ECONOMIE | Stiri economice

Romania a avut cel mai mare deficit de cont curent dintre statele din regiune, in T2 2020

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2020-10-08 12:14

România a înregistrat în al doilea trimestru din 2020, în condiții de pandemie, cel mai mare deficit de cont curent între statele din regiune, cu un minus de aproape trei miliarde de euro potrivit datelor publicate de Eurostat. Totuși, în condițiile reducerii semnificative a schimburilor comerciale față de aceeași perioadă a anului trecut, rezultatul a reprezentat o îmbunătățire cu 9% a rezultatului din 2019.

Alte economii cu regim valutar similar, precum Cehia și Ungaria au marcat înrăutățiri în evoluția contului curent atât față de același trimestru din 2019 cât și față de primul trimestru din 2020, când efectele crizei au fost minimale. De subliniat, însă, economia cehă a rămas pe excedent în balanța de plăți iar cea maghiară venea după un surplus anterior, ceea ce nu este cazul României. 

Bulgaria, acceptată deja în anticamera Zonei Euro, alături de Croația, a reușit un rezultat pozitiv în condiții de pandemie chiar mai bun decât în același trimestru al anului trecut. Paradoxal, Polonia a marcat un plus de circa 6,5 miliarde euro, performanță remarcabilă în contextul dat.

Surprinzător, între datele prezentate de Eurostat, țara noastră apare pe locul doi, după Polonia, în ceea ce privește balanța serviciilor, unde se poziționează în mod constant mult mai bine decât Cehia, care are un PIB similar cu al României.

De unde rezultă că deficitul nostru cronic este localizat exclusiv pe partea de mărfuri, unde am depășit deja pragul de 10 miliarde de euro la mijlocul anului.

Deși efectul pozitiv pe balanță al serviciilor este mult mai pronunțat la polonezi, marea diferență o face faptul că veniturile lor sunt mai bine calibrate în raport cu oferta producției interne.

Taguri: statistici economice  Macroeconomie  Eurostat  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stiri economice



Inflația anuală a revenit la nivelul de la finele anului anterior

Inflația anuală a scăzut în martie 2024 până la 6,61%, exact nivelul de la finele anului anterior și marginal peste estimarea BNR pentru T1 (6,5%), potrivit datelor publicate de INS. Avansul prețurilor în a treia lună a anului a fost de detalii

Pensia reală de asigurări sociale de stat a crescut anul trecut cu 2,9%

În 2023, creșterea pensiei nominale ca medie anuală a fost de 13,9%, potrivit datelor publicate de INS. Pe fondul unei inflații de 10,4% (tot medie anuală, potrivit metodologiei naționale), puterea de cumpărare a pensionarilor a crescut detalii

Producția de cereale boabe pe 2023, cu o zecime mai mare față de anul precedent

Producţia de cereale boabe anunţată de INS pentru anul 2023 a crescut cu aproape o zecime față de anul precedent, de la 18,86 milioane tone la 20,57 milioane tone. În condițiile unei extinderi marginale a suprafețelor cultivate (+1%), a contat detalii

România, țara UE cu cea mai mare creștere a costului salarial

România a ocupat în T4 2023 prima poziție între statele membre UE în ceea ce privește creșterea costului salarial, potrivit datelor publicate de Eurostat. Cu un nivel de +16,9%, țara noastră a devansat la acest capitol Ungaria detalii

 



Profil de Bancher

Toate Profilele

 

Ultimele Comentarii