BURSA | Analize economice

Cum vad economistii Bancii Transilvania includerea BVB in categoria pietelor emergente secundare

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2020-09-22 09:31

■ Incepand de astazi 21 septembrie piata de capital din Romania a fost inclusa in categoria pietelor emergente secundare, conform deciziei adoptate de FTSE Russell in septembrie 2019, conform unei analize a economistilor Bancii Transilvania, in care se mai arata:

■ Din punct de vedere istoric se poate spune ca promovarea in liga emergenta secundara reprezinta cel mai important eveniment de la redeschiderea pietei interne de capital in urma cu 25 ani, dupa mai multe decenii de economie planificata.

■ Subliniem insa faptul ca Romania a avut traditie in piata de capital in perioada de dinainte de declansarea celui de-Al Doilea Razboi Mondial.

■ In ceea ce priveste perspectiva macro-financiara, includerea in liga emergenta a pietelor de capital are loc intr-un moment in care economia mondiala si economia Zonei Euro au intrat in ciclul economic post-pandemie, iar Romania se afla la inceputul unui deceniu in care poate concretiza oportunitati fara precedent.

■ In acest context, promovarea pietei interne de capital poate reprezenta o placa turnanta pentru accelerarea reformelor structurale si transformarilor din economia interna, importante pentru aderarea Romaniei la grupul tarilor dezvoltate (OCDE – Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica), dar si la Zona Euro (nucleul dur al Uniunii Europene).

■ Nu in ultimul rand, evenimentul de astazi poate fi privit ca o oportunitate pentru ca piata de capital din Romania sa se transforme intr-un centru financiar regional, atat in Europa de Sud-Est (unde Romania se numara pe primul loc din perspectiva dimensiunii PIB-ului), dar si la nivel euro-asiatic, avand in vedere amplele transformari geo-politice si geo-economice care se prefigureaza pentru acest deceniu.

■ Pentru ca aspectele de mai sus sa se concretizeze trebuie insa accelerate masurile pentru dezvoltarea pietei de capital si economiei reale, date fiind decalajele care despart Romania de Zona Euro si de tarile din Europa Centrala si de Est (Polonia).

■ O serie de indicatori confirma potentialul ridicat de dezvoltare pentru piata interna de capital, pornind de la elementarul capitalizare bursiera/PIB. Conform datelor Bloomberg anul trecut acest indicator s-a situat la 10% in Romania, inferior nivelurilor din Polonia (peste 26%), Germania (peste 57%) si SUA (peste 167%), dupa cum se poate observa in primul grafic din partea dreapta.

■ De asemenea, piata interna de capital continua sa fie puternic subevaluata din perspectiva indicatorului PER (price-to-earnings ratio), aspect evidentiat in al doilea grafic alaturat.

■ Totodata, indicele BET a crescut cel mai putin de la minimele din martie pana in prezent, din perspectiva analizei comparative cu indicii Dow Jones, EuroStoxx 600 si MSCI Asia Pacific (dupa cum se poate observa in al treilea grafic din partea dreapta).

■ Continuarea procesului de dezvoltare din sfera pietei de capital ar determina si scaderea costurilor de finantare din economie si ar putea contribui la echilibrarea comportamentului economic al populatiei si companiilor, pentru ca in zgomotul bursei se stabilesc permanent (prin interactiunea cererii si ofertei) cele doua elemente fundamentale ale succesului intr-o economie de piata: valoarea activelor/companiilor si perceptia de risc investitional.

Taguri: BT  Banca Transilvania  Bursa de Valori Bucuresti (BVB)  Bucharest Stock Exchange (BVB)  Macroeconomie  banca  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analize economiceDeficitul contului curent, cu 18,5% mai mic decât anul trecut. Minusul cronic pe segmentul de bunuri, majorat cu 8%

Contul curent al balanței de plăți a consemnat pe primele opt luni din 2020, un deficit de 5.789 milioane euro, cu 18,5% mai mic față de aceeași perioadă a anului anterior. Deficitul pe segmentul de bunuri s-a majorat cu 8% (de la -10,97 miliarde euro la -11,83 miliarde euro) dar detalii

Industria, scădere conjuncturală la rezultatul brut in august 2020, dar în revenire pe date ajustate

Producția industrială a scăzut în luna august 2020 cu 10,5% față de luna anterioară, potrivit datelor comunicate de INS. Cu toate acestea, ajustarea cu sezonalitatea și numărul de zile lucrătoare indică o evoluție pozitivă (+3,9%, valoare care a fost transmisă la Eurostat detalii

Prognoza Bancii Mondiale: revenirea economiei romanesti, de-abia in 2022, cu industria si agricultura sub nivelul din 2018

Revenirea PIB în termeni reali la valoarea din 2019 ar urma să se producă de-abia în 2022, cu industria și agricultura sub nivelul din 2018, potrivit datelor publicate de Banca Mondială (BM) în raportul de toamnă „COVID-19 and Human Capital”. Comisia detalii

Venitul mediu total pe gospodărie a depășit 5.000 de lei in T2 2020. Cum s-au redistribuit cheltuielile în pandemie

Venitul mediu total pe gospodărie a depășit pragul de 5.000 de lei, potrivit datelor publicate de INS pentru al doilea trimestru al anului curent, în care s-au manifestat deplin efectele pandemiei Covid.  Suma de 5.077 lei pe gospodărie a însemnat 1.973 lei pentru detalii

Ultimele Comentarii