Criza COVID-19 | Stirea Zilei

Unele banci nu mai vor sa dea credite celor care si-au amanat ratele din cauza coronavirusului si au fost raportati la Biroul de Credit

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2020-10-14 22:32

Unele banci refuza aprobarea de noi credite sau refinantari persoanelor care si-au amanat plata ratelor in perioada de izolare a crizei COVID-19, din aceasta primavara, cand multi au fost in somaj tehnic, s-au plans mai multi cititori.

"Unicredit a refuzat sa-mi aprobe refinantarea unui credit, pe motiv ca sunt raportata la Biroul de Credit pentru ca am amanat plata ratelor timp de doua luni, cand am fost in somaj tehnic, din cauza pandemiei. Este corect asa ceva? Eu atunci nu am avut cum sa platesc ratele si legea imi dadea dreptul sa le aman. De ce acum ma considera rau-platnic?", ne-a transmis un cititor.

"Am incercat sa fac astazi o refinantare la ING la creditul pe care il am la ei si am fost refuzat ca am fost raportat pe data de 12.04 la BC cu o intarziere la plata ratei de peste 30 de zile. Mentionez ca in acea perioada plata ratelor era suspendata, iar conform notificarilor primite in acea perioada de la ING, toate raportarile la BC trebuiau sa fie sterse. Cum este posibil acest lucru si daca exista vreo posibilitate ca aceasta raportare negativa sa fie stearsa din BC", intreaba alt cititor.

"Sunt in aceeasi situatie. Am fost la principalele banci si peste tot am același raspunsuri: datorita amanarii ratelor sunt raportat la Biroul de Credite cu scor negativ si cu o rata restanta", reclama altcineva.

Biroul de Credit a anuntat, la inceputul lunii aprilie, ca bancile si IFN-urile vor raporta suspendarea ratelor la credite pentru clientii persoane fizice, conform OUG 37/2020, la Biroul de Credit.

In perioada de suspendare la plata, creditorii vor transmite la fiecare scadenta informatia referitoare la faptul ca rata si valoarea platita sunt zero, mentioneaza Biroul de Credit.

Scorul de credit nu va fi afectat de comentariul "Suspendare la plata", a precizat Biroul de Credit, ceea ce inseamna ca cei care vor sa obtina un nou imprumut nu sunt afectati, din acest punct de vedere.

Pe de alta parte, bancile si IFN-urile sunt libere sa decida, in functie de propriile politici de risc, daca acorda sau nu un nou imprumut celor care sunt inregistrati cu restante sau cu amanarea ratelor la Biroul de Credit.

Mentiunea "suspendarea platilor" ar putea sa fie considerata de unele banci un element de risc in plus in decizia de acordare a unui nou imprumut.

Si Banca Nationala a Romaniei (BNR) a transmis, in aceeasi perioada, ca amanarea ratelor la credite nu afecteaza relatia client-banca, insa a subliniat ca decizia de creditare este la latitudinea bancilor:

"BNR asigură faptul că persoanele fizice și juridice care au apelat la facilitățile prevăzute în OUG nr.37/2020 nu sunt considerate clienți nebancabili și relațiile lor cu băncile nu vor fi în niciun fel afectate din această cauză, odată cu reluarea plăților. Cu toate acestea, subliniem că decizia de creditare a unui client este o decizie internă a creditorului, în conformitate cu politica proprie de creditare."

Taguri: Biroul de Credit  amanare rate credite  banca  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiProfitul bancilor, in crestere cu 42%

Profitul net al bancilor romanesti a crescut cu 42% comparativ cu anul precedent, la 10,8 miliarde lei, in primele trei trimestre din 2023, conform indicatorilor publicati de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Imbunatatirea castigurilor s-a datorat cresterii detalii

Restructurarea creditelor, principala soluție în negocierile consumatori-bănci prin CSALB

Restructurarea creditelor a fost principala rezolvare găsită de consumatori și bănci în urma negocierilor desfășurate în acest an în cadrul Centrului de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB), conform unui detalii

Procese cu bancile incepute in instanta, finalizate amiabil la CSALB

Numărul proceselor dintre consumatori și bănci este la cel mai scăzut nivel din 2015, anul înființării Centrului de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB), anunta institutia intr-un comunicat, in care adauga: Dacă în perioada 2015 - detalii

Comparatie intre dobanzile la creditele ipotecare din Spania si Romania

„Doar in Romania dobanda ajunge sa fie 150% din totalul cerut”, este de parere un cititor: „Nu inteleg cum poate sa fie o rata lunara 169 ron iar dobanda 1660 ron, serios , locuiesc in spania 140.000 euro pe 30 ani iar la rata de 435€ aprox 169€ e detalii

  

Ultimele Comentarii