Criza COVID-19 | Stirea Zilei

Opt banci au inceput creditarea prin Programul Noua Casa

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2020-09-16 20:19

OTP Bank a anuntat astazi ca incepe creditarea prin Programul Noua Casa (fostul program Prima Casa), alaturandu-se altor sapte banci prezente deja in cadrul acestui program, prin care se pot acorda credite garantate de stat pentru cumpararea de locuinte.

Cele opt banci care acorda in prezent credite Noua Casa sunt: CEC Bank, Banca Transilvania (BT), ING Bank, BCR, BRD, OTP Bank, Raiffeisen Bank si Vista Bank.

Conform informatiilor publicate de Fondul de garantare a creditelor Noua Casa (FNGCIMM), exista 13 banci partenere ale noului program, insa cinci banci (Unicredit, Garanti Bank, Banca Romaneasca, First Bank si Intesa Sanpaolo Bank) inca nu au anuntat ca acorda astfel de credite.

Si OTP Bank, la fel ca restul bancilor, practica aceeasi dobanda, cea maxima permisa de lege, adica 4,41% in prezent, formata dintr-o marja fixa de 2% plus Indicele de Referinta pentru Creditele Consumatorilor (IRCC), de 2,41% in prezent, valabila pana la finalul lunii septembrie.

Din 1 octombrie, IRCC va scadea destul de mult, probabil cu o jumatate de punct cel putin, dat fiind ca ROBOR la 3 luni, indicele dobanzilor din piata interbancara, a coborat sub 2%, dupa ce Banca Nationala a Romaniei (BNR) a diminuat dobanda de referinta la 1,5%, pentru combaterea crizei COVID-19.

Doar CEC Bank are o marja de dobanda mai mica, de 1,9%, la creditele Noua Casa, dar numai daca incasezi salariul intr-un cont al bancii, pe parcursul derularii imprumutului.

Conform noului program Noua Casa, valoarea maxima a unui credit, pentru achizitia oricarui tip de apartament, nou sau vechi, creste de la 56.000 de euro la 66.500 de euro, iar avansul ramane 5% din valoarea locuintei, ceea ce inseamna ca valoarea maxima a acesteia este 70.000 de euro.

In cazul cumpararii de locuinte noi, construite in urma cu cel mult 5 ani, creditul poate fi si mai mare, intre 59.501 de euro si 119.000 EUR, insa avansul in acest caz este, si el, mai ridicat, de minim 15% din valoarea locuintei.

Avansul acopera diferenta dintre pretul de achizitie rezultat din antecontractul de vanzare-cumparare si finantarea garantata. (vezi aici normele de aplicare a Programului Noua Casa)

Comunicatul OTP Bank:

OTP Bank demarează creditarea în programul Noua Casă

București, 16 septembrie 2020 – OTP Bank România începe activitatea de creditare pentru programul național Noua Casă, în urma semnării protocolului de colaborare cu Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri.

OTP Bank va acorda credite pentru achiziția de locuințe oferind dobândă variabilă de 2% + IRCC (Indicele de referință pentru creditele consumatorilor), fără comision de analiză sau de administrare pentru dosarele de credit. Programul Noua Casă implică însă un comision de gestiune pentru garanția acordată de stat, în valoare de 0,40% în prezent și care este plătit de client proporțional cu procentul de garantare de care beneficiază.

„Ca bancă universală avem responsabilitatea de a pune la dispoziția clienților noștri o ofertă completă de produse și servicii bancare, iar programul Noua Casă este unul esențial. Într-un context economic încă sensibil, în parteneriat cu FNGCIMM, vom susține prin acest program și achiziția de noi locuințe și ne bucură faptul că putem să oferim în continuare condiții optime de creditare”, a declarat Roxana Hidan, Director General Adjunct, Coordonator al Diviziei Retail în cadrul OTP Bank România.

Conform celor mai recente modificări aduse acestui program, avansul minim pentru Noua Casă este stabilit în funcție de valoarea imobilului și categoria în care se încadrează locuința. Astfel, avansul este de minimum 5% din prețul de achiziție pentru toate categoriile de locuințe în cazul în care valoarea imobilului este de maximum 70.000 EUR (echivalent în lei). În acest caz, suma maximă a creditului acordat de bancă este de 66.500 EUR (echivalent în lei), iar garanția statului este de 50%.

În același timp, pentru imobile noi sau consolidate, dacă valoarea imobilului este cuprinsă între 70.001 EUR și maximum 140.000 EUR (echivalent in lei), avansul va fi de minimum 15% din prețul de achizitie. În acest caz, suma creditului este cuprinsă între minimum 59.501 EUR și maximum 119.000 EUR (echivalent în lei), iar garanția statului este de 60%.

Exemplele de calcul ne arată că pentru un credit în valoare de 300.000 lei, pentru o perioadă de 30 de ani, clientul va avea:

- Dobândă variabilă: 4.41% (marja de dobandă de 2% + IRCC 2,41%),
- Comision de gestiune FNGCIMM: 0,40%, calculat din valoarea garanției,
- Dobândă anuală efectivă (DAE): 4.50%,
- Rata lunară:1.504 lei (metoda de rambursare prin rate + dobândă egale),
- Costul total al creditului: 241.460 lei,
- Valoarea totală plătită: 541.460 lei.

În schimb, pentru un credit Noua Casă în valoare de 500.000 lei, pe o perioadă de 30 ani, exemplul de calcul indică:

- Dobândă variabilă: 4.41% (marja de dobanda de 2% + IRCC 2,41%),
- Comision de gestiune FNGCIMM: 0,40%, calculat din valoarea garanției,
- Dobândă anuală efectivă (DAE): 4.50%,
- Rata lunară: 2.507 lei (metoda de rambursare prin rate + dobândă egale),
- Costul total al creditului: 402.433 lei,
- Valoarea totală plătită: 902.433 lei.

Taguri: UniCredit Bank  First Bank  BRD Groupe Societe Generale  IRCC (Indicele de Referinta pentru Creditele Consumatorilor)  Programul Prima Casa  credite ipotecare  ING Bank  OTP Bank  Raiffeisen Bank  BT  Banca Transilvania  ROBOR  Banca Comerciala Romana (BCR)  Garanti BBVA  Intesa Sanpaolo Bank  CEC Bank  Banca Romaneasca  banca  dobanzi credite ipotecare  Programul Noua Casa  credite Prima Casa  credite pentru locuinte  credite imobiliare  Noua Casa  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCreditele noi acordate de banci ating maxime istorice, in ciuda crizei COVID-19

Valoarea creditelor noi in lei acordate de banci populatiei si firmelor a atins in luna martie un record istoric, in ciuda restrictiilor de circulatie si socializare impuse de criza COVID-19, arata datele statistice publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Astfel, totalul detalii

Dobanda creditelor de nevoi personale, in scadere la 12,23%

Dobanda Anuala Efectiva (DAE) la creditele de nevoi personale a scazut in luna aprilie la 12,23%, de la 12,49% cat era in luna martie, conform topului realizat de Bancherul.ro, care a luat in calcul 23 de astfel de imprumuturi din oferta unui numar de 13 banci. Clasamentul include doar detalii

Care sunt cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi?

Cardurile de credit emise de CEC Bank, Libra Bank si Idea Bank au cele mai mici dobanzi dintre ofertele celor 14 banci luate in calcul in clasamentul realizat de Bancherul.ro. Dobanzile practicate de cele trei banci se incadreaza intre 13% la CEC Bank, 14% la Libra Bank si 19% la Idea detalii

Dobanzile pentru un descoperit de card (overdraft) variaza intre 10% si 17%

Dobanzile pentru un credit tip descoperit de card/cont (overdraft) practicate de un numar de 10 dintre cele mai importante banci variaza intre 10% si aproape 17% pe an, conform topului realizat de Bancherul.ro, pe baza informatiilor publicate de banci. Cea mai mica dobanda pentru un detalii

  

Ultimele Comentarii