ECONOMIE | Stiri economice

Romania a avut cel mai mare deficit de cont curent dintre statele din regiune, in T2 2020

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2020-10-08 12:14

România a înregistrat în al doilea trimestru din 2020, în condiții de pandemie, cel mai mare deficit de cont curent între statele din regiune, cu un minus de aproape trei miliarde de euro potrivit datelor publicate de Eurostat. Totuși, în condițiile reducerii semnificative a schimburilor comerciale față de aceeași perioadă a anului trecut, rezultatul a reprezentat o îmbunătățire cu 9% a rezultatului din 2019.

Alte economii cu regim valutar similar, precum Cehia și Ungaria au marcat înrăutățiri în evoluția contului curent atât față de același trimestru din 2019 cât și față de primul trimestru din 2020, când efectele crizei au fost minimale. De subliniat, însă, economia cehă a rămas pe excedent în balanța de plăți iar cea maghiară venea după un surplus anterior, ceea ce nu este cazul României. 

Bulgaria, acceptată deja în anticamera Zonei Euro, alături de Croația, a reușit un rezultat pozitiv în condiții de pandemie chiar mai bun decât în același trimestru al anului trecut. Paradoxal, Polonia a marcat un plus de circa 6,5 miliarde euro, performanță remarcabilă în contextul dat.

Surprinzător, între datele prezentate de Eurostat, țara noastră apare pe locul doi, după Polonia, în ceea ce privește balanța serviciilor, unde se poziționează în mod constant mult mai bine decât Cehia, care are un PIB similar cu al României.

De unde rezultă că deficitul nostru cronic este localizat exclusiv pe partea de mărfuri, unde am depășit deja pragul de 10 miliarde de euro la mijlocul anului.

Deși efectul pozitiv pe balanță al serviciilor este mult mai pronunțat la polonezi, marea diferență o face faptul că veniturile lor sunt mai bine calibrate în raport cu oferta producției interne.

Taguri: statistici  Macroeconomie  Eurostat  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stiri economiceRomania, ramasa in urma la nivel regional cu revenirea exporturilor

România a rămas cel mai afectat stat din regiune în privința reducerii exporturilor pe primele opt luni din acest an, potrivit datelor publicate de Eurostat. Astfel, scăderea livrărilor la extern a fost de -15% pe segmentul intracomunitar și de -16% pe cel detalii

Agricultura - pe un trend negativ. Singura excepție, Regiunea Vest

Valoarea producției agricole în 2019 a fost cu -3,8% sub cea din anul precedent, potrivit datelor definitive publicate de INS. Sectorul vegetal a înregistrat o scădere de -5,6%, în timp ce producția animală a consemnat o scădere modică, de 0,8% dar partea care detalii

Deja 11,5 miliarde € deficit comercial după primele opt luni

Deficitul balanței comerciale a depășit 11,5 miliarde € după primele opt luni ale anului, potrivit datelor publicate de INS. Suma reprezintă 5,3% din PIB estimat pentru 2020, în condițiile în care scăderea PIB pe S1 a fost recalculată la -4,5% din PIB. De detalii

Romania a avut cel mai mare deficit de cont curent dintre statele din regiune, in T2 2020

România a înregistrat în al doilea trimestru din 2020, în condiții de pandemie, cel mai mare deficit de cont curent între statele din regiune, cu un minus de aproape trei miliarde de euro potrivit datelor publicate de Eurostat. Totuși, în condițiile detalii

Ultimele Comentarii