Criza COVID-19 | Analiza

Romania are un ATM la 1.800 de locuitori si un POS la 80 de locuitori: distributia pe judete

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2020-09-27 07:35

Romania are in medie un ATM la 1.837 de locuitori si un POS la 84 de locuitori, insa distributia pe regiuni este destul de dezechilibrata, in special in ceea ce priveste Capitala, dupa cum se vede si in graficul realizat pe baza datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Astfel, cele 1872 de ATM-uri (bancomate) din Bucuresti reprezinta 17,8% din totalul de 19.516 ATM-uri din toata tara.
Ponderea POS-urilor pentru platile cu cardul in magazine din Capitala este mai mare, de 20,5% din totalul POS-urilor din tara: 227.898.

Romania are in medie un ATM la 1837 de locuitori, luand in calcul populatia Romaniei la 1 ianuarie 2020, de 19,318 milioane locuitori.

Conform statisticilor Bancii Mondiale din 2018, Romania avea 64 de ATM-uri la 100.000 de locuitori, o densitate apropiata de cea din Uniunea Europeana, de 66 ATM-uri.  (vezi graficul)

Conform datelor BNR la zi si a populatiei din 2020, in prezent Romania are 54 de ATM-uri la 100.000 de locuitori.

Asta pentru ca numarul de ATM-uri a scazut in ultimii doi ani, conform statisticilor BNR, de la 11.069 de bancomate, cate erau la finalul lui 2017, la 10.322 in iunie 2020 si 10.516 in prezent, ca urmare a reducerii numarului de banci din Romania. (vezi graficul)

In privinta POS-urilor, tendinta este inversa, acestea fiind in continua crestere, pe masura ce utilizatorii de carduri fac tot mai multe plati la magazine.

Numarul de POS-uri a crescut de la 193.934 in decembrie 2017 la 237.41 in iunie 2020 sau 227.898 in prezent, conform datelor BNR. (vezi graficul)

Exista astfel un POS la 84 de locuitori ai Romaniei.

Distributia pe judete a ATM-urilor si POS-urilor reflecta densitatea de locuitori ai tarii, precum si gradul de dezvoltare al regiunilor: cea mai mare retea de bancomate si POS-uri regasindu-se in Bucuresti, Cluj, Timis, Constanta, Prahova, Iasi, Brasov, Arges, Bihor, Dolj.

Interesant este ca in Mures si Ilfov exista mai multe POS-uri decat in alte zone si in acelasi timp mai putine ATM-uri.

Judetele cele mai slab bancarizate sunt, in ordine: Giurgiu, Calarasi, Ialomita, Mehedinti, Covasna, Botosani, Salaj, Tulcea, Teleorman, adica zonele cu o populatie redusa, nu neaparat cu un nivel de trai scazut.

In Moldova, o regiune mai saraca a tarii, bancarizarea este detul de prezenta: in Vaslui sunt mai multe ATM-uri si POS-uri decat in Teleorman sau Salaj, iar in Suceava mai multe bancomate si POS-uri decat in Valcea sau Olt, insa si populatia din zonele Moldovei este mai densa decat cea din Transilvania si Oltenia.

Taguri: Banca Nationala a Romaniei (BNR)  statistici BNR  banca  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: AnalizaCreditele IFN-urilor pentru populatie au scazut cu 3,5% din cauza COVID-19

Volumul creditelor pentru consum acordate populatiei de catre Institutiile Financiare Nebancare (IFN-uri) a scazut cu 3,5% in prima jumatate a acestui an, din cauza epidemiei coronavirusului, conform statisticilor publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Astfel, soldul creditelor detalii

Cum au folosit romanii cardurile in timpul crizei COVID-19: retragerile de numerar la ATM-uri au scazut cu 10 milioane

Numarul de carduri active a scazut cu peste 350.000 de unitati in trimestrul doi al anului, in perioada de izolare din cauza crizei cornonavirusului, arata datele publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Numarul cardurilor active a ajuns astfel la 13,8 milioane, la un nivel detalii

Romania are un ATM la 1.800 de locuitori si un POS la 80 de locuitori: distributia pe judete

Romania are in medie un ATM la 1.837 de locuitori si un POS la 84 de locuitori, insa distributia pe regiuni este destul de dezechilibrata, in special in ceea ce priveste Capitala, dupa cum se vede si in graficul realizat pe baza datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei detalii

Banca Transilvania are o oferta la creditele ipotecare si de nevoi, cu cele mai mici dobanzi dintre banci

Banca Transilvania (BT), liderul sistemului bancar romanesc, deruleaza pana in 25 septembrie o oferta la creditele imobiliare si de nevoi personale comandate online, pe site-ul bancii, pe care le acorda cu cele mai mici dobanzi dintre bancile romanesti, conform topurilor celor doua tipuri de detalii

Ultimele Comentarii