BURSA | Analize economice

Cum vad economistii Bancii Transilvania includerea BVB in categoria pietelor emergente secundare

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2020-09-22 09:31

■ Incepand de astazi 21 septembrie piata de capital din Romania a fost inclusa in categoria pietelor emergente secundare, conform deciziei adoptate de FTSE Russell in septembrie 2019, conform unei analize a economistilor Bancii Transilvania, in care se mai arata:

■ Din punct de vedere istoric se poate spune ca promovarea in liga emergenta secundara reprezinta cel mai important eveniment de la redeschiderea pietei interne de capital in urma cu 25 ani, dupa mai multe decenii de economie planificata.

■ Subliniem insa faptul ca Romania a avut traditie in piata de capital in perioada de dinainte de declansarea celui de-Al Doilea Razboi Mondial.

■ In ceea ce priveste perspectiva macro-financiara, includerea in liga emergenta a pietelor de capital are loc intr-un moment in care economia mondiala si economia Zonei Euro au intrat in ciclul economic post-pandemie, iar Romania se afla la inceputul unui deceniu in care poate concretiza oportunitati fara precedent.

■ In acest context, promovarea pietei interne de capital poate reprezenta o placa turnanta pentru accelerarea reformelor structurale si transformarilor din economia interna, importante pentru aderarea Romaniei la grupul tarilor dezvoltate (OCDE – Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica), dar si la Zona Euro (nucleul dur al Uniunii Europene).

■ Nu in ultimul rand, evenimentul de astazi poate fi privit ca o oportunitate pentru ca piata de capital din Romania sa se transforme intr-un centru financiar regional, atat in Europa de Sud-Est (unde Romania se numara pe primul loc din perspectiva dimensiunii PIB-ului), dar si la nivel euro-asiatic, avand in vedere amplele transformari geo-politice si geo-economice care se prefigureaza pentru acest deceniu.

■ Pentru ca aspectele de mai sus sa se concretizeze trebuie insa accelerate masurile pentru dezvoltarea pietei de capital si economiei reale, date fiind decalajele care despart Romania de Zona Euro si de tarile din Europa Centrala si de Est (Polonia).

■ O serie de indicatori confirma potentialul ridicat de dezvoltare pentru piata interna de capital, pornind de la elementarul capitalizare bursiera/PIB. Conform datelor Bloomberg anul trecut acest indicator s-a situat la 10% in Romania, inferior nivelurilor din Polonia (peste 26%), Germania (peste 57%) si SUA (peste 167%), dupa cum se poate observa in primul grafic din partea dreapta.

■ De asemenea, piata interna de capital continua sa fie puternic subevaluata din perspectiva indicatorului PER (price-to-earnings ratio), aspect evidentiat in al doilea grafic alaturat.

■ Totodata, indicele BET a crescut cel mai putin de la minimele din martie pana in prezent, din perspectiva analizei comparative cu indicii Dow Jones, EuroStoxx 600 si MSCI Asia Pacific (dupa cum se poate observa in al treilea grafic din partea dreapta).

■ Continuarea procesului de dezvoltare din sfera pietei de capital ar determina si scaderea costurilor de finantare din economie si ar putea contribui la echilibrarea comportamentului economic al populatiei si companiilor, pentru ca in zgomotul bursei se stabilesc permanent (prin interactiunea cererii si ofertei) cele doua elemente fundamentale ale succesului intr-o economie de piata: valoarea activelor/companiilor si perceptia de risc investitional.

Taguri: BT  Banca Transilvania  Bursa de Valori Bucuresti (BVB)  Home Bank  Macroeconomie  banca  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analize economiceDeficit bugetar de 1,71% din PIB, după prima jumătate a anului 2022

Deficitul bugetului general consolidat după prima jumătate a lui 2022 a fost de 23,5 miliarde lei (-1,71% din PIB-ul estimat pentru anul curent), potrivit datelor publicate de Ministerul Finanțelor. În aceeași perioadă a anului trecut, minusul detalii

Creșterea PIB 2022, majorată în prognoza de vară. Salariul real va scădea anul acesta

Prognoza de vară a revizuit semnificativ în sus estimarea privind Produsul Intern Brut pe anul 2022, atât în termeni nominali cât și în termeni reali, potrivit datelor comunicate de Comisia Națională de Strategie și Prognoză. detalii

Deficitul contului curent, în creștere cu 80% după primele cinci luni ale anului

Contul curent al balanței de plăți a înregistrat în primele cinci luni ale anului un deficit de 10,24 miliarde euro, în creștere cu 80% față de aceeași perioadă a anului precedent, potrivit datelor BNR. Este o valoare care depășește detalii

Inflația anuală a atins 15%. Totuși, creșterea lunară a prețurilor e pe trend descrescător

Creșterea anuală a prețurilor a urcat la 15,05% în luna iunie 2022, potrivit datelor publicate de INS, deși inflația lunară a fost de 0,76%, cel mai redus nivel din ultimele trei luni. Combustibilii au revenit, detașat, în fruntea detalii

  

Ultimele Comentarii