ECONOMIE | Stiri economice

Romania, cel mai afectat stat din regiune de criza COVID-19 in privinta exporturilor

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2020-09-22 09:58

România a fost cel mai afectat stat din regiune în privința reducerii exporturilor pe primele 7 luni din acest an, potrivit datelor publicate de Eurostat.

Astfel, scăderea exporturilor noastre a fost de -16%, atât pe segmentul intracomunitar cât și pe cel extracomunitar, ușor peste cea consemnată de Slovacia și semnificativ peste cele din Ungaria și Cehia. Bulgaria și Polonia au avut cel mai mic recul al exporturilor.

De reținut, Cehia, Ungaria și Polonia, țări cu regim valutar similar cu al nostru, au înregistrat excedente comerciale, pe fondul unor devalorizări ceva mai proununțate ale monedelor naționale în raport cu euro decât în cazul leului.

Bulgaria și Croația au avut deficite mai mici decât noi și în restrângere față de aceeași perioadă a anului anterior, disciplinate și prin cerințele de aderare îndeplinite la intrarea recentă în mecanismul ERM II, anticamera adoptării monedei unice.

Bazată similar pe industria auto, Slovacia a reușit să-și restrângă ceva mai mult decât România importurile și a evitat astfel deteriorarea poziției externe în schimburile de mărfuri, păstrate aproape exact la echilibru. În fine, o mențiune specială pentru evoluția în condiții de criză se cuvine Poloniei, care a reușit un excedent crescut considerabil (după un sold nul pe primele 7 luni de anul trecut).

Aceste date reflectă o deteriorare a competitivității în regiune față de alte state membre din piața unică și de amplificare a influenței negative a exportului net asupra rezultatului PIB.

Astfel, pe fondul creșterii beneficiilor sociale pe contrasens cu scăderea PIB, o parte considerabilă din banii suplimentar trimiși în consum se vor duce spre o piață pe care nu avem o poziție favorabilă.

În context, ancorarea procesului de reechilibrare macroeconomică prin reducerea deficitelor de un plan clar de adoptare a euro pe termen mediu ar putea fi salutară.

Taguri: statistici  Institutul National de Statistica (INS)  Macroeconomie  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stiri economiceRomania, ramasa in urma la nivel regional cu revenirea exporturilor

România a rămas cel mai afectat stat din regiune în privința reducerii exporturilor pe primele opt luni din acest an, potrivit datelor publicate de Eurostat. Astfel, scăderea livrărilor la extern a fost de -15% pe segmentul intracomunitar și de -16% pe cel detalii

Agricultura - pe un trend negativ. Singura excepție, Regiunea Vest

Valoarea producției agricole în 2019 a fost cu -3,8% sub cea din anul precedent, potrivit datelor definitive publicate de INS. Sectorul vegetal a înregistrat o scădere de -5,6%, în timp ce producția animală a consemnat o scădere modică, de 0,8% dar partea care detalii

Deja 11,5 miliarde € deficit comercial după primele opt luni

Deficitul balanței comerciale a depășit 11,5 miliarde € după primele opt luni ale anului, potrivit datelor publicate de INS. Suma reprezintă 5,3% din PIB estimat pentru 2020, în condițiile în care scăderea PIB pe S1 a fost recalculată la -4,5% din PIB. De detalii

Romania a avut cel mai mare deficit de cont curent dintre statele din regiune, in T2 2020

România a înregistrat în al doilea trimestru din 2020, în condiții de pandemie, cel mai mare deficit de cont curent între statele din regiune, cu un minus de aproape trei miliarde de euro potrivit datelor publicate de Eurostat. Totuși, în condițiile detalii

Ultimele Comentarii