Criza COVID-19 | Statistici BNR

Imprumuturile pentru consum si-au redus la jumatate ritmul de crestere, pe cand creditele imobiliare sunt neafectate de criza

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2020-09-23 23:52

Valoarea creditelor pentru consum in lei acordate de banci populatiei si-a redus la jumatate ritmul de crestere in luna august, comparativ cu luna precedenta si cu aceeasi perioada a anului precedent, conform statisticilor publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Soldul acestor imprumuturi este, totusi, in crestere, pentru a treia luna consecutiv, dupa doua luni de scadere, in aprilie si mai, in conditiile crizei COVID-19.

In iulie, revenirea creditelor pentru nevoi personale a fost puternica, soldul acestora inregistrand un avans de peste 500 milioane lei, insa in august ritmul de crestere a scazut la jumatate, respectiv 241 milioane lei, la un total de 49,2 miliarde lei.

In total, pe primele opt luni ale anului, creditele de consum au inregistrat o crestere de numai 160 milioane lei, fata de o dinamica de 2,8 miliarde lei din aceeasi perioada a anului precedent.

In schimb, creditele pentru locuinte raman neafectate de criza COVID-19: in august, soldul acestora a avansat cu 0,8 miliarde lei, la fel ca in luna precedenta, un ritm lunar comparativ cu cel din anul precedent.

In primele opt luni ale acestui an, soldul creditelor in lei pentru locuinte a sporit cu 5,7 miliarde lei, la un 63,8 miliarde lei in total, mai mult decat in acelasi interval al anului trecut, cand creditele imobiliare au crescut cu 5,4 miliarde lei. Si asta in conditiile in care Programul Prima Casa a functionat doar in primul trimestru.

Si creditele acordate de banci firmelor au un ritm de crestere sustinut, stimulat de programul guvernamental IMM Invest.
Soldul creditelor in lei acordate firmelor a crescut cu 1,1 miliarde lei in august, un ritm apropiat de cel din luna precedenta, la un total de 69,1 miliarde lei.

Comparativ, in luna august a anului precedent, finantarile in lei pentru firme stagnau fata de luna anterioara.

De altfel, finantarile in lei pentru firme au fost in scadere in toate lunile din acest an, mai accentuat dupa izbucnirea pandemiei si abia in luna august au depasit nivelul inregistrat la finalul anului trecut, de 68,6 miliarde lei. (vezi graficul)

Taguri: credite ipotecare  credite de consum  Banca Nationala a Romaniei (BNR)  credite firme  statistici BNR  banca  credite Prima Casa  credite nevoi personale  credite pentru locuinte  credite imobiliare  Credite IMM  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Statistici BNRDeficitul contului curent, 15 miliarde euro după primele 7 luni ale anului

Contul curent al balanței de plăți a înregistrat în primele 7 luni ale anului curent un deficit de circa 15 miliarde euro, în creștere cu circa 64% față de aceeași perioadă a anului precedent, potrivit datelor BNR. Este o valoare care detalii

Indicatorii bancari din T2 2022, conform statisticilor BNR

Indicatorii bancari din T2 2022, conform informatiilor furnizate de Banca Nationala a Romaniei:
(Denumirea indicatorului; Mil. Lei / %/ T2 2022)
1. Rezultatul brut al exercițiului 5.585,7
2. Impozitul pe profit 842,9
3. Rezultatul net al exercițiului 4.742,8
4. Venituri din dobânzi 12.087,1
1. Cheltuieli cu dobânzile 2.847,5
5. Venituri nete din comisioane 2.507,4
6. Ajustări pentru pierderi aşteptate, potrivit definiției ABE *,1) 8.464,0
7. Rezultatul operaţional 6.113,2
8. Numărul instituțiilor de credit cu profit 27
9. Numărul detalii

Deficitul contului curent, in crestere cu peste 70% dupa primele trei luni ale anului

Contul curent al balanței de plăți a înregistrat în primele trei luni ale anului un deficit de 4.676 milioane euro, în creștere cu 70,9% față de aceeași perioadă a anului precedent, potrivit datelor BNR. Majorarea cu 31% a deficitului detalii

Deficitul contului curent a crescut cu 56% in primele doua luni ale anului

Contul curent al balanței de plăți a înregistrat în primele două luni ale anului un deficit de 2.252 milioane euro, în creștere cu 56% față de aceeași perioadă a anului precedent, potrivit datelor BNR. Majorarea cu 40% a deficitului detalii

  

Ultimele Comentarii