ECONOMIE | Stiri economice

Investițiile străine în România au ajuns la 88,3 miliarde euro in 2019

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2020-10-05 09:41

Soldul investițiilor străine directe (ISD) a ajuns în 2019 la 88,3 miliarde euro, în creștere cu peste șapte miliarde de euro față de anul anterior, potrivit datelor publicate de BNR.

Deși valoarea pe cap de locuitor s-a majorat cu aproape o mie de euro în perioada 2016 – 2019, procentajul raportat la PIB a continuat să se diminueze, ceea ce arată că ritmul de creștere al ISD s-a situat sub cel al avansului PIB.

De altfel, fluxul de ISD a fost în scădere față de anul anterior, pentru prima data după 2014 ( 5.173 milioane € în 2019, față de 5.266 milioane € în 2018).

Pe destinații, cea mai mare parte a ISD s-au regăsit în comerț (1.804 milioane euro și +14% față de anul anterior), urmat de industria prelucrătoare (1.343 miliarde euro și -1,4%) și sectorul de intermedieri financiare și asigurări (1.102 milioane euro, +23%). În structură, aportul la capitalurile proprii a avut 

o pondere de doar 43%, accentul fiind pus pe profitul reinvestit (54%), asimilat statistic cu un flux ISD. De reținut, diferența de circa două miliarde de euro între avansul stocului și fluxul ISD a provenit din reevaluarea activelor deja existente.

Pe soldul net, în cadrul industriei prelucrătoare, sumele cele mai importante s-au dus către producția de alimente, băuturi și tutun (309 milioane euro), în timp ce investițiile în producția de mijloace de transport au trecut în plan secund (doar 214 milioane euro, -37% față de 2018, după ajustarea fluxului de 500 milioane euro cu -286 milioane euro datorie). Doar 89 milioane euro, sau -57% față de anul anterior, au ajuns în industria de prelucrare țiței, produse chimice, cauciuc și mase plastic, segment pe care regăsim trei sferturi din deficitul comercial al României.

Prin contrast, cea mai consistentă creștere a implicării capitalului străin în ultimii ani s-a produs în comerț, unde avansul a fost de 97% în decurs de patru ani, și construcții (+78% în perioada 2015 – 2019), evoluție stimulată de creșterea puternică a veniturilor populației.

Ca pondere în total, industria prelucrătoare a continuat să dețină supremația în materie de investiții străine, dar ponderea acesteia s-a redus la 29% (de la 31% în anul anterior). Ea a fost urmată de construcții și tranzacții imobiliare (17%) și, cu o pondere similară, de comerț.

Cifra de afaceri a întreprinderilor ISD a fost de 191 miliarde € iar numărul de angajați de 1.314 mii, veniturile nete realizate trecând pragul de 7 miliarde €. Ele au rezultat cam 90% din profiturile nete de 6.346 milioane euro şi 10% din veniturile nete sub formă de dobânzi primite la creditele acordate de firmele-mamă întreprinderilor lor din România.

De subliniat și importanța în creștere a întreprinderilor ISD în ceea ce privește comerțul exterior, unde au realizat 74% din exporturi și 68% pe partea de importuri (în industria prelucrătoare, 80% la export și 81% la import).

Taguri: Banca Nationala a Romaniei (BNR)  Macroeconomie  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stiri economiceRomania, ramasa in urma la nivel regional cu revenirea exporturilor

România a rămas cel mai afectat stat din regiune în privința reducerii exporturilor pe primele opt luni din acest an, potrivit datelor publicate de Eurostat. Astfel, scăderea livrărilor la extern a fost de -15% pe segmentul intracomunitar și de -16% pe cel detalii

Agricultura - pe un trend negativ. Singura excepție, Regiunea Vest

Valoarea producției agricole în 2019 a fost cu -3,8% sub cea din anul precedent, potrivit datelor definitive publicate de INS. Sectorul vegetal a înregistrat o scădere de -5,6%, în timp ce producția animală a consemnat o scădere modică, de 0,8% dar partea care detalii

Deja 11,5 miliarde € deficit comercial după primele opt luni

Deficitul balanței comerciale a depășit 11,5 miliarde € după primele opt luni ale anului, potrivit datelor publicate de INS. Suma reprezintă 5,3% din PIB estimat pentru 2020, în condițiile în care scăderea PIB pe S1 a fost recalculată la -4,5% din PIB. De detalii

Romania a avut cel mai mare deficit de cont curent dintre statele din regiune, in T2 2020

România a înregistrat în al doilea trimestru din 2020, în condiții de pandemie, cel mai mare deficit de cont curent între statele din regiune, cu un minus de aproape trei miliarde de euro potrivit datelor publicate de Eurostat. Totuși, în condițiile detalii

Ultimele Comentarii