Criza COVID-19 | Statistici BNR

Imprumuturile pentru consum si-au redus la jumatate ritmul de crestere, pe cand creditele imobiliare sunt neafectate de criza

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2020-09-23 23:52

Valoarea creditelor pentru consum in lei acordate de banci populatiei si-a redus la jumatate ritmul de crestere in luna august, comparativ cu luna precedenta si cu aceeasi perioada a anului precedent, conform statisticilor publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Soldul acestor imprumuturi este, totusi, in crestere, pentru a treia luna consecutiv, dupa doua luni de scadere, in aprilie si mai, in conditiile crizei COVID-19.

In iulie, revenirea creditelor pentru nevoi personale a fost puternica, soldul acestora inregistrand un avans de peste 500 milioane lei, insa in august ritmul de crestere a scazut la jumatate, respectiv 241 milioane lei, la un total de 49,2 miliarde lei.

In total, pe primele opt luni ale anului, creditele de consum au inregistrat o crestere de numai 160 milioane lei, fata de o dinamica de 2,8 miliarde lei din aceeasi perioada a anului precedent.

In schimb, creditele pentru locuinte raman neafectate de criza COVID-19: in august, soldul acestora a avansat cu 0,8 miliarde lei, la fel ca in luna precedenta, un ritm lunar comparativ cu cel din anul precedent.

In primele opt luni ale acestui an, soldul creditelor in lei pentru locuinte a sporit cu 5,7 miliarde lei, la un 63,8 miliarde lei in total, mai mult decat in acelasi interval al anului trecut, cand creditele imobiliare au crescut cu 5,4 miliarde lei. Si asta in conditiile in care Programul Prima Casa a functionat doar in primul trimestru.

Si creditele acordate de banci firmelor au un ritm de crestere sustinut, stimulat de programul guvernamental IMM Invest.
Soldul creditelor in lei acordate firmelor a crescut cu 1,1 miliarde lei in august, un ritm apropiat de cel din luna precedenta, la un total de 69,1 miliarde lei.

Comparativ, in luna august a anului precedent, finantarile in lei pentru firme stagnau fata de luna anterioara.

De altfel, finantarile in lei pentru firme au fost in scadere in toate lunile din acest an, mai accentuat dupa izbucnirea pandemiei si abia in luna august au depasit nivelul inregistrat la finalul anului trecut, de 68,6 miliarde lei. (vezi graficul)

Taguri: credite ipotecare  credite de consum  Banca Nationala a Romaniei (BNR)  credite firme  statistici BNR  banca  credite Prima Casa  credite nevoi personale  credite pentru locuinte  credite imobiliare  Credite IMM  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Statistici BNR



Deficitul contului curent, în scădere cu 18% pe prima jumătate a anului

Contul curent al balanței de plăți a înregistrat în primele șase luni din 2023 un deficit de 9.826 milioane euro (-3% din PIB estimat), în scădere cu 18% față de aceeași perioadă a anul anterior, potrivit datelor BNR. Deficitul s-a detalii

Deficitul contului curent pe primele cinci luni, redus cu o șesime

Contul curent al balanței de plăți a înregistrat în primele cinci luni din 2023 un deficit de 8.276 milioane euro, în scădere cu o șesime față de aceeași perioadă a anul anterior, potrivit datelor BNR. Deficitul s-a redus pe segmentul detalii

Deficitul contului curent pe primele patru luni din 2023, mai mic cu aproape 30%

Contul curent al balanței de plăți a înregistrat în primele patru luni din 2023 un deficit de 5.465 milioane euro, în scădere cu aproape 30% față de aceeași perioadă a anul anterior, potrivit datelor BNR. Deficitul s-a redus detalii

Indicatorii sistemului bancar in T1 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii martie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Indicatorii agregați au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, persoane juridice detalii

 



 

Ultimele Comentarii