Criza COVID-19 | Ultima Ora

Banca nationala a Ungariei majoreaza dobanda, pentru a opri deprecierea forintului

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2020-09-24 21:56

Banca Nationala a Ungariei a majorat dobanda pentru facilitate de depozit la o saptamana prin care sterilizeaza excesul de lichiditate din piata bancara cu 15 puncte de baza, la 0,75%, o masura apreciata de analisti ca fiind menita sa atenueze deprecierea forintului.

Forintul maghiar s-a devalorizat fata de leul romanesc (si implicit fata de euro si alte valute) cu aproape 5% de la inceputul lunii august si pana acum, din cauza inrautatirii crizei COVID-19 din Ungaria.

De la inceputul crizei coronavirusului, forintul maghiar (HUF) a pierdut aproape 9% din valoare fata de euro, de la 335 forinti in 5 martie, la 365 HUF in 23 septembrie.

Zlotul polonez (PLN), a scazut, in aceeasi perioada, cu 4,6%, de la 4,3029 PLN la 4,5001 PLN (vezi graficul).

Leul romanesc s-a depreciat, in acelasi interval, cu doar 1,2%, de la 4,811 lei pentru un euro la 4,8686, mai ales in ultimele zile, dupa ce Parlamentul a votat cresterea pensiilor cu 40%.

De la inceputul anului 2020, cand un euro valora 4,7828 lei, moneda nationala a scazut cu doar 1,8% fata de moneda euro (vezi graficul).

Banca centrala a Ungariei injecteaza lichiditati importante in economia locala, pentru a face fata crizei COVID-19: cumpara titluri de stat in valoare de 40 de miliarde HUF (110 milioane euro) si imprumuta bancile comerciale cu 30 mililarde HUF (82 milioane euro) in fiecare saptamana.

In aceste conditii, facilitatea de depozit prin care sterilizeaza excesul de lichiditate a devenit dobanda de referinta, in timp ce dobanda de politica monetara a ramas neschimbata la 0,6%.

Taguri: curs BNR  Banca Nationala a Romaniei (BNR)  Criza COVID-19  curs de schimb valutar  curs EURO/RON  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima OraFinantarea verde (green finance) a ajuns in atentia CNSM

Finantarea verde (green finance), adica imprumuturile acordate de banci destinate protectiei mediului, precum creditele pentru reducerea consumului de energie si diminuarea poluarii, a ajuns in atentia Comitetului National pentru Supravegherea Macroprudentiala (CNSM), alcatuit din reprezentantii detalii

BCR nu-si mai lasa clientii sa intre in banca fara programare, chiar daca au o urgenta, pentru evitarea cozilor

Banca Comerciala Romana (BCR) a decis sa nu-si mai lase clientii sa intre in banca daca nu-si fac anterior o programare prin telefon, o masura pentru evitarea cozilor formate la intrare, in vederea prevenirii epidemiei de coronavirus, care cunoaste o recrudescenta, cu un record de peste 4.000 de detalii

Unicredit renunta la cardul de debit Mastercard Standard

Unicredit Bank si-a anuntat clientii ca incepand din 30 octombrie 2020 cardul de debit Mastercard Standard atasat contului curent nu va mai face parte din oferta curenta a bancii. Unicredit mai are in oferta sa doua tipuri de carduri Mastercard: Platinum, pentru clientii cu venituri detalii

Eximbank imprumuta 300 milioane lei Blue Air, pentru a o salva de la faliment

Eximbank, banca detinuta de statul roman, acorda un imprumut garantat de stat, cu acordul Comisiei Europene, in valoare de 300 milioane lei companiei aviatice private Blue Air, pentru a fi salvata de la faliment, situatie in care a ajuns din cauza crizei COVID-19. Blue Air, detalii

Ultimele Comentarii