentară s-a situat anul trecut la circa -2 miliarde euro.

Dacă în anul 2014, am fost aproape în echilibru (importuri acoperite 100% cu exporturile) în comerțul exterior cu produse alimentare, gradul de acoperire a coborât rapid la doar 75% în 2017 pentru a se duce la circa 70% în 2019 și a ajuns sub 65% după primele opt luni din 2020.

Semnal de alarmă major pentru o țară care ar avea și resurse naturale și condiții pedo-climatice pentru a-și asigura hrana întregii populații din surse interne și chiar să creeze disponibilități pentru export.

Taguri: Institutul National de Statistica (INS)  Macroeconomie  Produsul Intern Brut (PIB)  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stiri economiceStudiu: pandemia COVID-19 a impus una dintre cele mai mari cresteri ale investitiilor in tehnologie din istorie

Pandemia COVID-19 a impus una dintre cele mai mari creșteri ale investițiilor în tehnologie din istorie, relevă cel mai mare studiu de piață pentru liderii în IT, conform unui comunicat al KPMG, in care se mai arata: Companiile au cheltuit echivalentul a aproximativ 15 miliarde de dolari în plus pe săptămână în domeniul tehnologiei pentru a integra munca la domiciliu în condiții de siguranță în timpul pandemiei COVID-19, dezvăluie studiul de piață CIO Survey 2020, realizat de KPMG / Harvey Nash. Aceasta a fost una dintre cele mai mari creșteri ale investițiilor în tehnologie din istorie - liderii IT din lume cheltuind în trei luni mai mult decât creșterea bugetului pe un an, pe măsură ce detalii

Industria, la -12,1% dupa primele trei trimestre ale anului 2020

Rezultatul sectorului industrial a ajuns la -12,1% pe seria brută după primele trei trimestre ale anului, potrivit datelor publicate de INS ( -12,8% valoare ajustată cu zilele lucrătoare și sezonalitatea). Pe luna septembrie, valoarea brută de +18,7% față de luna anterioară nu a detalii

Deficit comercial de 6% din PIB dupa primele trei trimestre

Deficitul balanței comerciale a depășit 13 miliarde de euro după primele trei trimestre ale anului (sumă echivalentă cu 6% din PIB estimat), potrivit datelor publicate de INS. Livrările la extern pe primele nouă luni din 2020 au atins 44,81 miliarde euro iar importurile (inclusiv detalii

Preturile industriale, in teritoriul negativ. Energia a temperat indicele general

Indicele preţurilor producţiei industriale (IPPI) a rămas negativ (-0,91%) iar tendința de revenire s-a inversat sub efectul pieței externe, potrivit datelor publicate de INS. Reamintim că IPPI a scăzut cu aproape șapte puncte procentuale pe parcursul a doar cinci luni, de la detalii

Ultimele Comentarii