ECONOMIE | Stiri economice

Deja 11,5 miliarde € deficit comercial după primele opt luni

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2020-10-14 08:24

Deficitul balanței comerciale a depășit 11,5 miliarde € după primele opt luni ale anului, potrivit datelor publicate de INS.

Suma reprezintă 5,3% din PIB estimat pentru 2020, în condițiile în care scăderea PIB pe S1 a fost recalculată la -4,5% din PIB.

De reținut, în condiții de criză pandemică, scăderea exporturilor față de aceeași lună din anul anterior a fost dublă (-8%) în raport cu cea a importurilor (-3,9%) pe luna august. Astfel, pragul de 1,5 miliarde € deficit lunar a fost depășit din nou, la fel ca în martie și aprilie.

Exporturile lunare au totalizat circa 4,6 miliarde € iar importurile depășit 6,1 miliarde €. Din datele INS, se poate sesiza o reluare a trendului creșterii deficitului comercial în ultimele patru luni. Livrările la extern pe primele opt luni din 2020 au atins 38,74 miliarde € iar importurile au urcat la 50,26 miliarde €.

Gradul de acoperire a importurilor cu exporturile realizate s-a redus la 80,3%, valoare sub rezultatele din perioada de criză 2010 – 2012.

Pentru a reuși să reversăm acest dezechilibru extern cronic tot mai accentuat, ar trebui să reușim un ritm semnificativ mai bun la export decât la import.

Astfel, se impune reorientarea motoarelor de creștere către piața externă, respectiv mai multă producție internă competitivă și mai puțin consum intern, stimulat acum de creșterea excesivă a veniturilor față de rezultatele economice. De reținut, Polonia a reușit să aducă rezultatul din prima jumătate a anului din apropiere de zero în 2019 la +6,5 miliarde € în 2020.

Pe primele opt luni din 2020, schimburile cu țările din UE au fost de 28,28 miliarde € la export și 36,78 miliarde € la import (aproximativ 73% din total atât la exporturi, cât și la importuri). Pe segmentul de schimburi extracomunitare, s-au înregistrat exporturi de 10,46 miliarde € și importuri de 13,75 miliarde € (circa 27% din total la exporturi şi la importuri).

Au rezultat, astfel, solduri negative de circa -8,5 miliarde € în schimburile cu ţările din UE şi de -3,3 milliarde € pe relaţiile extracomunitare.

În structura pe sectoare de activitate, la mașini și echipamente de transport soldul schimburilor sectoriale s-a deteriorat în luna august cu 119 milioane €, până la +157 milioane € (sub valoarea de +455 milioane € atinsă la finele T1 2020).

De semnalat expandarea soldului negativ pe segmentul altor produse manufacturate, care au ajuns să reprezinte 28% din deficit iar gradul de acoperire sectorial a rămas sub pragul de 80%. Precum și faptul că deficitul pe zona de produse alimentare a continuat să avanseze și a depășit 1,6 miliarde de euro.

Taguri: statistici  Institutul National de Statistica (INS)  Macroeconomie  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stiri economiceRomania, ramasa in urma la nivel regional cu revenirea exporturilor

România a rămas cel mai afectat stat din regiune în privința reducerii exporturilor pe primele opt luni din acest an, potrivit datelor publicate de Eurostat. Astfel, scăderea livrărilor la extern a fost de -15% pe segmentul intracomunitar și de -16% pe cel detalii

Agricultura - pe un trend negativ. Singura excepție, Regiunea Vest

Valoarea producției agricole în 2019 a fost cu -3,8% sub cea din anul precedent, potrivit datelor definitive publicate de INS. Sectorul vegetal a înregistrat o scădere de -5,6%, în timp ce producția animală a consemnat o scădere modică, de 0,8% dar partea care detalii

Deja 11,5 miliarde € deficit comercial după primele opt luni

Deficitul balanței comerciale a depășit 11,5 miliarde € după primele opt luni ale anului, potrivit datelor publicate de INS. Suma reprezintă 5,3% din PIB estimat pentru 2020, în condițiile în care scăderea PIB pe S1 a fost recalculată la -4,5% din PIB. De detalii

Romania a avut cel mai mare deficit de cont curent dintre statele din regiune, in T2 2020

România a înregistrat în al doilea trimestru din 2020, în condiții de pandemie, cel mai mare deficit de cont curent între statele din regiune, cu un minus de aproape trei miliarde de euro potrivit datelor publicate de Eurostat. Totuși, în condițiile detalii

Ultimele Comentarii